Mediacions i observacions a partir del jardí efímer de l'IVAM

FamíliesMediacióBarriJovesIVAM Centre Julio González

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus 2023, i dins de la programació especial radicada dins del jardí Un jardí en el museu! – la vegetació ha pres l’hall del museu!–, et convidem a participar en una mediació basada en el reconeixement, l’atenció i el contacte entre espècies.

El taller s’inspira en l’àlbum Plantasia, de Mort Garson (Warm earth music for plants and people who love them), per a explorar els vincles entre el paisatge natural i la visualitat; entre el subjecte, la naturalesa, la cultura i els seus diàlegs. Indagarem en les diferents representacions dels elements vegetals, seguint una metodologia arxivística però, al mateix temps, posant especial atenció en les diferents maneres de percepció.

Durant la concepció del terme paisatge, tres conceptes s’articulen: el subjecte, la naturalesa, i el vincle entre tots dos. Aquest vincle pren una sèrie d’arguments culturals que venen a reflexionar sobre “allò que es veu”. Aquesta proposta tracta de, a través de la imatge, proposar una relació tàctil i sonora que, igual que la mirada, subjective i genere el paisatge de l’hall.

Si vols assistir has d’inscriure’t prèviament:

Rapsòdia en verd per a públics adults i joves: dissabte 20 maig a les 12h

Rapsòdia en verd per a públics familiars: diumenge 21 de maig 12h

Sofia Alemán és artista visual, fotògrafa i investigadora. A través dels llenguatges propis del mig gràfic i fotogràfic, planteja un procés creatiu a partir de la descomposició cap al grau zero de la percepció i de la construcció del règim *escópico, heretat de la tradició pictòrica i accelerat pel tecno-capitalisme.

Relacionats

Un jardí al museu! Intervenció efímera

18 mai. 2023 – 21 mai. 2023
DIMIVAM Centre Julio González

Un jardí que creix i es comparteix. Programació DIM

18 mai. 2023 – 21 mai. 2023
DIMTallersVisitesIVAM Centre Julio González

Del jardí efímer al meu balcó florit

FamíliesMediacióBarriIVAM Centre Julio González

En el marc de la celebració del Dia Internacional dels Museus, l’IVAM reverdeix per a acollir un jardí efímer que replantege els espais museu donant pas a creació de llocs de reunió, descans i gaudi en col·lectiu.

Un jardí en el museu! vol provocar un diàleg entre la vegetació, l’edifici i les gents que habiten el museu, a manera de reflexió sobre la importància de renaturalitzar les ciutats i les seues arquitectures.

La instal·lació acull una sèrie de tests d’herbes aromàtiques que, el diumenge 21 a partir de les 13h., seran repartides entre les i els visitants que s’acosten a l’IVAM. La idea és acomiadar el jardí efímer descomponent-lo de manera col·lectiva, i portant plantes que han viscut aqueixos dies en el museu a les cases del veïnat. Cada persona es podrà emportar un test per a plantar-la als seus balcons, terrasses o cobertes fent, amb aquest xicotet gest, un museu expandit i verd al llarg de la ciutat.

Un jardí en el museu! és una proposta de María Pedro Ferrer, enginyera agrícola i paisatgista, Javier Rivera Linares, doctor arquitecte urbanista i Jaime García Mira, arquitecte.

Les plantes seran repartides en ordre d’arribada fins a esgotar existències.

Relacionats

Un jardí al museu! Intervenció efímera

18 mai. 2023 – 21 mai. 2023
DIMIVAM Centre Julio González

Un jardí que creix i es comparteix. Programació DIM

18 mai. 2023 – 21 mai. 2023
DIMTallersVisitesIVAM Centre Julio González

Una excursió multisensorial per jardí efímer de l'IVAM

FamíliesBarriInfantilIVAM Centre Julio González

El jardí de l’IVAM envaeix el museu de verd, el refresca, sonen ocellets i les plantes ens fan ombra, com fa olor, sap i se sent un museu ple de plantes i flors? Amb aquest taller, dedicat especialment a famílies amb xiquetes i xiquets de 3 a 6 anys, respirarem i viurem junts al jardí i descobrirem els espais ocults del museu.

Equip de mediació de l’IVAM.

Relacionats

Un jardí que creix i es comparteix. Programació DIM

18 mai. 2023 – 21 mai. 2023
DIMTallersVisitesIVAM Centre Julio González

Un jardí al museu! Intervenció efímera

18 mai. 2023 – 21 mai. 2023
DIMIVAM Centre Julio González

Circuit de jocs "tape art!" al Jardí de l'IVAM

FamíliesBarriIVAM Centre Julio González

El Colectivo TAV (Tape art València) ens convida a jugar i intervindre el Jardí de l’IVAM amb cintes adhesives de colors, permetent explorar aquest espai a l’aire lliure del museu en família i transformant els llocs compartits de manera sostenible i efímera.

El tape art ens permetrà dialogar amb l’entorn d’una forma creativa en sessions on el color, el moviment, les formes, les ombres i els racons seran l’excusa per a transformar lliurement el jardí del museu, amb tots els seus elements, en un circuit urbà de gamificació i participació artística.

Colectivo TAV és un col·lectiu artístic impulsor del Tape Art a Espanya. Creen il·lustracions efímeres sobre parets o solament amb cintes adhesives de colors. Va sorgir en 2011 amb una il·lusió i una missió: donar a conéixer el Tape Art. Des de llavors fins hui han realitzat prop de 200 intervencions per a marques comercials, esdeveniments o certàmens artístics, així com col·laborat amb artistes i altres col·lectius. El Colectivo TAV són José Miguel Piquer, Álvaro Navarro i Nadia Montero.

*Els dies en què les inclemències de l’oratge no permeten dur a terme l’activitat al Jardí de l’IVAM, el taller es realitzarà en un altre espai, com al vestíbul del museu.

Dates:
9 i 23 octubre 2022
6 novembre 2022
11 desembre 2022

Una proposta d’oci artístic expandit

FamíliesMediacióBarriIVAM Centre Julio González

L’extraordinari! és una iniciativa que se centra en les famílies que habiten en el nucli urbà on s’ubica el museu, per mitjà d’un projecte de procés creatiu que trenca la concepció clàssica d’activitat extraescolar.

L’extraordinari! sorgeix com a una pràctica d’atur i desproducció que vol esmortir la conciliació laboral de les famílies en un entorn de confiança, en què la infància és el centre, el museu és un lloc de cura, el joc és l’arma de lluita contra les lògiques de l’estructura  i les arts contemporànies són l’excusa per a garantir l’aprenentatge i el gaudi, després de classe, en un espai de producció emocional, per damunt de tot.

Amb L’extraordinari! l’IVAM obri els seus espais i els seus horaris a la infància, un públic que mereix habitar el museu des de les seues necessitats i ritmes.

Dates:
20 i 27 octubre 2022
3, 10, 17 i 24 novembre 2022
1 i 15 desembre 2022
12, 19 i 26 gener 2023
2, 9, 16 i 23 febrer 2023
2, 9, 23 i 30 març 2023
20 i 27 abril 2023
4, 11 i 18 maig 2023

*Viridian és un col·lectiu artístic format per Estela de Frutos i Chiara Sgaramella. Des d’un enfocament híbrid, combinen la creació artística amb la investigació, la pedagogia i la gestió cultural per a abordar qüestions relacionades amb la crisi ecosocial contemporània.

Enguany vine a viure el Nadal a l'IVAM!

FamíliesBarriDansa i performanceRecursosIVAM Alcoi

Hem preparat tota una programació especial de cara a les festes nadalenques per a que pugues gaudir de l’IVAM en familia o amb qui més t’estimes:

Presentació del llibre: “Què hi ha davall de la terra?” d’Elisa Matallín i Aitana Carrasco

Dia: 23 de desembre, 11:30h i 12:30h

Presentem el llibre “Què hi ha davall de la terra?” d’Elisa M. Matallín amb il·lustracions d’Aitana Carrasco. El llibre s’ha fet en col·laboració de més de 100 persones entre famílies i gent curiosa que va participar a l’acció “A l’IVAM com a casa!” el passat dia 21 de novembre a l’IVAM.

Activitat familiar: Saitama. Experiències dansades en família

Cristina Cabo crea l’univers Saitama que tracta sobre la llar que hi ha en el nostre interior. Un lloc segur on nosaltres i la nostra tribu pot expressar-se lliurement. On el límit entre allò íntim i el que s’exposa és un fil fi i, alhora, segur. Veiem el món d’una determinada manera i és aquesta mateixa forma d’entendre i percebre el món el que ens fa únics i especials.

Activitat familiar: Què hi ha davall de la terra?Recorreguts dramatitzats per una estruç a l’exposició “Quina és la nostra llar?”

Elisa Matallín, crea específicament per a l’IVAM Què hi ha davall de la terra? un recorregut narrat que cobra vida a les sales de l’exposició “Quina és la nostra llar?” gràcies a les instal·lacions monumentals de Mario Merz, Alfredo Jaar, Kara Walker o William Kentridge provinents del museu MAXXI de Roma que funcionen com activadors i escenaris conscients de la narració per a gaudir en família.

Visites comentades

Dies: 19, 20, 26 de desembre i 2, 3, 9 i 10 de gener: 18h, 11h i 12h (depenent del centre) Visites a les exposicions de l’IVAM i l’IVAM Alcoi, de la mà de d’especialistes formats en història de l’art, belles arts i humanitats per oferir eines i acompanyament que faciliten lectures posicionades al públic assistent de manera àgil i enriquidora en ambdós idiomes oficials del territori valencià.

MESURES DE SEGURETAT

De cara al correcte funcionament dels tallers i visites i per desenvolupar-los amb total seguretat, totes i tots els assistents al taller hauran de fer ús obligatori de la mascareta (menys els menors de 6 anys) i es pregarà fer ús de gel hidroalcohólico abans de començar. Durant el temps de l’activitat es guardarà la distància de seguretat de més de metre i mig entre cada unitat familiar.

FamíliesBarriRecursosIVAM Centre Julio González

INSTRUCCIONS PER IL·LUSTRAR EL LLIBRE COL·LECTIU QUÈ HI HA SOTA LA TERRA?

1) Mira el vídeo que hem gravat per a tu.

Fes tants dibuixos com vulgues (amb llapis o retolador, però sense pintar per dins, només a línia) sobre algun/s dels següents temes:

SI VOLS DIBUIXAR SOBRE CASES: DIBUIXA UNA CASA: valen cases de tot tipus: cases altes, baixes, grata-cels, tendes de campanya, iglús, tipis…DIBUIXA LA CASA D’UN ANIMAL: caus, closques, formiguers, coves,…DIBUIXA QUI VIU A TA CASA: Retrats de les persones i animals que viuen amb tu.DIBUIXA QUÈ HI HA DINS DE TA CASA: Dibuixa el que vulgues: coberts, telèfons, roba, llibres, llapisseres, tisores, menjar, ferramentes, ordinadors, cadires, peretes de la llum, finestres, televisions, cassoles…

SI VOLS DIBUIXAR SOBRE CASES: DIBUIXA UNA CASA: valen cases de tot tipus: cases altes, baixes, grata-cels, tendes de campanya, iglús, tipis…DIBUIXA LA CASA D’UN ANIMAL: caus, closques, formiguers, coves,…DIBUIXA QUI VIU A TA CASA: Retrats de les persones i animals que viuen amb tu.DIBUIXA QUÈ HI HA DINS DE TA CASA: Dibuixa el que vulgues: coberts, telèfons, roba, llibres, llapisseres, tisores, menjar, ferramentes, ordinadors, cadires, peretes de la llum, finestres, televisions, cassoles…

TAMBÉ POTS DIBUIXAR COSES QUE HI HA FORA DE CASA: DIBUIXA EL QUE HI HA A LA NATURA: núvols, sol, papallones, gespa, plantes, arbres, flors, pluja, mussols, estruços, lleons,…DIBUIXA EL QUE HI HA A LA CIUTAT: cotxes, coloms, senyals de tràfic, bicicletes, rates, parcs, insectes, passos de zebra, semàfors…

I VOLS DIBUIXAR SOBRE LA POR: DIBUIXA A QUÈ TENIM POR EL HUMANS: monstres, donyets, sorolls, fantasmes, crits, foscor, insectes, esquelets, animals salvatges, virus, trons i llamps, guerra, petardos, lladres, notícies, bruixes, gegants…DIBUIXA A QUÈ TENEN POR ELS ANIMALS: altres animals més grans, bosses plàstic, caça, anelles de plàstic del refrescos, xarxes, zoològics, circs, gàbies, peixeres…DIBUIXA REMEIS CONTRA LA POR: coses que et fan riure o que t’agraden.

SI VOLS DIBUIXAR SOBRE ELS DESITJOS: DIBUIXA UN DESIG: Pot ser un desig per a dins de casa o per a fora de casa.

2) Recorda que pots dibuixa sobre qualsevol superfície de ta casa… la teua llar és el teu llenç! Pots dibuixar sobre el banc de la cuina, amb el dit sobre l’espill del bany o amb paper allà on vulgues!

3) Signa els teus dibuixos amb el teu nom ben visible, així et podrem incloure al llibre com a autor o autora!

4) Quan tingues els teus dibuixos acabats i signats, fes-los una foto i puja’ls a les xarxes socials (Instagram, Facebook o Twitter) amb el hashtag #IVAMacasa, així podrem recollir-los i gastar-los per il·lustrar el conte!

5) Tens per pujar les teus dibuixos fins el 30 de novembre, participa!

Videos

La biblioteca escolar itinerant de l’IVAM

Centres educatiusBarriBibliotecaRecursosIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

Moguda! és el projecte de dispositiu mòbil del museu que arriba este curs a la seua quarta edició. Amb Moguda! l’IVAM proposa conformar unes xicotetes biblioteques artístiques que viatgen amb les seues caixes de transport d’art entre centres educatius valencians amb alumnat de diferents edats i tipologies també diverses. Des d’una escoleta d’educació infantil a una escola d’adults, passant per centres educatius per a persones amb diversitat cognitiva, instituts, col·legis o universitats populars.

Moguda! és fruit de les converses mantingudes amb agents, centres educatius i associacions del barri que acull l’IVAM. Per això, en les seues primeres edicions, els destinataris van ser centres veïns del museu per a, més tard i a poc a poc, creuar l’antic llit del riu Túria i créixer per la ciutat de València.

Esta biblioteca escolar itinerant d’art, és un projecte plural, creat des de la confiança i col·laboració de diversos agents que ho mantenen i activen, com María Díaz Tebar -bibliotecària escolar encarregada de la coordinació tècnica- o Fani Grande -escriptora i comunicadora- a càrrec de les diferents activacions lectores del projecte en els seus diferents centres. Els fons de llibres que creguen Moguda! són adquirits en llibreries del barri o pròximes al museu i tots els catàlegs són de consulta lliure en la web de l’IVAM i en els centres escolars.

Consulta els catàlegs dels llibres de cada centre educatiu


Col·labora