Circuit de jocs "tape art!" al Jardí de l'IVAM

FamíliesBarriIVAM Centre Julio González

El Colectivo TAV (Tape art València) ens convida a jugar i intervindre el Jardí de l’IVAM amb cintes adhesives de colors, permetent explorar aquest espai a l’aire lliure del museu en família i transformant els llocs compartits de manera sostenible i efímera.

El tape art ens permetrà dialogar amb l’entorn d’una forma creativa en sessions on el color, el moviment, les formes, les ombres i els racons seran l’excusa per a transformar lliurement el jardí del museu, amb tots els seus elements, en un circuit urbà de gamificació i participació artística.

Colectivo TAV és un col·lectiu artístic impulsor del Tape Art a Espanya. Creen il·lustracions efímeres sobre parets o solament amb cintes adhesives de colors. Va sorgir en 2011 amb una il·lusió i una missió: donar a conéixer el Tape Art. Des de llavors fins hui han realitzat prop de 200 intervencions per a marques comercials, esdeveniments o certàmens artístics, així com col·laborat amb artistes i altres col·lectius. El Colectivo TAV són José Miguel Piquer, Álvaro Navarro i Nadia Montero.

*Els dies en què les inclemències de l’oratge no permeten dur a terme l’activitat al Jardí de l’IVAM, el taller es realitzarà en un altre espai, com al vestíbul del museu.

Dates:
9 i 23 octubre 2022
6 novembre 2022
11 desembre 2022

Una proposta d’oci artístic expandit

FamíliesMediacióBarriIVAM Centre Julio González

L’extraordinari! és una iniciativa que se centra en les famílies que habiten en el nucli urbà on s’ubica el museu, per mitjà d’un projecte de procés creatiu que trenca la concepció clàssica d’activitat extraescolar.

L’extraordinari! sorgeix com a una pràctica d’atur i desproducció que vol esmortir la conciliació laboral de les famílies en un entorn de confiança, en què la infància és el centre, el museu és un lloc de cura, el joc és l’arma de lluita contra les lògiques de l’estructura  i les arts contemporànies són l’excusa per a garantir l’aprenentatge i el gaudi, després de classe, en un espai de producció emocional, per damunt de tot.

Amb L’extraordinari! l’IVAM obri els seus espais i els seus horaris a la infància, un públic que mereix habitar el museu des de les seues necessitats i ritmes.

Dates:
20 i 27 octubre 2022
3, 10, 17 i 24 novembre 2022
1 i 15 desembre 2022
12, 19 i 26 gener 2023
2, 9, 16 i 23 febrer 2023
2, 9, 23 i 30 març 2023
20 i 27 abril 2023
4, 11 i 18 maig 2023

*Viridian és un col·lectiu artístic format per Estela de Frutos i Chiara Sgaramella. Des d’un enfocament híbrid, combinen la creació artística amb la investigació, la pedagogia i la gestió cultural per a abordar qüestions relacionades amb la crisi ecosocial contemporània.

Enguany vine a viure el Nadal a l'IVAM!

FamíliesBarriDansa i performanceRecursosIVAM Alcoi

Hem preparat tota una programació especial de cara a les festes nadalenques per a que pugues gaudir de l’IVAM en familia o amb qui més t’estimes:

Presentació del llibre: “Què hi ha davall de la terra?” d’Elisa Matallín i Aitana Carrasco

Dia: 23 de desembre, 11:30h i 12:30h

Presentem el llibre “Què hi ha davall de la terra?” d’Elisa M. Matallín amb il·lustracions d’Aitana Carrasco. El llibre s’ha fet en col·laboració de més de 100 persones entre famílies i gent curiosa que va participar a l’acció “A l’IVAM com a casa!” el passat dia 21 de novembre a l’IVAM.

Activitat familiar: Saitama. Experiències dansades en família

Cristina Cabo crea l’univers Saitama que tracta sobre la llar que hi ha en el nostre interior. Un lloc segur on nosaltres i la nostra tribu pot expressar-se lliurement. On el límit entre allò íntim i el que s’exposa és un fil fi i, alhora, segur. Veiem el món d’una determinada manera i és aquesta mateixa forma d’entendre i percebre el món el que ens fa únics i especials.

Activitat familiar: Què hi ha davall de la terra?Recorreguts dramatitzats per una estruç a l’exposició “Quina és la nostra llar?”

Elisa Matallín, crea específicament per a l’IVAM Què hi ha davall de la terra? un recorregut narrat que cobra vida a les sales de l’exposició “Quina és la nostra llar?” gràcies a les instal·lacions monumentals de Mario Merz, Alfredo Jaar, Kara Walker o William Kentridge provinents del museu MAXXI de Roma que funcionen com activadors i escenaris conscients de la narració per a gaudir en família.

Visites comentades

Dies: 19, 20, 26 de desembre i 2, 3, 9 i 10 de gener: 18h, 11h i 12h (depenent del centre) Visites a les exposicions de l’IVAM i l’IVAM Alcoi, de la mà de d’especialistes formats en història de l’art, belles arts i humanitats per oferir eines i acompanyament que faciliten lectures posicionades al públic assistent de manera àgil i enriquidora en ambdós idiomes oficials del territori valencià.

MESURES DE SEGURETAT

De cara al correcte funcionament dels tallers i visites i per desenvolupar-los amb total seguretat, totes i tots els assistents al taller hauran de fer ús obligatori de la mascareta (menys els menors de 6 anys) i es pregarà fer ús de gel hidroalcohólico abans de començar. Durant el temps de l’activitat es guardarà la distància de seguretat de més de metre i mig entre cada unitat familiar.

FamíliesBarriRecursosIVAM Centre Julio González

INSTRUCCIONS PER IL·LUSTRAR EL LLIBRE COL·LECTIU QUÈ HI HA SOTA LA TERRA?

1) Mira el vídeo que hem gravat per a tu.

Fes tants dibuixos com vulgues (amb llapis o retolador, però sense pintar per dins, només a línia) sobre algun/s dels següents temes:

SI VOLS DIBUIXAR SOBRE CASES: DIBUIXA UNA CASA: valen cases de tot tipus: cases altes, baixes, grata-cels, tendes de campanya, iglús, tipis…DIBUIXA LA CASA D’UN ANIMAL: caus, closques, formiguers, coves,…DIBUIXA QUI VIU A TA CASA: Retrats de les persones i animals que viuen amb tu.DIBUIXA QUÈ HI HA DINS DE TA CASA: Dibuixa el que vulgues: coberts, telèfons, roba, llibres, llapisseres, tisores, menjar, ferramentes, ordinadors, cadires, peretes de la llum, finestres, televisions, cassoles…

SI VOLS DIBUIXAR SOBRE CASES: DIBUIXA UNA CASA: valen cases de tot tipus: cases altes, baixes, grata-cels, tendes de campanya, iglús, tipis…DIBUIXA LA CASA D’UN ANIMAL: caus, closques, formiguers, coves,…DIBUIXA QUI VIU A TA CASA: Retrats de les persones i animals que viuen amb tu.DIBUIXA QUÈ HI HA DINS DE TA CASA: Dibuixa el que vulgues: coberts, telèfons, roba, llibres, llapisseres, tisores, menjar, ferramentes, ordinadors, cadires, peretes de la llum, finestres, televisions, cassoles…

TAMBÉ POTS DIBUIXAR COSES QUE HI HA FORA DE CASA: DIBUIXA EL QUE HI HA A LA NATURA: núvols, sol, papallones, gespa, plantes, arbres, flors, pluja, mussols, estruços, lleons,…DIBUIXA EL QUE HI HA A LA CIUTAT: cotxes, coloms, senyals de tràfic, bicicletes, rates, parcs, insectes, passos de zebra, semàfors…

I VOLS DIBUIXAR SOBRE LA POR: DIBUIXA A QUÈ TENIM POR EL HUMANS: monstres, donyets, sorolls, fantasmes, crits, foscor, insectes, esquelets, animals salvatges, virus, trons i llamps, guerra, petardos, lladres, notícies, bruixes, gegants…DIBUIXA A QUÈ TENEN POR ELS ANIMALS: altres animals més grans, bosses plàstic, caça, anelles de plàstic del refrescos, xarxes, zoològics, circs, gàbies, peixeres…DIBUIXA REMEIS CONTRA LA POR: coses que et fan riure o que t’agraden.

SI VOLS DIBUIXAR SOBRE ELS DESITJOS: DIBUIXA UN DESIG: Pot ser un desig per a dins de casa o per a fora de casa.

2) Recorda que pots dibuixa sobre qualsevol superfície de ta casa… la teua llar és el teu llenç! Pots dibuixar sobre el banc de la cuina, amb el dit sobre l’espill del bany o amb paper allà on vulgues!

3) Signa els teus dibuixos amb el teu nom ben visible, així et podrem incloure al llibre com a autor o autora!

4) Quan tingues els teus dibuixos acabats i signats, fes-los una foto i puja’ls a les xarxes socials (Instagram, Facebook o Twitter) amb el hashtag #IVAMacasa, així podrem recollir-los i gastar-los per il·lustrar el conte!

5) Tens per pujar les teus dibuixos fins el 30 de novembre, participa!

Videos

La biblioteca escolar itinerant de l’IVAM

Centres educatiusBarriRecursosIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

Moguda! La biblioteca escolar itinerant de l’IVAM és el projecte de dispositiu mòbil del museu que arriba aquest curs a la seua tercera edició. Amb Moguda! l’IVAM proposa conformar unes xicotetes biblioteques itinerants escolars de caràcter artístic que viatgen des de les seues caixes de transport d’art entre centres educatius valencians de diferents edats i tipologies: des d’una escoleta d’educació infantil, a una escola d’adults, passant centres educatius per a persones amb diversitat funcional, instituts, col·legis o universitats populars.

Moguda! és fruit de les converses mantingudes amb agents, centres educatius i associacions del barri que acull l’IVAM, és per això que en les seues primeres edicions els destinataris han sigut centres veïns del museu, oferint d’aquesta manera un recurs útil i singular que connectarà les relacions de la institució amb el teixit pròxim. Malgrat això, en aquesta tercera edició que arranca en el curs 22-23, Moguda ix del barri i creua el riu per a aterrar en l’IES del Clot, salta pels barris de la ciutat fins a l’EPA Vicent Ventura i crea una nova deriva del projecte associada al programa d’estudis de l’IVAM, la UV i UPV amb Moguda Articulacions, oferint un fons específic de consulta a l’alumnat del programa en l’IVAM (fons germà del ja existent de +Moguda la biblioteca de l’IVAM per al professorat, que ja habita la Biblioteca del museu pensada per a la consulta de docents interessats en art i educació).

Moguda! és un projecte plural, creat des de la confiança i col·laboració de diversos agents que ho mantenen i activen, com María Díaz Tebar -bibliotecària escolar encarregada de la coordinació tècnica- o Fani Grande -escriptora i comunicadora- a càrrec de les diferents activacions lectores del projecte en els seus diferents centres. Els diferents fons de llibres que creguen Moguda! són adquirits en llibreries del barri o pròximes al museu i tots els catàlegs són de consulta lliure en la web de l’IVAM i en els centres escolars.

Consulta els catàlegs dels llibres de cada centre educatiu

 

Col·labora