Història i missió

L’Institut Valencià d’Art Modern naix el 1986 amb l’aprovació de la seua llei de creació com a entitat de dret públic per les Corts Valencianes. Té com a objectiu el desenvolupament de la política cultural de la Generalitat Valenciana pel que respecta al coneixement, tutela, foment i difusió de l’art modern i contemporani pel seu caràcter internacional i d’avantguarda. El seu programa inclou l’exhibició de la seua col·lecció artística, l’organització d’exposicions temporals, i l’edició de catàlegs i altres publicacions que aprofundeixen en els temes tractats a les mostres, així com activitats, conferències, cursos, tallers i concerts relacionats amb les exposicions organitzades i amb altres camps de l’art actual. 

L’IVAM compta amb dos espais: el Centre Julio González, a València, i l’IVAM Alcoi. El Centre Julio González, inaugurat en un edifici de nova construcció en 1989, exhibeix els principals fons de la col·lecció al costat d’altres mostres de caràcter temporal. Compte, a més, amb la Sala de la Muralla, situada en els soterranis de l’edifici que conserva restes de l’antiga fortificació medieval de la ciutat.
L’IVAM Alcoi (situat en l’edifici d’estil modernista valencià Monte de Piedad, construït en 1909 i seu oficial del museu –en conveni amb la Fundació Caja Mediterráneo, la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament d’Alcoi– des de 2018) exhibeix mostres de caràcter temporal, principalment entorn de la col·lecció de l’IVAM, així com programes culturals i activitats que amplien l’oferta i estenen la vocació del museu en el territori de la Comunitat Valenciana.