Grup de mediació sènior a través de la programació de l'IVAM

MediacióL’IVAM EN VIUSèniorIVAM Centre Julio González

Els grans de l’IVAM pretén conformar un grup estable de visitants sènior (majors de 65 anys i sense compromisos laborals) interessats a ampliar coneixements sobre història de l’art contemporani, creació artística i museus. El seu objectiu és continuar creixent i compartir experiències i sabers propis.

La principal intenció del projecte és fer del museu un lloc on compartir i adquirir noves experiències. En un exercici d’escolta i contemplació, de transmissió i qüestionament constant, la programació expositiva de l’IVAM i el propi espai del museu es convertiran en el detonant de vivències i formacions mútues. Durant tot el recorregut serà fonamental, així mateix, l’acompanyament de l’equip de mediació del museu. Al llarg del projecte es realitzen visites mediates a les exposicions actives de l’IVAM Centre Julio González, de l’IVAM Alcoi i dels projectes articulats en el territori valencià. La programació expositiva i de programes públics és excusa i punt d’arrancada en l’articulació d’este espai de sabers compartits.

Esta tercera edició del programa és continuadora —i fruit també— de l’impuls i entusiasme de les i els integrants de la primera i de la segona promoció d’Els grans de l’IVAM, que han col·laborat amb el museu i generat propostes pròpies durant les edicions precedents del programa i que seguiran lligats al programa de manera latent.

 

Dates 2024

  • 15, 22 i 29 d’octubre
  • 5 i 19 de novembre
  • 3 i 17 de desembre

 

Dates 2025 per concretar

Relacionats

Els Grans de l’IVAM. II edició

17 oct. 2023 – 19 des. 2023
MediacióL’IVAM EN VIUSèniorIVAM Centre Julio González

Altres paisatges. Els Grans de l’IVAM

18 mai. 2024
MediacióDIMIVAM Centre Julio González

Retrats, paisatges i identitat a través de l'obra d'Ignacio Pinazo

Centres educatiusL’IVAM EN VIUPrimàriaIVAM Centre Julio González

El present projecte planteja una nova lectura de l’obra d’Ignacio Pinazo Camarlench com a artista que va dedicar una bona part de les seues reflexions i el seu procés de treball i de la seua obra a la representació de les persones, tant en la seua dimensió individual com col·lectiva. Qui som? Com ens vam mostrar? Quant de l’altre hi ha en el jo mostrat?

Durant l’activitat Tots els meus jo visitarem, des del punt de vista de la importància de la identitat, les comunitats i els paisatges comuns, la peculiar mirada de Pinazo a l’hora de registrar els costums, la vida quotidiana i, per què no també, la personalitat dels seus models a l’hora de retratar-los.

Tot això al llarg de l’exposició Pinazo. Identitats (25 abr. 2024 – 16 febr. 2025), en la recentment renovada Sala Muralla de l’IVAM.

 

Dates 2024

Dimecres: 30 d’octubre; 13, 20 i 27 de novembre

Divendres: 15, 22, 29 de novembre; 13 de desembre

 

Dates 2025

Divendres: 17, 24, 31 de gener

Divendres: 7, 14, 21, 28 de febrer

Divendres: 7 de març

Relacionats

Pinazo: identitats

25 abr. 2024 – 16 feb. 2025
Col·leccióExposicióIVAM Centre Julio González

Actes d'art col·lectiu a partir de l'obra de Senga Nengudi i Maren Hassinger

Centres educatiusL’IVAM EN VIUPrimàriaIVAM Centre Julio González

A partir de l’exposició Senga Nengudi i Maren Hassinger (21 novembre 2024 – 18 maig 2025) el projecte ‘Braç a braç’ recorrerà esta exposició a duo de les dos artistes la col·laboració de les quals, iniciada en Studio Z a Los Angeles i desenvolupada durant més de cinc dècades des dels anys setanta, es va materialitzar en instal·lacions, textos, escultures, performances i projectes de vídeo.

Les obres col·laboratives de totes dues artistes (les quals, sovint, consistixen en accions que reunixen persones de diferents orígens i generacions) ens serviran d’inspiració i recordatori que l’art pot unir persones i comunitats. A partir del diàleg, la improvisació i l’observació creativa, analitzarem el multiculturalisme en posar en primer pla qüestions com a raça, el ritual, història i representació.

 

Dates 2025

  • Educació Primària o Especial:

28 de març

4, 11 d’abril

9, 16 de maig

  • Educació Secundària o Batxiller:

27 de març

3, 10 d’abril

8, 15 de maig

Un viatge des de Nobosudru fins a la materialitat de la imatge

Centres educatiusL’IVAM EN VIUSecundàriaIVAM Centre Julio González

L’exposició Nobosudru, l’esdevindre icona d’una dona mangbetu (04 jul. 2024 – 08 des. 2024-) aborda la història i deriva de l’original imatge fotogràfica de Nobosudru, una dona mangbetu que va ser presa en la part nord-oriental del Congo per G. Specht i L. Poirier, artífexs del registre de la famosa travessia automobilística Citroën (La Croisière Noire) en 1924-1925.

Molt prompte, la hipnòtica imatge de perfil de la dona, amb el seu característic tocat marcador d’estatus (i que va ser falsament estandarditzat com un signe ètnic de totes les dones mangbetu), es va convertir en una icona de l’Àfrica Negra a Occident. L’ús d’esta fotografia en les més diverses pràctiques i contextos socials i formats, va suposar la seua resignificació des dels anys vint del passat segle fins als nostres dies.

Durant el recorregut dialogat És icona…o és ficció? reflexionarem en col·lectiu sobre les imatges des de l’encreuament de diferents disciplines: l’antropologia visual, la història de les representacions polítiques, la publicitat, les xarxes socials i l’estètica. Parlarem de l’apropiació de les imatges, de la creació d’icones, del trànsit aparentment lliure d’arxius visuals i també dels seus usos i impactes en la societat més jove.

 

Dates 2024

31 d’octubre

7, 14, 21, 28 de novembre

5 de desembre

 

Relacionats

Nobosudru, l’esdevenir icona d’una dona mangbetu

04 jul. 2024 – 08 des. 2024
ExposicióIVAM Centre Julio González

Dansa, sons, silencis i sorolls en el museu

Centres educatiusInfantilL’IVAM EN VIUIVAM Centre Julio González

A què sonen els museus?
Fan soroll les obres d’art?
Què passa si cantem en el museu?
I si fem música amb els nostres cossos?
I si no diem res de res?

Al llarg d’este recorregut dinàmic explorarem les infinites possibilitats de joc que ens oferixen els nostres cossos, les nostres veus i els espais colonitzats per les exposicions en un museu d’art contemporani.

 

Dates 2024

15, 22, 29 d’octubre

5, 12, 19, 26 de novembre

3, 10 de desembre

 

Dates 2025

14, 21, 28 de gener

4, 11, 18, 25 de febrer

4, 25 de març

1, 8 d’abril

6, 13, 20, 27 de maig

Visites per a grups educatius per les exposicions de l'IVAM Alcoi

Centres educatiusMediacióL’IVAM EN VIUIVAM Alcoi

Dins de la línia L’IVAM EN VIU, i amb l’ànim de reforçar la presència dels grups educatius en diàleg amb la programació expositiva de l’IVAM, oferim recorreguts dinamitzats que es plantegen des de l’aprenentatge i raonament crític per les diferents mostres de l’IVAM Alcoi.

De la mà de l’equip de mediació, oferim una experiència que habita íntegrament a les sales del museu, que de manera acompanyada i respectuosa oferix ferramentes per a acostar als públics educatius a les línies de treball de les mostres de l’IVAM.

Exposicions disponibles: 

Per a més informació contactar amb reserves_ext@ivam.es

Grup de mediació sènior a través de la programació de l'IVAM

MediacióL’IVAM EN VIUSèniorIVAM Centre Julio González

Els grans de l’IVAM pretén conformar un grup estable de visitants sènior (majors de 55 anys) interessats a ampliar coneixements sobre història de l’art contemporani, creació artística i museus. El seu objectiu és continuar creixent i compartir experiències i sabers propis.

La principal intenció del projecte és fer del museu un lloc on compartir i adquirir noves experiències. En un exercici d’escolta i contemplació, de transmissió i qüestionament constant, la programació expositiva de l’IVAM i el propi espai del museu es convertiran en el detonant de vivències i formacions mútues. Durant tot el recorregut serà fonamental, així mateix, l’acompanyament de l’equip de mediació del museu. Al llarg del projecte es realitzen visites transcorregudes a les exposicions actives de l’IVAM Centre Julio González, de l’IVAM Alcoi i dels projectes articulats en el territori valencià. La programació expositiva i de programes públics és excusa i punt d’arrancada en l’articulació d’aquest espai de sabers compartits.

Aquesta segona edició del programa és continuadora —i fruit també— de l’impuls i entusiasme de les i els integrants de la primera promoció d’Els grans de l’IVAM, els qui seguiran lligats al programa de manera latent.

Dates:

Dimarts 12 i 19 de desembre

Relacionats

Els grans de l’IVAM

02 mai. 2023 – 27 jun. 2023
MediacióIVAM AlcoiIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

Visiteu les artistes de la col·lecció de l'IVAM

Centres educatiusL’IVAM EN VIUPrimàriaSecundàriaIVAM Centre Julio González

Veure un museu –i la història de l’art– amb ulleres crítiques?

És possible mirar més enllà dels grans “genis” de l’art?

On estan les dones artistes en la Història de l’Art?

Amb aquesta visita dinamitzada recorrerem l’IVAM saltant per obres seleccionades d’entre les milers que conformen la col·lecció del museu, per a descobrir, jugar i rellegir obres d’art contemporani des d’una mirada actual, reflexiva i crítica amb la tradicional Història de l’Art.

Dates 2024

2, 9, 16 i 23 de febrer
1, 8 i 22 de març
12, 19 i 26 d’abril
3, 10, 17 i 24 de maig

Cos, espais i danses per a ballar el museu

Centres educatiusL’IVAM EN VIUSecundàriaIVAM Centre Julio González

La proposta Remoure té l’exposició popular en el centre. A partir de la mostra, realitzem un recorregut dialogat, ens plantegem qüestions sobre l’art popular i contemporani, així com sobre les seues diverses representacions. A partir d’una selecció de les seues obres, durant la visita podrem reflexionar sobre moviments socials i culturals en els quals els cossos i les danses han tingut un paper clau. De la mà d’una mediadora cultural i d’una ballarina professional, recorrerem les sales de l’exposició mantenint un diàleg obert i constant que ens permetrà qüestionar-nos el que es considera, en l’actualitat, un ball popular; la seua representació i els seus imaginaris possibles.

Dates 2024

1, 8, 15, 22 i 29 de febrer
7 i 21 de març
11 d’abril

Relacionats

popular

05 oct. 2023 – 14 abr. 2024
Col·leccióExposicióIVAM Centre Julio González

Preguntes i reflexions sobre “el popular” en la cultura jove

Centres educatiusL’IVAM EN VIUSecundàriaIVAM Centre Julio González

Són totes les cultures iguals?

Les percebem amb el mateix valor?

Existeix una altura mínima cultural per a accedir a uns o altres espais?

És el museu un lloc d’elit cultural?

Com es posiciona –i s’entén– l’art contemporani?

La categoria del popular, i de totes les seues manifestacions artístiques, ha mutat al llarg dels dos últims segles: de l’art del poble (o folklore), passem a parlar de l’art del populatxo, marginal, sense bagatge cultural ni gust. En aquest recorregut mediat per l’exposició Popular, reconsiderarem el que és catalogat com a alta i baixa cultura, estarem atents als clixés, estereotips i pensaments limitants sobre la cultura que produïm i consumim, especialment la gent més jove.

Dates 2023

16, 23 i 30 de novembre
7, 14 i 21 de desembre

Viatges i accions a través de l'obra d'Otobong Nkanga

Centres educatiusL’IVAM EN VIUPrimàriaIVAM Centre Julio González

L’exposició Anhel de llum del sud. Otobong Nkanga analitza la noció de ‘terra’ com una formació geològica i narrativa, amb els sistemes i procediments d’explotació i distribució global dels recursos naturals com a punt de partida. Des d’ací l’artista segueix els fils que entrellacen els minerals, la cultura material i la construcció del desig amb la redistribució del poder i el saber.

Pedres, teles, espècies o plantes són materials que Otobong Nkanga utilitza en les seues instal·lacions, la qual cosa li permet parlar de la terra i de la gent que l’habitem. A través de dinàmiques d’acció i performance rellegirem en grup algunes de les principals obres de la mostra, la qual cosa servirà de punt de partida per a la creació col·lectiva i el diàleg sobre temes d’actualitat com la migració, les transformacions naturals i humanes, les històries d’apropiació i de pèrdua.

DATES

2023
17 i 24 de novembre
1 i 15 de desembre

Possibilitats infinites de joc i creació a través d'espais i materials inusitats d'un museu

Centres educatiusInfantilL’IVAM EN VIUIVAM Centre Julio González

És fem tot el que tirem?

Una vitrina o un pedestal només tenen una vida?

Quines restes i rastres deixen els i les visitants d’un museu? I els i les professionals?

Si desapareixen les obres d’art què queda?

És l’obra d’art el centre de la creació?

La infància traba una infinitat de possibilitats on els ulls adults veuen només una deixalla. Un objecte d’un sol ús pot activar milers d’històries. Amb aquesta proposta pretenem repensar què són els rastres i restes que generen els museus, veient-los com a possibilitats infinites de joc i creació.

Dates 2024

30 de gener
6, 13, 20 i 27 de febrer
5, 12 i 26 de març
16, 23 i 30 d’abril