Recorregut per Vallat-Espadilla-Torrechiva (Castelló) i visionat del documental d'Alt Millars.

ConfluènciesTerritori

Els pobles més xicotets de la comarca de l’Alt Millars van ser els primers a acollir, des de setembre de 2021, les diferents accions de Confluències, programa de creació i mediació artística dins de la línia d’acció de l’IVAM al territori. En sis d’ells, diferents artistes van materialitzar els seus processos d’intercanvi i escolta activa a través d’intervencions específiques en cada localitat.

Des de llavors, l’IVAM ha organitzat successives eixides per a conéixer les diferents propostes artístiques, els llocs i les persones que els acullen. Dos anys després dels primers passos, celebrem una nova trobada per a revisitar les intervencions en tres d’aquests pobles i, de la mà dels artistes, tornar a conversar amb els seus habitants.

Durant la jornada passarem primer per Vallat; podrem asseure’ns en les cadires que formen part de la instal·lació artística Tres arbres i tretze fruites de Laura Palau, acció que facilitarà la conversa i l’intercanvi d’impressions de tot l’esdevingut des de l’última vegada que el visitem.

Després, i després d’una breu trobada a Espadilla, ens desplaçarem fins a Torrechiva. Allí passejarem al costat de Sandra Mar per a descobrir els racons on es troben les diferents instal·lacions d’Un Tresor. Després del menjar en aquesta població, la nostra jornada inclourà la presentació d’un documental realitzat al costat de la Collita. Amb el seu visionat podrem descobrir com ha sigut part del procés de creació artística de Confluències en els municipis de l’Alt Millars.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a Alt Millars

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

Banc de recursos per a gaudir el museu des de casa

IVAM AlcoiIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

Arriba l’estiu i tenim més temps per a asseure’ns a llegir, per a escoltar podcast, per a prendre notes, per a jugar en família. En l’IVAM hem revisat els nostres arxius i hem elaborat una xicoteta llista amb alguns d’ells. Et convidem a donar una ullada a una selecció de les últimes conferències, publicacions i recursos del museu.


CONFERÈNCIES I AUDIOVISUALS

· Conferència Casino, grandes almacenes, hospital o cripta: El futuro del Museo, Clémentine Deliss. Programa Articulacions.

· Conferència Las arañas, los Guaraníes y algunos europeos. Otros apuntes para descolonizar el inconsciente, Suely Rolnik. Programa Articulacions.

· Conferència El ‘aquí’ y el ‘ahora’ son cada vez menos importantes, Dean Kissick. Programa d’Art i Context.

· Conferència (In)materialidad persistente: de Internet a la IA, Toni Navarro y Alejandra López Gabrieli. Programa d’Art i Context.

· Conferència Arte Programmata, Marco Meneguzzo. En el marc de l’exposició Lluny del buit. ZERO i l’art de postguerra a Europa .

· Presentació de l’exposició Trascity. Alberto Feijóo, amb l’artista i la comissària, Nuria Enguita.

· Presentació de l’exposició Otobong Nkanga. Anhel de llum del sud, amb l’artista i la comissària, Nuria Enguita.

· Presentació de l’exposició La creació oberta i els seus enemics: Asger Jorn en situació a càrrec de Ellef Prestsæter, comissari de l’exposició; Jacob Thage, director del Museum Jorn i Nuria Enguita, Directora de l’IVAM. Acompanyats dels artistes Michael Murtaugh i Nicolas Malevé (Institute for Computational Vandalism) i Anna Sofie Mathiasen.

· Pel·lícula Al voltant de la Carbonera de Laura Palau en el marc de Confluències, Vallibona (Els Ports).


ÀUDIOS I PODCAST

· Conferència d’Elvira Espejo Ayca i Max Jorge Hinderer Cruz. Programa Articulacions.

· Playlist Trascity de Alberto Feijóo en el marc de l’exposició Trascity. Alberto Feijóo.

· Podcast de la clausura de Poliglotía: Escuela de Saberes Diversos , programa La Kafeta de Ràdio Malva #022.

· Peça sonora Sub-vertical de Rubén García a Benillup, en el marc de Confluències, Benillup (Comtat).


TEXTOS I FANZINES

· Fanzine En una casa. En el marc de l’exposició Ana Penyas i Alba Herrero. En una casa.

· Lectura fàcil. Textos de mediació accessible de les exposicions de l’IVAM.


JOCS I BALLS

· Ballem amb Juliol: dansa contemporània i Julio González per a ballar a les aules (o a casa!).

· Plegats: Joc de papiroflexia en família per a fer des de casa.

Projecció d'Al voltant de la Carbonera de Laura Palau i el documental realitzat per La Cosecha durant el procés de residències als pobles de la comarca d'Els Ports

CinemaConfluènciesTerritori

Confluències participa a la segona edició del festival de curtmetratges Espígol Fest, amb la projecció de Al voltant de la Carbonera de Laura Palau i el documental realitzat per La Cosecha durant el procés de residències, mediació i creació artística als pobles de la comarca d’Els Ports –en què s’inclou Mirades d’Herbers, el projecte que Fent Estudi ha realitzat a Herbers–.

L’Espígol Fest és una iniciativa de l’associació valenciana Àmbit, en què participen les veïnes i veïns d’Herbers i l’Ajuntament del municipi, juntament amb altres associacions i entitats col·laboradores. L’edició d’enguany es desenvoluparà del 13 al 16 de juliol, centrada en la cultura diversa, la inclusió, la lluita contra la despoblació i les desigualtats, desenvolupant un programa que inclou, a més de la projecció dels curtmetratges seleccionats, unes jornades de sensibilització sobre despoblació, causes socials, ruralitat i biodiversitat a través del cinema.

El programa del festival començarà el dijous 13, destacant la presència del director Montxo Armendáriz durant la jornada del divendres 14. Al llarg de tres dies, a la Sala del Dic del Castell d’Herbers es projectaran 19 curtmetratges de procedència internacional seleccionats per l’Espígol Fest, que aborden el territori, la immigració, la identitat sexual, la despoblació i la biodiversitat.

Confluències participarà de la jornada del diumenge 16 de juliol:

12 h Trobada de bones pràctiques en l’àmbit rural, juntament amb el Col·lectiu Libélula Negra, el Grup Arcoiris, la Matarranya Íntim, la Mare de Déu de la Font, el Geldo Capital Cultural, el Pilotem i el CDR Alt Maestrat (Albocàsser).

18 h Projecció de la peça de Laura Palau a Vallibona, Al voltant de la Carbonera, i del documental de Confluències a la comarca dels Ports, amb la presència de Sonia Martínez, directora adjunta de l’IVAM i Eva Bravo, coordinadora de Confluències. També es projectarà Domingo, Domingo, amb la presència de la directora Laura García Andreu.

Podeu consultar ací el programa complet del Espigol Fest.

I ací podeu consultar Mirades d’Herbers, la peça que Fent Estudi ha realitzat per a Herbers en el marc de Confluències, Intervencions artístiques al medi rural.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en Els Ports

01 oct. 2022 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

Al voltant de la Carbonera, Laura Palau (Vallibona)

01 oct. 2022 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori
Nota de premsaTerritori
  • En el marc de la Ruta 99, l’IVAM presenta aquest dissabte les creacions de Rubén García a Benillup, Lola Zoido a Benimassot, Pilar Beltrán a Tollos i La Cuarta Piel a Famorca
  • En total són 24 intervencions artístiques les que ja es poden contemplar a les poblacions de menys de cent habitants de la Comunitat

 

Alacant (07.07.23). L’Institut València d’Art Modern (IVAM) presenta, aquest dissabte 8 de juliol, els nous projectes del seu programa ‘Confluències, intervencions artístiques en el medi rural’ a les poblacions més xicotetes del Comtat  (Alacant). Es tracta de les creacions de Rubén García a Benillup, Lola Zoido a Benimassot, Pilar Beltrán a Tollos i La Cuarta Piel a Famorca.

Amb aquestes, l’IVAM completa l’última fase de residències de ‘Confluències’, un projecte que compta amb 24 propostes artístiques a les poblacions de la Ruta 99, els pobles de menys de cent habitants de la Comunitat Valenciana. La directora de l’IVAM, Nuria Enguita, ha assenyalat que “al Comtat finalitza el període de residències i creacions de ‘Confluències’, el programa de l’IVAM en què s’han convidat dotze artistes a desenvolupar, cadascun d’ells, dos projectes artístics específics per a aquestes poblacions”. Al llarg de tot aquest procés, que va començar l’any 2021, “s’han establit vincles i experiències compartides entre artistes, habitants, visitants i el Museu mateix, com a mediador de les propostes”.

Enguita ha explicat que “les propostes dels artistes estableixen un diàleg i són un acompanyament per a donar visibilitat i fer valdre els recursos naturals i patrimonials d’aquestes poblacions. Al seu torn, l’IVAM, com a museu situat, vol motivar, des de les pràctiques i llenguatges artístics contemporanis, una reflexió sobre el nostre territori i sobre les possibles amenaces a les quals s’enfronten aquests municipis a causa de la despoblació”.

A Benillup, un xicotet municipi situat al centre de la vall del Travadell, les pluges torrencials han menjat el terreny al poble, situat a pocs metres del barranc de Caraita. Amb la seua instal·lació, ‘Sub-Vertical’, Rubén García vol denunciar aquesta amenaça silenciosa que pateix el poble, convidant a parar atenció sobre els sons que formen part del paisatge. Situada al mirador de Travadell, les persones visitants podran experimentar, a través d’aquesta instal·lació, un tipus d’escolta sense la intervenció de l’oïda, mitjançant la inducció òssia.

Conegut com el mirador de la Serrella, des de Benimassot es poden contemplar les magnífiques vistes sobre la vall de Seta. En aquesta població Lola Zoido vol cridar l’atenció sobre l’aigua com a recurs fonamental. Una sèrie de monedes i targetes creades a partir d’IA, i en la superfície de les quals apareixen elements del paisatge de Benimassot, s’instal·laran al canal, actualment sec, que travessa el poble amb l’esperança que en el futur aquestes queden ocultes quan l’aigua torne a recórrer-lo.

Pilar Beltrán a Tollos tracta de recuperar el so perdut dels ramats que abans pasturaven pel territori, mitjançant la instal·lació d’una sèrie d’escultures de les quals pengen esquellots i campanetes de diferents grandàries i sonoritats. Beltrán hi ha instal·lat 37 escultures, el mateix nombre d’habitants que té Tollos, el municipi més xicotet de la província.

La Cuarta Piel a Famorca ha pujat fins a la Nevera de la Font. Fins fa poc més d’un segle, la gelera de Famorca proveïa de gel les ciutats de la Costa Blanca. A través de diversos tallers junt amb les veïnes del municipi, han dissenyat el sabor i la forma d’un gelat propi per a connectar el moment present amb aquesta tradició. La visita d’aquest dissabte per les quatre instal·lacions finalitzarà a Famorca amb una festa en què es podrà degustar aquest gelat.

 

Un total de 24 instal·lacions en la Ruta 99

Les 24 instal·lacions de ‘Confluències’ es poden visitar a les poblacions d’Espadilla, Fuentes de Ayódar, Torralba del Pinar, Torrechiva, Vallat, Villamalur, Higueras, Pavías, Matet, Sacañet, Fuente la Reina, Castell de Cabres, Herbers, Palanques, Vallibona i Villores, a la província de Castelló; Sempere, Carrícola i la Puebla de San Miguel, a la província de València, i Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos, a la d’Alacant.

Junt amb els artistes del Comtat, completen el programa Bleda y Rosa, Carlos Izquierdo, Fent Estudi, Laura Palau, LUCE, Makea Tu Vida, Pep Vidal i Sandra Mar.

Al llarg de la pròxima tardor el programa continuarà amb l’organització de diverses activitats i accions de mediació entorn d’aquestes obres.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en El Comtat (Alacant)

01 feb. 2023 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

Mediacions d'art i diàleg contemporani al territori rural

Centres educatiusL’IVAM AL TERRITORITerritori

Confluències és un projecte d’intervencions i mediacions artístiques als pobles de la Ruta 99 de la Comunitat Valenciana. El punt de partida del projecte de mediació artística són les obres i les intervencions generades pels artistes d’aquest programa i, a partir de les quals, l’IVAM acostarà les lògiques pròpies de la creació contemporània a una selecció de xicotetes localitats del territori valencià. Durant el segon i tercer trimestre del curs, els artistes Pep Vidal i Rubén García donaran a conèixer el seu procés creatiu a l’alumnat del centre participant i abordaran la seua obra des de diverses accions mediadores, acompanyats pel museu i l’equip de mediació.

Trobades d'art i acompanyament per a una escola en transformació

Centres educatiusL’IVAM AL TERRITORITerritori

Enguany, A prop es consolida com a projecte degà de l’IVAM al territori i —seguint la discreta senda ja iniciada en dues de les tres edicions anteriors—, centra la seua presència en residències socioeducatives valencianes, activant la seua presència en elles.

Aquestes trobades són sensibles a la urgència contemporània de repensar l’equilibri entre naturalesa, producció cultural i sostenibilitat, i proposen una experiència d’investigació de les llavors que viuen en els nostres entorns quotidians. Prenent com a referència la vida, les cures, l’ecologia, els processos, la responsabilitat compartida i la transformació, es despleguen unes pràctiques que posen veu a les migracions i a les genealogies individuals i col·lectives de l’alumnat.

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques en el medi rural

ConfluènciesTerritori

Tollos és una xicoteta localitat situada a la Vall de la Seta, un poble on mai havia estat. Ho he anat coneixent a través de visites successives, de la mà de les veïnes i veïns que m’han acompanyat i explicat la seua història a través de dades, anècdotes i vivències personals.

A mesura que vaig coneixent els seus habitants, els que hi viuen de forma permanent i els que van diàriament per feina, em crida l’atenció que, en un grup tan reduït, hi ha persones de procedències molt diferents: tolleres d’origen conviuen amb altres provinents d’Anglaterra, Argentina o València. Però, curiosament, totes tenen un vincle comú: Tollos és un lloc escollit per voluntat pròpia. Cap no hi ha viscut sempre. Unes ho han triat per ser el paradís somiat (bon clima, tranquil·litat, més barat que el seu país…), diverses han tornat després de la jubilació al seu lloc d’origen, i d’altres han trobat aquí el seu projecte de treball en un entorn dur però amable i saludable…

Aquest lloc idíl·lic, però, fa aigües quan s’imposen altres realitats: la permanència dels fills, la manca d’escola, la mobilitat quan s’envelleix… De vegades no és fàcil habitar el paradís.

Cada vegada que arribe a Tollos sent que tot s’alenteix i que connecte amb alguna cosa atàvica que lluita per romandre… Tanque els ulls. Pense en la idea del camp habitat i em ve al cap el so del ramat, del pastor que coneix el territori com el palmell de la mà, del grup que vertebra el paisatge.

En aquest projecte intente recuperar aquesta sensació, el so perdut que ens porta a la memòria aquest recórrer. Per això treballe amb esquellots i campanets, tractant de generar una integració del so amb el lloc, mitjançant una peça senzilla que rescata aquest objecte ancestral. La instal·lació consta d’unes quaranta estructures metàl·liques a tall de tija, de les quals van suspesos esquelles de diferents mides i sonoritats.

Pots descarregar-te ací la informació ampliada sobre la meua intervenció.

Pilar Beltrán (Castelló, 1969) compagina la creació artística amb la docència a la Facultat de Belles Arts de València (UPV). Les seues propostes sorgeixen sovint de reflexionar sobre allò més proper per entendre allò global, utilitzant elements (auto)biogràfics per parlar de l’experiència col·lectiva.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en El Comtat (Alacant)

01 feb. 2023 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques al medi rural

ConfluènciesTerritori

Famorca és un poble encaixat entre dos vessants: s’enfila la falda nord de la Serra de la Serrella i mira cap a la cara sud de la Serra d’Aitana. Al contrari que la resta dels pobles de la zona, els seus carrers estan orientats al nord, d’esquena al Sol. Aquesta estranya disposició s’explica per les abundants lleres d’aigua que al seu dia queien del vessant de la Serrella, petits rierols que anaven al barranc als peus del poble i proveïen els veïns i els seus cultius.

Avui, no queda rastre d’aquells rierols, però molts veïns diuen que els recorden. En parlar-hi, també remeten a La Serrella nevada de les seves infàncies. A les postals del poble, a les seues fotos de perfil, sovint apareix aquesta imatge que, segons expliquen, durava mesos, mentre que ara només aguanta una setmana a l’any. Potser producte del canvi climàtic, potser recorde distorsionat, sembla estesa la sensació que a Famorca cada vegada plou i neva menys.

Collint Hiverns pren com a punt de partida diferents elements característics de Famorca – com la nevera, la xarxa de serveis en trànsit i les festes locals–, per proposar un dia de celebració al voltant de la fabricació d’uns gelats.

Durant dues vesprades de juny ens ajuntem al voltant d’una taula plena de productes de la comarca. De la mà d’Alba Llodrà, cuinera del bar de la veïna població de Fageca, busquem recuperar sabors però també trobar-hi associacions insospitades. A la memòria de les veïnes es barregen licors, terres i fruits i, a través d’un taller de modelatge, a la seva iconografia particular apareixen pintures rupestres, elements arquitectònics i cultius autòctons.

Pots descarregar ací més informació sobre la nostra intervenció a Famorca.

La Cuarta Piel és una comunitat de pràctiques que vincula processos participatius a la cura de l’entorn. Fundada a Alacant, tradueix els processos que sustenten la vida humana a les ciutats. Ho fa mitjançant situacions hedonistes que materialitzen les relacions ecològiques d’aquests complexos processos i les apropen a una escala humana.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en El Comtat (Alacant)

01 feb. 2023 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques en el medi rural

ConfluènciesTerritori

Durant la meua estada a Benimassot vaig fer una sèrie de rutes tant pel poble com pels seus voltants. Tot i ser una localitat les cases de la qual es distribueixen al llarg d’un vessant, en uns quants carrers, l’extensió dels terrenys i els punts d’interès al voltant s’expandeixen molt més. Gran importància i pes té el paisatge, amb totes les cases mirant a la vall on es troben, davant de la Serrella. Però potser, el que em va sorprendre més de tot el que s’havia vist i sentit a Benimassot, era l’absència de l’aigua. Tània, la veïna que em va ensenyar tots aquests llocs durant la meua estada, comenta que no havia vist mai les fonts seques. L’aigua de sobte havia esdevingut un record, un fantasma.

Aquesta idea al voltant de l’aigua és la que vaig escollir per fer la meua proposta artística, materialitzant-la en una sèrie d’elements que al·ludeixen a la importància de l’aigua sense recórrer-hi, a partir d’un modelatge en 3D. En aquest cas, em va semblar oportú fer unes xicotetes escultures que apel·len al moment de llançar una moneda a l’aigua per demanar un desig. Més enllà del valor econòmic que tenen, m’interessa molt el valor sentimental que se’ls concedeix a aquests objectes que vehiculen desitjos. Quan llances una moneda a l’aigua també llances les esperances que hi diposites, que en aquest cas podríem enfocar en el desig que torne l’aigua a córrer pel canal i les fonts del poble.

Pots descarregar ací més informació sobre la meua intervenció a Benimassot.

Lola Zoido (Badajoz, 1994) és una artista que explora la manera com construïm la nostra realitat mitjançant processos digitals. Graduada en Belles Arts per la Universitat de Sevilla i actualment basada a Madrid, la pràctica de Zoido se centra tant en el resultat virtual com en el material de la generació d’imatges. La seua producció combina una mirada des d’allò analític i allò poètic sobre les relacions que sorgeixen en la intersecció entre allò digital i allò físic.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en El Comtat (Alacant)

01 feb. 2023 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques en el medi rural

ConfluènciesTerritori

La primera impressió que vaig obtindre de Benillup, després de la meua primera visita, va ser la sensació de quietud que es percep al lloc. I sent jo un artista que treballa amb allò sonor, se’m va acudir que tenia una oportunitat perfecta per casar aquesta quietud de l’entorn i el so en el meu projecte artístic.

Durant les diferents passejades realitzades a finals del mes de març de 2023, tant a l’entorn urbà, com a l’agrícola i natural de Benillup, vaig seleccionar una sèrie de punts o Llocs D’Escolta (LDE) distribuïts per diferents àrees centrant-me, sobretot, en les qualitats acústiques. En la meua intervenció he plantejat aquests punts com una invitació a escoltar el lloc d’una manera profunda i no invasiva. LDE Benillup se centra, sobretot, en una escolta creativa, no analítica de l’entorn, que considera els sons com a objectes, éssers o criatures immaterials que es barregen en la nostra percepció, en un reassemblatge infinit i momentani alhora.

A més, al mirador Vall de Travadell, he realitzat una instal·lació sonora site specific amb què experimentar una altra forma d’escolta: l’audició per inducció òssia de la peça sonora titulada Sub-Vertical. La peça està composta amb material gravat als diferents entorns de Benillup i pretén denunciar –d’una manera subtil i silenciosa però potent–, la problemàtica del talús del Barranc de Caraita que amenaça la població.

Pots descarregar ací tota la informació de la meua intervenció a Benillup. I a través d’aquest enllaç, podeu escoltar la peça sonora Sub-Vertical.

Rubén García Villaplana (Bicorp, 1974) és biòleg, àudio artista i comissari independent amb base a València. Ha realitzat concerts, tallers i instal·lacions tant a Espanya com a altres països. A nivell científic ha treballat en el camp de l’ecologia de comunitats i la bioacústica, sobretot en comunicació ultrasònica de quiròpters. Té diversos treballs editats en diferents formats a Europa, EUA, Amèrica del Sud i Austràlia.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en El Comtat (Alacant)

01 feb. 2023 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques al medi rural arriba al final del seu procés de residències i creacions artístiques. Després d’ordir vincles, accions, peces i experiències entre artistes, habitants i visitants als pobles de les fases anteriors (Alt Millars, Alt Palància, Els Ports i les comarques centrals de València >), aquest programa arriba a les comarques d’Alacant amb residències i instal·lacions específiques a quatre pobles d’El Comtat. Aquestes es troben a Benillup, un municipi ubicat al centre de la vall del Travadell; a Benimassot, conegut com el mirador de la Serrella des del qual es poden contemplar les magnífiques vistes sobre la Vall del Bolet; a Tollos, el municipi alacantí més xicotet, que també mira a la vall oberta pel riu que li dóna nom; i a Famorca, xicoteta localitat adossada al vessant nord de la Serrella.

Després de les primeres accions a la comarca durant l’hivern d’aquest any, Confluències s’ha estès durant mesos generant un marc de creació i mediació artística, amb la implicació dels llocs que el reben i de les persones que els habiten. A partir del diàleg i convivència amb les i els artistes, s’estan realitzant els diversos projectes de mediació i creació als quatre pobles d’El Comtat:

Rubén García, a Benillup, ens convida a parar atenció als sons que formen part del paisatge del terme, on ha generat una instal·lació al mirador del Travadell amb què experimentar l’escolta sense la intervenció de les orelles i mitjançant la inducció òssia.
Lola Zoido, a Benimassot, ha creat una sèrie d’escultures a partir de l’ús de la IA, que apel·len al gest de llançar monedes a l’aigua per demanar desitjos. La intenció és instal·lar-les al canal —ara sec— que travessa el poble.
Pilar Beltrán, a Tollos, intenta recuperar el so perdut dels ramats que abans patien pel territori, mitjançant la instal·lació d’una sèrie d’escultures de les quals pengen esquelles i campanetes de diferents mides i sonoritats.
La Cuarta piel, a Famorca, ha pujat fins a la Nevera de la Font i ha recuperat les històries populars, de quan el gel sortia d’aquest enclavament cap a les ciutats de la costa. Aquest és el punt de partida de la seua intervenció, en què les veïnes del poble han dissenyat el “gelat de Famorca”, que podrem degustar el 8 de juliol.

CONFLUÈNCIES no hauria estat possible sense la inestimable ajuda —abans, durant i després dels seus períodes d’estada— dels ajuntaments i agents locals, així com dels veïns i veïnes que faciliten allotjaments, trobades, converses i gestions per poder dur a terme les intervencions artístiques als seus municipis.

Els 24 pobles que conformen la Ruta 99 i on CONFLUÈNCIES proposa el seu programa d’intervenció artística durant els anys 2021, 2022 i 2023 són: Espadilla, Fuentes de Ayódar, Torralba del Pinar, Torrexiva, Vallat, Villamalur, Higueras, Pavías, Matet, Sacanyet, Font la Reina, Castell de Cabres, Herbés, Palanques, Vallibona i Villores, a la província de Castelló; Sempere, Carrícola i la Pobla de Sant Miquel a la província de València; i Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos, a la d’Alacant.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

Coneix les intervencions de “Confluències” a quatre pobles d’El Comtat (Alacant)

08 jul. 2023
ConfluènciesVisitesTerritori

Obertures dels projectes en companyia de l'equip d'artistes. Confluències, intervencions artístiques al medi rural

ConfluènciesVisitesTerritori

En el marc de Confluències, intervencions artístiques al medi rural, us proposem participar de les activacions programades el dissabte 8 de juliol i conéixer les propostes artístiques de les quatre poblacions d’El Comtat. En companyia de l’equip d’artistes i de les veïnes i veïns, descobrirem les peces específiques realitzades a cadascun dels pobles i el context en què han estat creades:

Rubén García, a Benillup, ens convida a parar atenció als sons que formen part del paisatge del terme, on ha generat una instal·lació al mirador del Travadell amb què experimentar l’escolta sense la intervenció de les orelles i mitjançant la inducció òssia.

Lola Zoido, a Benimassot, ha creat una sèrie d’escultures a partir de l’ús de la IA, que apel·len al gest de llançar monedes a l’aigua per demanar desitjos. La intenció és instal·lar-les al canal —ara sec— que travessa el poble.

Pilar Beltrán, a Tollos, tracta de recuperar el so perdut dels ramats que abans patien pel territori, mitjançant la instal·lació d’una sèrie d’escultures de les quals pengen esquelles i campanetes de diferents mides i sonoritats.

La Cuarta Piel, a Famorca, desenvolupa la seua proposta a través de la investigació de diversos elements, com la rellevància històrica de la Nevera de la Font, la festa als pobles i la importància dels seus habitants. Amb l’ajuda de les veïnes del poble i a partir d’aquestes premisses han dissenyat el gelat de Famorca, que podrem degustar durant la jornada. També podrem ballar a la plaça per celebrar la trobada.

PROGRAMA DE LA JORNADA
Matí
Benillup
10.30 h. Visita amb Rubén García al mirador del Travadell. Podrem experimentar l’escolta de la seua peça sonora Sub-Vertical a través de la inducció òssia, deixant de banda la forma tradicional de percebre el so.
Benimassot
10.30 h. Visita amb Lola Zoido a Benimassot. Podrem conversar amb ella sobre les seues experiències, motivacions i accions sorgides i realitzades al municipi, mentre passegem pels seus carrers a la trobada de les escultures que hi ha instal·lades.
Tollos
12.30 h. Visita amb Pilar Beltrán a la intervenció realitzada per l’artista en una parcel·la propera a la població. En aquesta, activarem el so de les escultures que connecten amb la idea del camp habitat i del so dels seus ramats.

Vesprada
Fi de festa a Famorca
18.00 h. Visita amb La Cuarta Piel i la resta de l’equip d’artistes a Famorca, per celebrar amb les veïnes i veïns el final de la jornada. Podrem degustar el “gelat de Famorca” creat a partir de les idees i records dels habitants; i, com que no hi ha festa en un poble sense ball, dansarem a la plaça al compàs de música.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en El Comtat (Alacant)

01 feb. 2023 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori