Activació de l'exposició Confluències

ConfluènciesIVAM Centre Julio González

Confluències. Entre l’arxiu i la intervenció és una proposta expositiva que dona compte, arxiva i actualitza l’esdevingut des de l’any 2021 en diverses localitats amb menys de cent habitants de la Comunitat Valenciana dins del programa Confluències.

L’exposició arreplega així mateix dotze noves peces generades específicament per a la mostra en l’IVAM, entre les quals es troben 10 intervencions realitzades per LUCE en diferents espais no expositius del museu, com el terrat i les sales de màquines. Totes elles fan referència a accions que l’artista ha dut a terme a la ciutat de València en els últims anys.

Durant la visita a les intervencions de les sales de màquines, el propi artista acompanyarà al visitant i compartirà les motivacions que li han portat a plantejar esta proposta artística. Les dos visites seran l’únic moment en el qual el públic podrà veure les intervencions, que es mostren en registre fotogràfic en l’exposició.

 

El treball de LUCE (València, Espanya, 1989) investiga les associacions que es generen entre art i entorn, fomenta la comunicació amb la ciutat i convida a explorar-la per a comprendre el seu funcionament i la manera com ens relacionem amb ella. El seu quefer es traduïx en subtils intervencions en el mobiliari urbà, així com en peces creades a partir d’objectes que troba durant els seus derives per la ciutat.

*Confluències, intervencions artístiques en el medi rural és un programa emmarcat en la línia de treball de l’IVAM al territori, que ha desenvolupat des de tardor de 2021 un entramat d’accions, mediacions i intervencions artístiques en els vint-i-quatre pobles més xicotets de la Comunitat Valenciana. Les intervencions artístiques de Confluències poden visitar-se en: Alt Millars (Espadilla, Fuentes de Ayódar, Torralba del Pinar, Torrechiva, Vallat i Villamalur), Mancomunitat de l’Alt Palància (Fuente la Reina, Higueras, Matet, Pavías, Sacañet i Villanueva de Viver), Els Ports (Castell de Cabres, Herbers, Palanques, Vallibona i Villores), província de València (La Puebla de San Miguel, Carrícola i Sempere), i El Comtat (Benillup, Binimassot, Famorca i Tollos). Les vint-i-quatre localitats, amb una població inferior als cent habitants, formen part de la Ruta 99.

Relacionats

Confluències. Entre l’arxiu i la intervenció

27 jun. 2024 – 03 nov. 2024
ConfluènciesExposicióIVAM Centre Julio González
Nota de premsaIVAM Centre Julio González
  • La artista valenciana Inma Femenía presentará su intervención específica ‘Aire Magenta’ en la gran cristalera de entrada al museo
  • El DJ Sueezo, especializado en música urbana, ofrecerá una sesión con vinilos en vivo a partir de las 21h

València (16.07.24). El Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) celebra la Gran Nit de Juliol, este sábado 20 de julio, con una nueva edición de su programa IVAMestiu en la que ofrece entrada gratuita desde las 19h hasta medianoche, intervenciones artísticas, música en directo del DJ Sueezo y actividades para todos los públicos.

Como parte de las acciones programadas por el museo, que mantendrá abiertas todas sus galerías hasta la medianoche, la artista Inma Femenía (Pego, 1985) presentará a las 20h su intervención sobre la cristalera de acceso al museo. ‘Aire Magenta’ es el título de esta instalación en la que hará uso de la luz, el espacio y la materia para teñir de magenta la vidriera del museo, reflejándose en las superficies de la arquitectura del interior y en los cuerpos de los visitantes.

Tras la presentación de la pieza de Inma Femenía, a las 21 horas DJ Sueezo pondrá música a la Gran Nit de Juliol con una sesión dedicada al vinilo, rescatando de esta manera la forma más artesanal y analógica de mezclar y pinchar en vivo en el hall del IVAM. Su colección de disco abarca desde álbumes clásicos de jazz y funk hasta dubplates propios y tracks inéditos, pasando por un extenso catálogo de música house, tech-house, minimal y techno.

Inauguración de ‘Juguetoría’

Las actividades programadas con motivo de la Gran Nit de Juliol arrancarán a las 17 horas con la inauguración de una nueva edición de ‘Juguetoría’, espacio dirigido a niños y niñas de 0 a 3 años. La instalación de juego libre, de gran éxito entre las familias, convierte el museo en un espacio de juego y exploración a través de construcciones que se transforman con cada gesto. ‘Juguetoría’ es una iniciativa gratuita y requiere inscripción previa a través de la web del IVAM.

Visitas a las exposiciones hasta la medianoche

El IVAM se suma a las celebraciones de la Gran Nit de Julol organizando visitas comentadas a las últimas exposiciones inauguradas. A partir de las 18h los visitantes podrán descubrir la muestra ‘Tierra de los Amigos’, el primer proyecto retrospectivo en Europa de la artista multidisciplinaria colombiana Carolina Caycedo. La exposición reúne los trabajos de la artista sobre las comunidades que se oponen a las grandes infraestructuras energéticas por sus impactos sociales y ambientales.

A continuación, será el turno de visitar la exposición ‘El poder con que saltamos juntas. Mujeres artistas en España y Portugal entre la dictadura y la democracia’. Soledad Sevilla, Esther Ferrer o Lola Bosshard comparten espacio con creadoras como Graça Morais, Gracinda Candeias o Paula Rego en una muestra que ofrece así una mirada artística y social al trabajo de las creadoras de ambos países en las décadas de 1960 y 1970.

Asimismo, el equipo de mediación del IVAM acercará los trabajos de las fotógrafas Francesca Woodman y Julia Margaret Cameron en la exposición ‘Retratos para soñar’, una muestra única compuesta por 140 fotografías de época, realizada en colaboración con la National Portrait Gallery de Londres.

Galeria

Relacionats

IVAM ESTIU

20 jul. 2024
MúsicaTallersVisitesIVAM Centre Julio González

Visites per a adults amb bebés a les exposicions de l'IVAM #IVAM35

FamíliesMediacióIVAM Centre Julio González

Una visiteta a l’IVAM posa el focus en les persones adultes que estan criant i que volen continuar gaudint de propostes d’oci cultural sense renunciar a estar amb els seus bebés. És una resposta de l’IVAM a la necessitat de les mares i pares més fans de visitar museus: una visita comentada per les exposicions més recents, on s’assistisca en parella adult-bebé. En finalitzar el recorregut, adaptat en temps al grup, donarem pas a un moment de descans en la nova Sala Blanda de l’IVAM.

Explorarem les exposicions a través de sessions de mediació artística condicionades especialment per a poder realitzar còmodament la lactància, alimentació o canvi de bolquers sense interrupció, ni eixir expressament a espais específics, mentre es realitza l’activitat. Pauses, racons de descans, cuidat de les llums, els sons i la veu. Tot perquè, a més de cuidar el contingut, cuidem el benestar dels bebés, facilitant que les adultes donen de mamar, porteen o dormen als nounats durant el recorregut.

 

Dates 2024

26 de setembre: El poder amb què saltem juntes (idioma: castellà)

16 d’octubre: Confluències. Entre l’arxiu i la intervenció (idioma: valencià)

Visites específiques a les exposicions per a grups d'estudis superiors

Centres educatiusMediacióIVAM Centre Julio González

Com a novetat este curs i, dins de la línia L’IVAM EN VIU, i amb l’objectiu de reforçar la presència dels grups universitaris en el museu oferim visites especialitzades per a grups Universitaris i d’Estudis Superiors.

Volem entendre el museu com a lloc d’aprenentatge i assentament de coneixements artístics i culturals que, de manera singular, nodrisquen l’experiència formativa dels estudis superiors.

EXPOSICIONS DISPONIBLES

En permanent actualització, consultar en reservar o a l’arribada del grup. Per a més informació contactar amb reserves_ext@ivam.es

Per a visites per lliure de grups en l’IVAM Centre Julio González, sense mediació per part del museu, es requerix reserva prèvia en la web de l’IVAM.

Grup familiar intergeneracional de l'IVAM #IVAM35

FamíliesIVAM Centre Julio González

Un xicotet gran projecte naix com una aposta del museu per a fer d’este, un espai de convivència, de col·laboració entre grans i majors i d’aprenentatge entre famílies.

A través de sessions de mediació artística i, amb caràcter quinzenal, parelles formades per netes, nets i els seus avis, en eixir de classe, envairan l’IVAM convertint-lo en la seua pròpia escola de belles arts; un lloc on estar, compartir, aprendre i jugar.

Amb l’acompanyament de professionals de l’educació artística experimentarem en família i conformarem un grup familiar resident. Partirem de múltiples tècniques de creació i investigació artística i de la pròpia col·lecció del museu.

 

Reserves partir del 16 de setembre de 2024

 

Dates 2024

15 i 22 d’octubre

5 i 19 de novembre

3 i 17 de desembre

 

Nota de premsaIVAM Centre Julio González
  • El museo abre el plazo de inscripción para su programa educativo que se amplía a escuelas infantiles, universidades y proyectos intergeneracionales
  • Apuesta por talleres en el marco de sus exposiciones, consolida su línea de acciones con el barrio del Carmen y propone actividades por todo el territorio valenciano

 

València (18.07.24).El Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) abre el plazo de inscripción para su programa educativo del curso 2024/2025 con novedades como una escuela de bellas artes dirigida a nietas, nietos y sus abuelos, el taller ‘Juguetoría’ dirigido por primera vez a niñas y niños de 0 a 3 años de escuelas infantiles y visitas especializadas para grupos universitarios y centros con alumnado angloparlante.

El programa educativo del IVAM, dividido en cinco grandes áreas que abarcan todas las etapas educativas, incluye una veintena de propuestas con nuevas actividades y otras que se consolidan y enriquecen a lo largo de sucesivas ediciones. El plazo de inscripción dirigido a la comunidad escolar está abierto desde el 15 de julio.

Como novedad para el curso 24/25, el IVAM presenta ‘Un pequeño gran proyecto’, sesiones para parejas compuestas de nietas, nietos y sus abuelos que, al salir de clase, invadirán el IVAM convirtiéndolo en su propia escuela de bellas artes. El museo también estrena este septiembre ‘¡Menuda pieza de baile!’, un taller pensado para la etapa de infantil y el primer ciclo de primaria que propone un recorrido en compañía de una bailarina para explorar las posibilidades de juego que ofrece el propio cuerpo, a través del baile o la voz.

Otra de las novedades de esta edición es el taller ‘Juguetoría’, la instalación de juego libre que ha conquistado a niños y niñas de 0 a 3 años en los últimos veranos, y que estará disponible por primera vez para las escuelas infantiles. Este taller, que se mantendrá también en periodos vacacionales para familias, convierte el museo en un espacio de juego y exploración a través de juguetes que se transforman con cada gesto.

Con el objetivo de reforzar la presencia de los grupos universitarios en el museo, el IVAM oferta visitas específicas a estos estudiantes con la intención de ofrecer el museo como lugar de aprendizaje y asentamiento de conocimientos artísticos y culturales. Por último, en el apartado de novedades también destaca la oferta de visita y taller en inglés para centros con alumnado angloparlante.

Entre las actividades que se consolidan destaca ‘Els Grans de l’IVAM’, un programa dirigido a personas mayores de 55 años con ganas de seguir aprendiendo y aumentar sus conocimientos sobre arte contemporáneo, procesos creativos y museos.

Más allá del museo

En el territorio rural, el IVAM prosigue en su empeño por acercar el arte a los centros educativos de todas las comarcas, al tiempo que apuesta por propuestas de mediación artística a partir del programa ‘Confluències’.

Asimismo, el IVAM continúa con proyectos educativos específicamente diseñados para el barrio del Carmen, el contexto en el que se asienta. Es el caso de ‘L’Extraordinari!’, que propone romper con la concepción clásica de actividad extraescolar, y ‘Moguda!’, la biblioteca escolar itinerante, que ha comenzado a expandirse a otros barrios de la ciudad.

Paralelamente, el plan educativo incluye acciones formativas dirigidas expresamente a la comunidad docente, así como un banco de recursos pedagógicos atemporal y de acceso gratuito.

Poliglotia

PoliglotíaIVAM Centre Julio González

El programa POLIGLOTIA es proposa com un procés creatiu de caràcter multidisciplinari a partir de les diverses llengües i pràctiques culturals presents a la ciutat de València. El programa es concep també com un espai de trobada i mediació, en i amb el museu, des d’una perspectiva híbrida i intercultural. En POLIGLOTIA apostem per la generació de continguts mitjançant l’escolta participada i l’intercanvi d’experiències i sabers per al mutu enriquiment de les persones i col·lectius participants.

El Laboratori de Narratives de Poliglotia ha posat el focus en una selecció d’imatges per a narrar-les des de la ficció, l’evocació o la connexió amb traços de les seues pròpies biografies i experiències, prenent com a punt de partida l’exposició popular, de Pedro G. Romero.

Amb la participació de Mariana Bandeira, Neus Berenguer, Nancy Carrillo, Medes Colubi, Victoria Fernández, Sandra González, Leonardo Jiménez, Kristin Hansen, Soledad Martín, Saba Moradi, Noemi Neri, Oleksandr Pavlov, Davide Perrulli, Chabe Rollán, Francesco Rondelli, Diego Silipo i Jose Vaquerizo.

L'IVAM en el Espígol Fest

ConfluènciesIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

Des de 2021, en el marc del programa Confluències, dotze artistes han mantingut diverses estades en xicotetes poblacions de la Comunitat Valenciana, per a proposar en elles intervencions artístiques específiques o mediacions, reflexionant sobre el paisatge, les cures, la despoblació, els usos i abusos del territori, o la identitat i la memòria.

Com a testimoniatge d’estos treballs, La Cosecha Comunicación ha realitzat un documental que es presenta el dijous 18 de juliol a les 18.00 en la segona edició de l’Espígol Fest, Festival de Cinema Herbers, una de les localitats on es va dur a terme Confluències. La projecció tindrà lloc a la Sala del Delme del Castell Baró.

Espígol Fest és una iniciativa promoguda per la Associació Àmbit que pretén reactivar els espais culturals propis dels entorns rurals per a convertir-los en motors de la recuperació de la vida als pobles.

En acompanyar i inaugurar esta cita audiovisual a Herbers, l’IVAM pretén vincular-se als esforços de reflexió des del territori sobre la repoblació, la vida rural i la inclusió social.

Relacionats

Confluències. Entre l’arxiu i la intervenció

27 jun. 2024 – 03 nov. 2024
ConfluènciesExposicióIVAM Centre Julio González

Programació especial per la Gran Nit de Juliol

MúsicaIVAM Centre Julio González

Per a celebrar La Gran Nit de Juliol, l’IVAM amplia el seu horari d’obertura i aposta per combinar propostes expositives a les seues sales, mediacions especials, jocs, la inauguració de la producció específica d‘Inma Femenía per a l’IVAM, amb una sessió de música electrònica de DJ Sueezo en l’hall d’entrada del museu a partir de les 21.00 h.

DJ Sueezo va començar la seua carrera a la primerenca edat de 15 anys com a DJ resident en la famosa discoteca Kumharas a Eivissa, la seua ciutat natal. Des de llavors no ha deixat de col·leccionar vinils i visitar cabines de tot el món. Sueezo es caracteritza per la seua tècnica, elegància i versatilitat en els plats. L’habilitat per a adaptar la seua selecció musical a diferents moments de les seues sessions. La seua col·lecció de discos abasta des d’àlbums clàssics de Jazz i Funk fins a dubplates propis d’edits i tracks inèdits. Passant per un extens catàleg de House, Tech-house, Minimal o Techno.

Relacionats

IVAM ESTIU

20 jul. 2024
MúsicaTallersVisitesIVAM Centre Julio González
IVAM ProdueixIVAM Centre Julio González

Inma Femenía utilitza la llum, l’espai i la matèria per a transformar la percepció de l’espectador, convidant-li a reconsiderar el seu entorn visual.

En la seua última intervenció, Aire Magenta, aprofita la llum natural que incidix en la vidriera de l’entrada principal de l’IVAM. Esta llum es dispersa en totes direccions a través de l’aire, reflectint-se en les superfícies de l’interior del museu i en els cossos dels visitants. El color magenta, que resulta de la combinació dels límits de l’espectre electromagnètic, es convertix en el protagonista, ressaltant la presència de la llum en l’espai.

L’elecció del color magenta no és arbitrària. Prové d’una reflexió sobre la percepció del color i la llum, on l’artista estudia com els nostres ulls perceben el color en comparació amb una càmera digital d’espectre complet. Este procés d’observació i anàlisi li va portar a comprendre més a fons la complexa relació entre la llum i el color, i com estos poden influir en la nostra percepció de l’entorn.

La intervenció en l’entrada de l’IVAM és una continuació d’esta exploració on Inma Femenía convida als i les visitants a submergir-se en un espai redefinit per la llum i el color.

Inma Femenía
Aire Magenta
Intervenció específica per a l’entrada del museu. IVAM, València 2024 Impressió sobre polièster cristal·lí
12 x 12 metres

 

Inma Femenía (Pego, 1985) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i va obtindre el Màster Oficial en Producció Artística en 2010. Els seus projectes més recents són Arc al Cel, una obra permanent en Caixaforum València; Aire Magenta, una exposició individual en Max Estrella, Madrid; i Infraleve, una altra exposició individual en Bombas Gens Centre d’Art de València. Ha participat en nombroses exposicions col·lectives tant a nivell nacional com internacional. En 2017 va ser nominada al premi The Paulo Cunha e Silvia Art Prize de Porto, i eixe mateix any va rebre el Premi Senyera d’Arts Visuals de València. La seua obra forma part de col·leccions institucionals com la col·lecció INELCOM, col·lecció DKV, col·lecció José Luis Soler Vila, Generalitat Valenciana i Fundació “la Caixa”.

Relacionats

IVAM ESTIU

20 jul. 2024
MúsicaTallersVisitesIVAM Centre Julio González
IVAM PRODUCEIVAM Centre Julio González

Inma Femenía utilitza la llum, l’espai i la matèria per a transformar la percepció de l’espectador, convidant-li a reconsiderar el seu entorn visual.

En la seua última intervenció, Aire Magenta, aprofita la llum natural que incidix en la vidriera de l’entrada principal de l’IVAM. Esta llum es dispersa en totes direccions a través de l’aire, reflectint-se en les superfícies de l’interior del museu i en els cossos dels visitants. El color magenta, que resulta de la combinació dels límits de l’espectre electromagnètic, es convertix en el protagonista, ressaltant la presència de la llum en l’espai.

L’elecció del color magenta no és arbitrària. Prové d’una reflexió sobre la percepció del color i la llum, on l’artista estudia com els nostres ulls perceben el color en comparació amb una càmera digital d’espectre complet. Este procés d’observació i anàlisi li va portar a comprendre més a fons la complexa relació entre la llum i el color, i com estos poden influir en la nostra percepció de l’entorn.

La intervenció en l’entrada de l’IVAM és una continuació d’esta exploració on Inma Femenía convida als i les visitants a submergir-se en un espai redefinit per la llum i el color.

Inma Femenía
Aire Magenta
Intervenció específica per a l’entrada del museu. IVAM, València 2024 Impressió sobre polièster cristal·lí
12 x 12 metres

 

Inma Femenía (Pego, 1985) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i va obtindre el Màster Oficial en Producció Artística en 2010. Els seus projectes més recents són Arc al Cel, una obra permanent en Caixaforum València; Aire Magenta, una exposició individual en Max Estrella, Madrid; i Infraleve, una altra exposició individual en Bombas Gens Centre d’Art de València. Ha participat en nombroses exposicions col·lectives tant a nivell nacional com internacional. En 2017 va ser nominada al premi The Paulo Cunha e Silvia Art Prize de Porto, i eixe mateix any va rebre el Premi Senyera d’Arts Visuals de València. La seua obra forma part de col·leccions institucionals com la col·lecció INELCOM, col·lecció DKV, col·lecció José Luis Soler Vila, Generalitat Valenciana i Fundació “la Caixa”.

Relacionats

IVAM ESTIU

20 jul. 2024
MúsicaTallersVisitesIVAM Centre Julio González

La Gran Nit de Juliol a l’IVAM

MúsicaTallersVisitesIVAM Centre Julio González

Amb motiu de la Gran Nit de Juliol, l’IVAM obri les seues portes a una jornada d’activitats i visites amb l’obertura gratuïta del museu des de les 19h fins a mitjanit.

Al llarg del dissabte dia 20 de juliol, l’IVAM donarà pas a la programació estival amb l’obertura de l’espai familiar de joc lliure Juguetoría, on els més xicotets de la casa podran gaudir tota una bateria de joguets dissenyats expressament per Sara Sangregorio per a l’IVAM. A les 20h, s’inaugurarà la peça Aire Magenta de l’artista Inma Femenía, instal·lada en la gran vidriera d’entrada del museu, que donarà pas a una sessió de música en viu amb vinils a càrrec de Dj Sueezo. En paral·lel, al llarg de la vesprada i la nit, el públic podrà accedir a una selecció de visites comentades per les exposicions de l’IVAM, fins a comptar amb una visita nocturna a les 23h, per a conéixer la creació de Carolina Caycedo, la creació portuguesa i espanyola dels anys 60 i 70 o la producció fotogràfica de dos de les icones de la història de la fotografia com són Francesca Woodman i Julia Margaret Cameron.

 

Relacionats

Carolina Caycedo. Terra dels amics

13 jun. 2024 – 13 oct. 2024
ExposicióIVAM Centre Julio González

El poder amb què saltem juntes

30 mai. 2024 – 29 set. 2024
ExposicióIVAM Centre Julio González

Francesca Woodman i Julia Margaret Cameron: retrats per a somiar

11 jul. 2024 – 20 oct. 2024
ExposicióIVAM Centre Julio González