Tallers, mediacions i projectes diversos

Centres educatiusProfessoratIVAM AlcoiIVAM Centre Julio González

La programació educativa de l’IVAM dissenyada per al curs 2024-2025 inclou propostes presencials i en línia, projectes amb professorat, mediacions fora de les parets del museu i activacions per a un públic ampli i divers. Tot això ho hem ideat seguint cinc àrees d’acció:

L’IVAM EN VIU: projectes de mediació cultural i educativa inspirats en les exposicions i la col·lecció de l’IVAM, amb format presencial a l’IVAM Centre Julio González i l’IVAM Alcoi.
L’IVAM AL TERRITORI: projectes artístics d’immersió en el context local, a qualsevol de les comarques de la Comunitat Valenciana.
L’IVAM ES BARRI: projectes dissenyats i implementats en col·laboració amb centres educatius de l’entorn proper de l’IVAM, i en constant expansió.
MESTRES AL MUSEU: accions formatives i d’acompanyament dissenyades específicament amb el professorat.
L’IVAM NO ÉS ENLLOC: banc de recursos educatius atemporal i d’accessibilitat gratuïta.

Pots acostar-te a conéixer millor les propostes i els diferents equips de mediació el pròxim 5 de setembre a l’IVAM Centre Julio González  a les 11:00 h.

Al dossier (que podràs consultar pròximament) trobaràs informació i dades pràctiques de totes les activitats i com reservar-les.

Conferència en el marc de la celebració del DIM #IVAM35

Centres educatiusProfessoratIVAM Centre Julio González

Es pot ser radicalment públic? Fins a quin punt són públiques les institucions culturals?

El Jardí ambulant naix d’eixa inquietud. És jardí perquè es planteja com un espai de calma urbana, de diàleg compartit, un oasi en el qual la comunitat –i el museu amb ella– puga ser. I és ambulant perquè no respon a una proposta tancada o fixa. Un espai a peu de plaça que s’anirà transformant en el que les seues persones usuàries determinen.

Quin ha sigut el camí fins a arribar ací? Quins gestos, complicitats i reptes han conformat i conformen este exercici de construir comunitat?

Amb esta conferència d’Andrea Miguel (responsable de Sostenibilitat del MACBA) i Yolanda Jolis (responsable d’Educació del MACBA) arrancarà la jornada per a professorat ‘Emergència artística: l’agenda 2030 des del museu i l’escola’, on s’abordaran els objectius de desenvolupament sostenible, des de les interseccions i aliances entre l’educació formal i la mediació cultural.

Relacionats

Emergència artística: l’agenda 2030 des del museu i l’escola

18 mai. 2024
Centres educatiusProfessoratIVAM Centre Julio González

VII Jornada d'intercanvi d'experiències didàctiques d'Educació plàstica, visual i audiovisual

Centres educatiusProfessoratIVAM Centre Julio González

La trobada anual de professionals d’Educació secundària en Arts plàstiques, visuals i audiovisuals és una proposta formativa desenvolupada per l’IVAM, el CEFIRE específic d’àmbit artístic-expressiu i l’Associació Valenciana de Professorat de Dibuix. En el seu vessant com a institut, l’IVAM s’implica obrint l’espai del museu al debat, la participació i les propostes d’investigació de creació artística desenvolupats en l’àmbit de l’educació formal.

Sota el lema Emergència artística, esta sèptima edició se centrarà en els nous discursos relacionats amb el desafiament de l’Agenda 2030. La jornada serà una posada en comú d’experiències i de dinàmiques propositives entorn de la mediació i educació en els museus i en els centres educatius.

La principal meta dels ODS a través de la mediació artística és accentuar el compromís social i ciutadà de l’alumnat; promoure l’acció, reacció i compromís, i resoldre conceptes com el de «sostenibilitat» des d’una perspectiva i una pràctica amplificadores. Durant la jornada, s’exposaran experiències docents a l’aula, projectes de mediació en el museu i s’exploraran sinergies entre elles per a obrir col·laboracions i aliances de futur.

La ponència inaugural “Com l’exercici de construir comunitat es convertix en el Jardí ambulant” serà a càrrec d’Andrea Miguel Ferriz i Yolanda Jolis Guix, responsables de Sostenibilitat i Educació del MACBA, respectivament.

Consulta el programa ací

Comunitat d’investigadors i produccions docents

Centres educatiusMESTRES AL MUSEUProfessoratIVAM Centre Julio González

D’ací allà. Segona edició és una proposta d’investigació col·lectiva, intercanvi de coneixement i experiències entre l’equip curatorial i de mediació del Programa Art i Context i el professorat de diferents disciplines d’Educació Secundària i Batxiller.

Partint del procés de treball de les artistes participants en el programa, es proposen una sèrie de sessions formatives i propositives al costat d’un equip de professorat resident en l’IVAM al llarg del curs 2023-2024. Aquest projecte arranca el pròxim setembre i naix amb vocació bianual.

Durant les sessions de treball col·lectiu es compartiran metodologies i eines d’investigació artística per a treballar en paral·lel al propi procés de desenvolupament del Programa Art i Context.

La pretensió és generar creus i sinergies amb les artistes, les comissàries i les agents que ho fan possible. Tot això podrà derivar en el disseny d’una bateria de recursos artístics per a treballar de manera autònoma a les aules, o en altres formats de mediació a explorar, segons els interessos del grup participant.

Jornada de presentació de la programació educativa 2023-2024 de l'IVAM

Centres educatiusFamíliesProfessoratIVAM Centre Julio González

Curs nou, programació nova! Arrenca el mes de setembre i, amb ell, el curs escolar i, és clar, la programació educativa del museu. L’IVAM vol compartir les vostres propostes en una jornada molt especial, prèvia a l’inici de les classes.

Dirigida a tots els nivells educatius, la programació compta amb projectes “en viu” associats a la programació expositiva del museu, però també inclou mediacions que, al llarg del territori i amb recursos didàctics de formats híbrids i realitzats des de la institució, permeten continuar una investigació accessible i plural amb una xarxa d’agents culturals i educatius cada cop més àmplia i diversa.

Volem compartir amb docents, famílies, professionals de la mediació i persones interessades en l’educació, en general, impulsar aquest nou curs escolar. Per això, el proper 7 de setembre, a les 11:00 h, us convidem a conéixer les noves propostes educatives del museu que aprofundeixen en metodologies i idees compartides. Us esperem!

Al dossier (que pots consultar ací) trobaràs informació i dades pràctiques de totes les activitats i com reservar-les.**

CERTIFICACIONS: L’IVAM emetrà certificació d’assistència de les persones interessades.
**Reserva les activitats a partir del 4 de setembre al nostre web.

Relacionats

L’edició com a pràctica forense

07 set. 2023
EducacióIVAM Centre Julio González

Tallers, mediacions i projectes diversos

Centres educatiusProfessoratIVAM AlcoiIVAM Centre Julio González

La programació educativa de l’IVAM dissenyada per al curs 2023-2024 inclou propostes presencials i en línia, projectes amb professorat, mediacions fora de les parets del museu i activacions per a un públic ampli i divers. Tot això ho hem ideat seguint cinc àrees d’acció:

L’IVAM EN VIU: projectes de mediació cultural i educativa inspirats en les exposicions i la col·lecció de l’IVAM, amb format presencial a l’IVAM Centre Julio González i l’IVAM Alcoi.
L’IVAM AL TERRITORI: projectes artístics d’immersió en el context local, a qualsevol de les comarques de la Comunitat Valenciana.
L’IVAM ES BARRI: projectes dissenyats i implementats en col·laboració amb centres educatius de l’entorn proper de l’IVAM, i en constant expansió.
MESTRES AL MUSEU: accions formatives i d’acompanyament dissenyades específicament amb el professorat.
L’IVAM NO ÉS ENLLOC: banc de recursos educatius atemporal i d’accessibilitat gratuïta.

Pots acostar-te a conéixer millor les propostes i els diferents equips de mediació el pròxim 7 de setembre, a les seus de l’IVAM Centre Julio González i IVAM Alcoi, a les 11:00 h.

Al dossier (que pots consultar ací) trobaràs informació i dades pràctiques de totes les activitats i com reservar-les.

VI Jornada d'intercanvi d'experiències didàctiques dEducació plàstica, visual i audiovisual

Centres educatiusProfessoratIVAM Centre Julio González

La trobada anual de professionals d’educació secundària en arts plàstiques, visuals i audiovisuals és una proposta formativa desenvolupada pel CEFIRE específic d’àmbit artisticoexpressiu, l’Associació Valenciana de Professorat de Dibuix i l’IVAM. Des del vessant d’institut, l’IVAM s’implica amb la voluntat d’obrir l’espai del museu al debat, la participació i les propostes de recerca de creació artística desenvolupades a l’àmbit de l’educació formal.

Aquesta sisena edició de trobada docent se centrarà en la relació i la possibilitat d’acció-reacció entre la institució museu i la institució escola, sota el lema El museu com a aliat. Nous discursos al voltant de la mediació i l’educació als museus relacionats amb l’emancipació del relat educatiu respecte al curatorial han afavorit l’emergència de nombrosos projectes de mediació en col·laboració amb centres educatius. Això suposa per a l’escola la necessitat de repensar el seu paper i de posicionar-se respecte a aquest gir educatiu que s’està fent en algunes institucions culturals, més enllà de les meres visites guiades o contemplatives. Quins aprenentatges es poden derivar d’una col·laboració activa? Quin és el paper dels docents i professionals d’educació dels museus? Es pot anar més enllà del rol de participació i esdevenir agent de canvi?

Descarregar programa

Grup de reflexió i creació docent

Centres educatiusProfessoratIVAM Centre Julio González

D’ací allà, d’allà ací és una proposta d’intercanvi de coneixement i experiències entre l’equip del Programa d’Art i Context i el professorat de diferents disciplines d’educació secundària i batxiller. Partint del procés de treball de les artistes participants en el Programa, es planteja una sèrie de sessions formatives per a professorat durant el primer trimestre del curs 2022-2023, que derivaran en el disseny d’una bateria de recursos artístics per a treballar de manera autònoma a les aules de secundària i batxiller. Els recursos es definiran al llarg de les sessions amb els docents i es recolliran en una publicació col·lectiva que podrà formar part de l’exposició final del Programa d’Art i Context.

Dates:
19 setembre 2022
17 octubre 2022
21 novembre 2022
19 desembre 2022

Xarrem i llegim; activacions i utopies lectores des de la biblioteca per a professorat de l’IVAM

Centres educatiusBibliotecaProfessoratIVAM Centre Julio González

«Moguda! La biblioteca escolar itinerant de l’IVAM en el barri» amplia el seu abast i els seus espais amb aquesta iniciativa d’un fons permanent per a professorat. «+Moguda!» pretén servir d’inspiració per a portar l’art contemporani a les aules, impregnant la mirada de l’alumnat a partir de lectures especialitzades per als docents. Situats en el mateix cor de la Biblioteca i Centre de Documentació del museu valencià, seixanta-cinc nous fons enriqueixen aquest projecte bibliogràfic que posa el focus en el professorat, amb l’art contemporani i l’educació com a detonants de moments d’aprenentatge compartit i lectures d’aplicació pràctica.

El professorat de tot el territori valencià pot sol·licitar el carnet de la Biblioteca de l’IVAM, que dóna accés als llibres que componen +Moguda! i a la resta de la biblioteca del museu durant l’horari d’obertura d’aquesta. Consulta el catàleg en aquest enllaç.

«+Moguda! La biblioteca per a professorat de l’IVAM», és una eina viva des de la qual gaudir, compartir i enriquir la pràctica docent. Per això comptarà amb una activació trimestral de la mà d’especialistes de l’educació, de la literatura o de les arts.

A més, durant el segon trimestre del curs 2023-2024, +Moguda! activarà els seus fons participant en la formació per a professorat del CEFIRE Artístic Expressiu de València.

Coneix el programa i apunta’t a les activacions de «+Moguda! La biblioteca per a professorat de l’IVAM», perquè el professorat, en l’IVAM… es mou! Inscripcions i informació: educacio@ivam.es