Dansa contemporània a les aules a partir de l'obra de Julio González

Centres educatiusL’IVAM NO ÉS ENLLOCRecursosIVAM Centre Julio González

Ballem amb Julio! és una proposta que tendeix ponts entre la pràctica escultòrica de Julio González i la dansa contemporània, establint dinàmiques en què el cos i l’escultura s’interconnecten a través de la coreografia. És una proposta dissenyada per Néstor García, que inclou la música electrònica creada específicament per DJ Biano. Ballem amb Julio! és un recurs educatiu conformat per un dossier per a professorat amb nombroses referències i propostes. Així mateix, compta amb un suport audiovisual en què s’il·lustren exercicis escènics i corporals amb què el professorat trobarà diverses vies per aplicar la dansa contemporània a l’aula, de manera autònoma i expansiva.

RECOMANACIÓ

Tot i que no és obligatori, es recomana visitar l’obra de Julio González a l’IVAM.

Textos de mediació accessible

MediacióAccessibilitatRecursosIVAM Centre Julio González

L’IVAM vol fer accessible la cultura a les persones amb dificultats de comprensió. Per això porta anys treballant amb Plena Inclusió Comunitat Valenciana que li està ajudant a posar en marxa el seu pla d’accessibilitat universal i per això també en aquesta web ofereix textos de les seues exposicions en lectura fàcil.

La lectura fàcil és una manera d’escriure textos de manera més senzilla perquè es comprenguen millor. Això facilita la comunicació i la lectura. La lectura fàcil és bona per a moltes persones. Per exemple, persones amb discapacitat intel·lectual, persones que venen d’altres països i no coneixen l’idioma. També és bona per a turistes, persones majors o persones que els costa llegir o escriure o que no saben fer-ho.

*Plena Inclusió Comunitat Valenciana és una organització que treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual i ha traduït i validat els textos que ací es poden llegir.

Enguany vine a viure el Nadal a l'IVAM!

FamíliesBarriDansa i performanceRecursosIVAM Alcoi

Hem preparat tota una programació especial de cara a les festes nadalenques per a que pugues gaudir de l’IVAM en familia o amb qui més t’estimes:

Presentació del llibre: “Què hi ha davall de la terra?” d’Elisa Matallín i Aitana Carrasco

Dia: 23 de desembre, 11:30h i 12:30h

Presentem el llibre “Què hi ha davall de la terra?” d’Elisa M. Matallín amb il·lustracions d’Aitana Carrasco. El llibre s’ha fet en col·laboració de més de 100 persones entre famílies i gent curiosa que va participar a l’acció “A l’IVAM com a casa!” el passat dia 21 de novembre a l’IVAM.

Activitat familiar: Saitama. Experiències dansades en família

Cristina Cabo crea l’univers Saitama que tracta sobre la llar que hi ha en el nostre interior. Un lloc segur on nosaltres i la nostra tribu pot expressar-se lliurement. On el límit entre allò íntim i el que s’exposa és un fil fi i, alhora, segur. Veiem el món d’una determinada manera i és aquesta mateixa forma d’entendre i percebre el món el que ens fa únics i especials.

Activitat familiar: Què hi ha davall de la terra?Recorreguts dramatitzats per una estruç a l’exposició “Quina és la nostra llar?”

Elisa Matallín, crea específicament per a l’IVAM Què hi ha davall de la terra? un recorregut narrat que cobra vida a les sales de l’exposició “Quina és la nostra llar?” gràcies a les instal·lacions monumentals de Mario Merz, Alfredo Jaar, Kara Walker o William Kentridge provinents del museu MAXXI de Roma que funcionen com activadors i escenaris conscients de la narració per a gaudir en família.

Visites comentades

Dies: 19, 20, 26 de desembre i 2, 3, 9 i 10 de gener: 18h, 11h i 12h (depenent del centre) Visites a les exposicions de l’IVAM i l’IVAM Alcoi, de la mà de d’especialistes formats en història de l’art, belles arts i humanitats per oferir eines i acompanyament que faciliten lectures posicionades al públic assistent de manera àgil i enriquidora en ambdós idiomes oficials del territori valencià.

MESURES DE SEGURETAT

De cara al correcte funcionament dels tallers i visites i per desenvolupar-los amb total seguretat, totes i tots els assistents al taller hauran de fer ús obligatori de la mascareta (menys els menors de 6 anys) i es pregarà fer ús de gel hidroalcohólico abans de començar. Durant el temps de l’activitat es guardarà la distància de seguretat de més de metre i mig entre cada unitat familiar.

FamíliesBarriRecursosIVAM Centre Julio González

INSTRUCCIONS PER IL·LUSTRAR EL LLIBRE COL·LECTIU QUÈ HI HA SOTA LA TERRA?

1) Mira el vídeo que hem gravat per a tu.

Fes tants dibuixos com vulgues (amb llapis o retolador, però sense pintar per dins, només a línia) sobre algun/s dels següents temes:

SI VOLS DIBUIXAR SOBRE CASES: DIBUIXA UNA CASA: valen cases de tot tipus: cases altes, baixes, grata-cels, tendes de campanya, iglús, tipis…DIBUIXA LA CASA D’UN ANIMAL: caus, closques, formiguers, coves,…DIBUIXA QUI VIU A TA CASA: Retrats de les persones i animals que viuen amb tu.DIBUIXA QUÈ HI HA DINS DE TA CASA: Dibuixa el que vulgues: coberts, telèfons, roba, llibres, llapisseres, tisores, menjar, ferramentes, ordinadors, cadires, peretes de la llum, finestres, televisions, cassoles…

SI VOLS DIBUIXAR SOBRE CASES: DIBUIXA UNA CASA: valen cases de tot tipus: cases altes, baixes, grata-cels, tendes de campanya, iglús, tipis…DIBUIXA LA CASA D’UN ANIMAL: caus, closques, formiguers, coves,…DIBUIXA QUI VIU A TA CASA: Retrats de les persones i animals que viuen amb tu.DIBUIXA QUÈ HI HA DINS DE TA CASA: Dibuixa el que vulgues: coberts, telèfons, roba, llibres, llapisseres, tisores, menjar, ferramentes, ordinadors, cadires, peretes de la llum, finestres, televisions, cassoles…

TAMBÉ POTS DIBUIXAR COSES QUE HI HA FORA DE CASA: DIBUIXA EL QUE HI HA A LA NATURA: núvols, sol, papallones, gespa, plantes, arbres, flors, pluja, mussols, estruços, lleons,…DIBUIXA EL QUE HI HA A LA CIUTAT: cotxes, coloms, senyals de tràfic, bicicletes, rates, parcs, insectes, passos de zebra, semàfors…

I VOLS DIBUIXAR SOBRE LA POR: DIBUIXA A QUÈ TENIM POR EL HUMANS: monstres, donyets, sorolls, fantasmes, crits, foscor, insectes, esquelets, animals salvatges, virus, trons i llamps, guerra, petardos, lladres, notícies, bruixes, gegants…DIBUIXA A QUÈ TENEN POR ELS ANIMALS: altres animals més grans, bosses plàstic, caça, anelles de plàstic del refrescos, xarxes, zoològics, circs, gàbies, peixeres…DIBUIXA REMEIS CONTRA LA POR: coses que et fan riure o que t’agraden.

SI VOLS DIBUIXAR SOBRE ELS DESITJOS: DIBUIXA UN DESIG: Pot ser un desig per a dins de casa o per a fora de casa.

2) Recorda que pots dibuixa sobre qualsevol superfície de ta casa… la teua llar és el teu llenç! Pots dibuixar sobre el banc de la cuina, amb el dit sobre l’espill del bany o amb paper allà on vulgues!

3) Signa els teus dibuixos amb el teu nom ben visible, així et podrem incloure al llibre com a autor o autora!

4) Quan tingues els teus dibuixos acabats i signats, fes-los una foto i puja’ls a les xarxes socials (Instagram, Facebook o Twitter) amb el hashtag #IVAMacasa, així podrem recollir-los i gastar-los per il·lustrar el conte!

5) Tens per pujar les teus dibuixos fins el 30 de novembre, participa!

Videos

La biblioteca escolar itinerant de l’IVAM

Centres educatiusBarriBibliotecaRecursosIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

Moguda! és el projecte de dispositiu mòbil del museu que arriba este curs a la seua quarta edició. Amb Moguda! l’IVAM proposa conformar unes xicotetes biblioteques artístiques que viatgen amb les seues caixes de transport d’art entre centres educatius valencians amb alumnat de diferents edats i tipologies també diverses. Des d’una escoleta d’educació infantil a una escola d’adults, passant per centres educatius per a persones amb diversitat cognitiva, instituts, col·legis o universitats populars.

Moguda! és fruit de les converses mantingudes amb agents, centres educatius i associacions del barri que acull l’IVAM. Per això, en les seues primeres edicions, els destinataris van ser centres veïns del museu per a, més tard i a poc a poc, creuar l’antic llit del riu Túria i créixer per la ciutat de València.

Esta biblioteca escolar itinerant d’art, és un projecte plural, creat des de la confiança i col·laboració de diversos agents que ho mantenen i activen, com María Díaz Tebar -bibliotecària escolar encarregada de la coordinació tècnica- o Fani Grande -escriptora i comunicadora- a càrrec de les diferents activacions lectores del projecte en els seus diferents centres. Els fons de llibres que creguen Moguda! són adquirits en llibreries del barri o pròximes al museu i tots els catàlegs són de consulta lliure en la web de l’IVAM i en els centres escolars.

Consulta els catàlegs dels llibres de cada centre educatiu


Col·labora

Una papiroflexió animal

FamíliesRecursosIVAM Centre Julio González

L’artista Joaquin Torres Garcia deia que la millor joguina per a un xiquet és un tros de fang, per això proposava materials poc sofisticats, o no nobles, per tal de transformar-os en joguines. I no nomes Torres García sinó que molts artistes van utilitzar també materials comuns, com el paper i el cartró, la xapa de ferro, les pedres o d’altres per tal de convertir-los en joguines.

Milimbo empra de manera habitual el cartró per a fer les seues joguines i passen molt de temps experimentant amb aquest material per imaginar noves formes i inventar altres usos. Però també aprenen dels jocs i dels seus usos compartint aquestes experiències amb altres persones i és per quest motiu que volen proposar-nos aquest joc.

Amb Plegats es tracta d’utilitzar el gest mínim de plegar el paper i per a donar-li vida i crear tot tipus de formes i personatges. Cal intentar que la nostra creació nasca plegant i tallant del mateix paper, sense necessitat de grans artificis, plegant el mínim possible. Amb els mínims recursos anem a aconseguir moltes maneres de plegar, insertar, fixar, etc.

Sota l’hashtag #IVAMenpijama, el departament d’educació de l’IVAM presenta un paquet de projectes educatius i lúdics, de caràcter artístic, per portar el museu a casa i no deixar d’aprendre, gaudir i divertir-se.

Proposta familiar de dibuix i stop motion

FamíliesRecursosIVAM Centre Julio González

Aquesta proposta ens anima introduir-nos en la figura de l’revolucionari pintor valencià per activar la creativitat de les xiquetes i els xiquets, conèixer tècniques noves per utilitzar en els nostres propis dispositius mòbils (telèfons o tablets), despertar noves sensacions tàctils a partir d’l’ús de la sorra i el paper o comprendre la seqüencialització d’accions en la producció cinematogràfica. Això sí, sempre a través de el joc en família, amb tècniques de l’animació, stop motion i dibuix animat.

Sota el hastag #IVAMenpijama, el departament d’educació de l’IVAM presenta un paquet de projectes educatius i lúdics, de caràcter artístic, per portar el museu a casa i no deixar d’aprendre, gaudir i divertir-se.

Videos

Càpsules audiovisuals de les obres mestres del museu per a persones sordes

MediacióAccessibilitatRecursosIVAM Centre Julio González

Sota el ferm propòsit d’arribat a tots els públics i estendre la via d’accessibilitat de l’IVAM, presentem el projecte Signem la col·lecció de l’IVAM. Càpsules audiovisuals de les obres mestres del museu per a persones sordes. Creat en col·laboració amb la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD C.V.), la pretensió del projecte és apropar el coneixement de la Col·lecció de l’IVAM a la comunitat sorda.

Presenten una selecció d’obres clau del museu, els seus artistes i el moment històric en què van ser creades, realitzats en còmodes clips de vídeo. Estan accessibles en una llista de reproducció dins del canal de YouTube de l’IVAM. Signem la col·lecció de l’IVAM és un projecte dirigit al conjunt de la comunitat sorda i fa ús tant la llengua de signes com subtítols per a comunicar els seus continguts. Amb la intenció de ser plenament efectiu, compta amb la col·laboració d’una persona amb discapacitat auditiva, especialista en llengua de signes, i es realitza gràcies a la col·laboració  de FESORD C.V. Inclou música original creada específicament per a l’IVAM per DJ Biano.

La Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD C.V.) és una organització no governamental, sense ànim de lucre, fundada el 26 d’agost de 1978. Treballa per la defensa i l’empoderament de totes les persones sordes i les seues famílies. Tot respectant la seua identitat, la seua llengua i cultura, per l’enfortiment de la seua xarxa associativa i per la defensa i protecció de l’ús de les llengües de signes com a dret fonamental.

Videos

Jocs de pistes en família

FamíliesRecursosIVAM Centre Julio González

Aquesta activitat didàctica, originalment pensada per a l’alumnat de 2n cicle d’Educació Infantil, es reinventa i s’adapta a l’espai domèstic que, contra tot pronòstic, es transformarà, màgicament, en l’escenari perfecte per descobrir què és un museu, què podem trobar-hi i per a què serveix. Es tractarà de mirar des d’una altra perspectiva la pròpia llar, per poder veure coses que, observades de la forma habitual, passarien inadvertides.

Sota el hastag #IVAMenpijama, el departament d’educació de l’IVAM presenta un paquet de projectes educatius i lúdics, de caràcter artístic, per portar el museu a casa i no deixar d’aprendre, gaudir i divertir-se.

Videos