Cicle Motors de Creació

Una col·laboració amb L’APDCV (Associació de Professionals de Dansa de la Comunitat Valenciana)

EscèniquesIVAM Centre Julio González

Per segon any consecutiu L’APDCV (Associació de Professionals de Dansa de la Comunitat Valenciana) en col·laboració amb l’IVAM impulsa el projecte Motors de Creació. Un projecte que es centra en compartir amb el sector artístic, professional i el públic general els processos de creació d’artistes de dansa i/o, pel seu interès específic, altres artistes de les arts escèniques o performatives.

Enguany, el projecte amplia les seues col·laboracions amb Espai LaGranja i La Mutant-espai d’arts vives, per tal de diversificar i concretar noves formes de fer al centre d’aquest projecte.

Pràctiques per compartir pràctiques

Les activitats de Motors de Creació enguany s’articulen en unes pràctiques en forma de dos tallers i les seues mostres respectives a partir d’un diàleg amb dos artistes en interlocució amb altres dos artistes respectivament i el comissari, Santiago Ribelles.

L’opció d’haver apostat per les pràctiques com la millor manera de compartir els processos de creació, és perquè entenem que, de vegades, compartir els processos de creació, els motors de creació de les artistes, és dificultós. Perquè esperem una claredat quasi científica en la pròpia artista a l’hora de conèixer com funciona la seua manera de crear, quan en realitat l’opacitat no intencionada d’aquests processos és el més valuós a l’hora de crear, i moltes vegades les artistes no saben exactament com hi arriben a desenvolupar la seua pròpia creació, almenys a priori. Allunyant-nos doncs d’una aproximació intel·lectual, discursiva, dels motors de creació, volem però, garantir la transmissió de coneixement que es realitza a través de les pràctiques, cosa que dona a l’artista la possibilitat de facilitar de forma còmoda les formes d’activar els processos de creació, sense exigir-li que isca d’allà on més es pot reconèixer a sí mateixa, sense definir-se de manera externa.

Des d’aquesta premissa, aprofundint en la dinàmica de compartir aquest coneixement, ens interessa engrandir el material de la pràctica però des de la perspectiva d’una altra pràctica artística i d’una altra artista. Artista que s’aprope a la pràctica de la primera artista per generar ponts que farien comprendre les formes de creació d’aquesta, des de la seua pròpia praxis. Una hibridació de pràctiques per a alhora comprendre els motors de creació de la primera artista i generar-li punts de fuga que amplie la comprensió d’aquests o li connecte amb referents inesperats.

Artistes convidades, tallers i mostres

Les artistes valencianes convidades són Paula Romero i Sandra Gómez, i les artistes que interactuen amb la pràctica d’aquestes són, per a la primera Aitana Cordero i per a la segona Juan Diego Calzada/Isabel do Diego.

La primera parella (Romero i Cordero) desenvoluparan el seu taller durant tres dies a l’IVAM (14, 15 i 16 de desembre pel matí) i la segona parella (Gómez i Calzada) a Espai LaGranja, també durant tres dies (14, 15 i 16 de desembre per la vesprada).

Les mostres que es realitzaran a partir dels tallers es duran a terme a La Mutant-espai d’arts vives el 17 de desembre a les 19:30.

En aquest enllaç pots trobar tota la informació del taller amb Paula Romero i Aitana Cordero.

Relacionats

Motors de Creació

23, 24, 25 i 26 nov. 2022
EscèniquesIVAM Centre Julio González

Motors de Creació: Paula Romero i Aitana Cordero

14, 15 i 16 des. 2023
EscèniquesIVAM Centre Julio González