Motors de Creació

Una aproximació als processos de creació

EscèniquesIVAM Centre Julio González

El projecte Motors de Creació sorgeix al 2019 a Catalunya de la mà de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya-APdC. En les seues tres edicions, cada vegada de diferent manera, s’ha centrat en compartir i dialogar sobre els processos de creació d’artistes de dansa i/o, pel seu interès específic, altres artistes de les arts escèniques o performatives, així com en ampliar l’objectiu sobre la creació.

L’Associació de Professionals de Dansa de la Comunitat Valenciana enceta enguany aquest projecte que establirà alhora un modus operandi propi i s’enllaçarà al projecte ja en marxa a Catalunya.

Les activitats de Motors de Creació a l’IVAM s’articulen com a la materialització a partir d’un diàleg amb les artistes elegides per a l’edició, sobre els seus processos de creació, que inclou diferents formats.

Aquest diàleg s’ha establert entre el comissari del projecte a València, Santiago Ribelles, i les dues artistes o col·lectius d’artistes valencianes triades: d’una banda Julia Irango i Jorge Nieto, i d’una altra, Norberto Llopis. Alhora, s’ha establert un altre diàleg menys intens amb una d’entre les quatre creadores triades pels comissaris de l’AdC, qui participarà també a València: Azkona & Toloza.

Es tracta d’obrir un espai sensible a la comunitat artística i a la ciutadania en forma d’un monstre, d’una amalgama heterogènia de plànols d’afecte de les artistes que ens aprope al món de la creació però sense tancar-lo en una síntesi rumiada, analítica i desconnectada dels motors complexos dels processos de creació artístics.

Dimecres, 23 de novembre, a les 17:30 h

Inauguració – Mapa d’afectes

Amb el moment d’inauguració de les jornades, Jorge Nieto, Julia Irango i Norberto Llopis posaran en comú una sèrie d’accions, no estrictament relacionades entre elles, que posen de manifest alguns dels seus afectes al moment de la creació i que poden articular-se en relació amb els conceptes d’operació, assemblatge i ritual.

Dijous, 24 de novembre, a les 17:30 h

No hi ha acte creatiu

En aquesta conferència-performance, Norberto Llopis, al fil del material d’arxiu del seu treball anterior, a través d’accions, l’ús d’objectes i discursos, intentarà caracteritzar la seua pràctica artística des de la noció d’Operació.

Divendres, 25 de novembre, a les 18:30 h

Dents i perles

Jorge Nieto i Julia Irango esbossaran un dibuix de la seua convivència transdisciplinària i la seua creació artística en comú, a través de la conversa entre pràctiques, referents dispars i objectes. Entenen el seu treball conjunt com a alguna cosa que queda enmig d’ambdues, posant en valor el fet que no pertanga enterament a cap de les dues. El que compartiran és precisament aquest camí d’anada sense tornada.

Dissabte 26 de novembre a les 12.00 h

Els noms dels protagonistes no han estat canviats / Conferència performativa

Després d’anys submergits entre arxius a la cerca de les històries i les dades que narren les antigues colònies repartides per Llatinoamèrica i Àfrica, aquesta vegada, AzkonaToloza ha decidit capbussar-se en els seus propis arxius. Però no des de la contemplació del fetitxe intocable i sagrat, sinó des de la vitalitat de l’acció que implica bussejar entre les caixes que donen compte dels seus últims viatges. Des dels mapes geogràfics i mentals que assenyalen les rutes seguides, als àlbums que reuneixen les fotos tantes vegades reconstruïdes amb els seus propis cossos, els àudios amb les converses que s’han transformat en els verbatín portats a escena o els arxivadors que contenen els documents, fanzines i publicacions que han sigut la base dels seus projectes documentals. La invitació és a recórrer de manera conjunta.

Dissabte 26 de novembre a les 17.30 h

Conversa

Els tres creadors/col·lectius de creadors establiran, en diàleg amb el comissari, algunes idees sobre com raonar la creació artística des de la seua pròpia perspectiva i en relació amb les de les altres.