Un projecte de Ricardo Ruiz

AltresIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

El projecte titulat Pólvora, cos, so (2024) de Ricardo Ruiz pretén entendre una de les manifestacions sonores més arrelades i pròpies del territori festiu valencià, la mascletà, i establir les possibles connexions amb altres disciplines de l’art sonor.

Després de les trobades i escoltes realitzats en la discoteca Spook i en la Falla Arrancapins al llarg de l’us últims mesos, es durà a terme la tercera i última trobada del projecte el pròxim dia 14 de desembre a les 17h a l’auditori del museu. En esta ocasió, es presentarà el documental que arreplega la investigació de Ricardo Ruiz al llarg d’enguany, gravat i dirigit per Andreu Signes, que, a més de visibilitzar el procés de treball, incorpora imatges d’arxiu, així com una sèrie d’entrevistes a artistes sonors, pirotècniques, discjockeys, polvoristes, filòsofs o coheteres. Entre els entrevistats es troben, entre altres, l’artista Pedro G. Romero, els artistes sonors Miguel Molina o Llorenç Barber, les discjockeys Lucía Gea o Sou Allen, el filòsof Vicente Pizcueta o les coheteres María José Lora, Reyes Martí o Nuria Martí.

Després del visionat del documental, tindrà lloc una actuació en directe per part de l’artista Polifeme, que combinarà el banc sonor gravat en la Pirotècnia Hns. Caballer amb els sons que formen la mascletà, germen de tot l’arxiu sonor generat.

Polifeme és una proposta d’art sonor l’objectiu del qual és explorar els diversos camins de la creació musical a través de la suma d’ones electromagnètiques. Amb el temps, la línia d’investigació principal de Polifeme ha anat adquirint múltiples facetes, encara que inicialment, el focus del seu treball se centrava en l’entorn i les possibilitats acústiques de l’electromagnetisme i les ones de ràdio que ens envolten, amb el temps va virar per a mirar cap a “l’espai interior”, al ritme biològic que ens mou i és tan primitiu com l’origen de la vida. Gràcies a l’ús d’electrocardiògrafs i monitors fetals extrau, amplifica i imprimeix el seu pols, posant de manifest que som ritme i explorant l’ús del batec com a font per al control d’aparells rítmics.

 

Horari

  • 17h: Presentació del documental per part d’Andreu Signes i Ricardo Ruiz
  • 18h: Actuació de Polifeme

 

Col·labora

 

Relacionats

Pólvora, cos, so. Un projecte de Ricardo Ruiz

02 mar. 2024 – 18 mar. 2024
AltresIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

Pólvora, cos, so. IVAM – SPOOK

02 mar. 2024
MúsicaIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

Pólvora, cos, so. IVAM – ARRANCAPINS

18 mar. 2024
AltresIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

Recorregut per les obres de Confluències en Benillup-Tollos i Famorca

ConfluènciesVisitesTerritori

Vos proposem eixir de la ciutat per visitar tres xicotetes poblacions de la comarca del Comtat. Acompanyats per l’artista sonor Rubén García i el col·lectiu La Cuarta Piel, coneixerem les propostes que han realitzat a Benillup i Famorca, en el marc de Confluències; programa de residències, intervencions i mediacions artístiques dins la línia d’acció de l’IVAM al territori.

Des del febrer fins al juny del 2023, els pobles més xicotets de la comarca del Comtat van acollir una selecció d’artistes que, després de períodes d’estades i mitjançant l’escolta activa en aquests contextos, han fet peces específiques a cada localitat.

 LDE (Lugares De Escucha) Benillup, és la intervenció sonora de Rubén García instal·lada a la barana del mirador del Travadell, que ens permet experimentar una altra forma d’escolta: l’audició per inducció òssia dels sons registrats per l’artista a diferents punts del municipi.

Cosechando Inviernos és la proposta participativa de La Cuarta Piel amb el veïnat de Famorca. Prenent com a punt de partida diferents elements característics de Famorca, ens proposen un dia de celebració al voltant de la fabricació duns gelats. De la mà d’Alba Llodrà –cuinera del bar de la veïna població de Fageca–, van buscar a la memòria de les veïnes sabers i sabors de la terra per dissenyar juntes el gelat de Famorca.

La jornada inclourà una parada a Tollos, poble de Confluències on va intervenir l’artista Pilar Beltrán, on podrem dinar i refrescar-nos al bar de la piscina.

 

Programació de la jornada:

10h: Eixida des de l’IVAM (porta principal)

11:30 h (aprox.): Arribada a Benillup

13 h (aprox.): Arribada a Tollos i dinar al bar de la piscina del municipi (el preu del menú va a compte de cada assistent, l’IVAM es farà càrrec únicament de fer la reserva dels comensals).

17:00 h: Arribada a Famorca

18:30 (aprox.): eixida des de Famorca a l’IVAM

20h: Arribada a l’IVAM (Porta principal)

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en El Comtat (Alacant)

01 feb. 2023 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

L'IVAM en el Espígol Fest

ConfluènciesIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

Des de 2021, en el marc del programa Confluències, dotze artistes han mantingut diverses estades en xicotetes poblacions de la Comunitat Valenciana, per a proposar en elles intervencions artístiques específiques o mediacions, reflexionant sobre el paisatge, les cures, la despoblació, els usos i abusos del territori, o la identitat i la memòria.

Com a testimoniatge d’estos treballs, La Cosecha Comunicación ha realitzat un documental que es presenta el dijous 18 de juliol a les 18.00 en la segona edició de l’Espígol Fest, Festival de Cinema Herbers, una de les localitats on es va dur a terme Confluències. La projecció tindrà lloc a la Sala del Delme del Castell Baró.

Espígol Fest és una iniciativa promoguda per la Associació Àmbit que pretén reactivar els espais culturals propis dels entorns rurals per a convertir-los en motors de la recuperació de la vida als pobles.

En acompanyar i inaugurar esta cita audiovisual a Herbers, l’IVAM pretén vincular-se als esforços de reflexió des del territori sobre la repoblació, la vida rural i la inclusió social.

Relacionats

Confluències. Entre l’arxiu i la intervenció

27 jun. 2024 – 10 nov. 2024
ConfluènciesExposicióIVAM Centre Julio González

La biblioteca escolar itinerant de l'IVAM

Centres educatiusBarriBibliotecaIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

El projecte de dispositiu mòbil del museu Moguda! arriba este curs a la seua quinta edició.

Amb Moguda! l’IVAM proposa conformar unes xicotetes biblioteques artístiques que viatgen amb les seues caixes de transport d’art entre centres educatius valencians per a alumnat de diferents edats i tipologies també diverses. Des d’una escoleta d’educació infantil a una escola d’adults, passant per centres educatius per a persones amb diversitat cognitiva, instituts, col·legis o universitats populars.

Moguda! es va iniciar a partir de les converses mantingudes amb agents, centres educatius i associacions del barri on se situa i que acull l’IVAM. Per això, en les seues primeres edicions, els destinataris van ser centres veïns del museu per a, més tard i a poc a poc, creuar l’antic llit del riu Túria i créixer per la ciutat de València.

En este nou curs, Moguda! recupera la seua intenció d’itinerància i inicia una fase de convocatòria i selecció de nous centres educatius de tota la Comunitat Valenciana interessats a acollir-la durant dos anys, a partir del segon trimestre del curs 2024- 2025.

 


 

Per a optar a ser un centre Moguda! durant el període gener 2025- juny 2026, caldrà enviar una proposta de dinamització educatiu i/o artístic a partir dels fons de l’IVAM, al correu electrònic: educacio@ivam.es.

Descàrrega la plantilla amb les dades de la vostra proposta ací.

La data de recepció de projectes s’obrirà l’1 de setembre i finalitzarà el 20 d’octubre de 2024. L’IVAM comunicarà la selecció als centres sol·licitants al llarg del mes de desembre.

Se seleccionarà una escola infantil, dos centres d’Educació Infantil i Primària, dos centres d’Educació Secundària i Batxiller, dos centres d’Educació Especial, una universitat popular i un centre de formació professional per a persones adultes.

 

Col·labora:

Col·lectiu artístic d'infància resident en el museu

FamíliesBarriIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

L’extraordinari! és un procés creatiu que trenca la concepció clàssica d’activitat extraescolar des del museu. Esta iniciativa, que té la duració d’un curs escolar complet, arranca la seua cinquena edició abordant, de nou de la mà del col·lectiu Massa Salvatge, qüestions com: Què és portar-se bé a la ciutat? I en el museu? Per a qui estan construïdes els carrers o les exposicions? Necessitem tots el mateix espai per a viure? A l’altura d’un xiquet o una xiqueta només es veuen culs i vitrines?

Bandarres!* és un col·lectiu resident en l’IVAM per a persones de 6 a 10 anys que s’han cansat d’acoblar-se a llocs que no estan fets per a elles. Cada setmana, el museu es convertirà en el centre d’operacions des del qual crear i reivindicar-nos enfront d’un món fet a la mesura de les persones adultes. Per a això utilitzarem el joc, la performance i l’audiovisual, i comptarem amb la complicitat de les famílies i, també, de col·lectius i artistes que, mitjançant les seues pràctiques, ens servisquen com a inspiració per a expressar les nostres reivindicacions.

*Esta edició és una continuació i aprofundiment del treball de procés col·lectiu iniciat durant l’edició Bandarres! el curs 2023-2024.

 

Dates 2024

  • 17, 24, 31 d’octubre
  • 7 de novembre – * Data reagendada a causa de la DANA de València
  • 14 de novembre – *
  • 21, 28 de novembre
  • 5, 12 de desembre

 

Dates 2025

  • 9, 16*, 23, 30 de gener
  • 6, 13, 20, 27 de febrer
  • 6, 27 de març
  • 3, 10 d’abril
  • 8, 15 de maig

*L’horari d’aquesta sessió excepcionalment serà de 17:30h a 19h.

 

Col·labora:

En el marc de l'exposició 'Confluències. Entre l'arxiu i la intervenció'

CinemaConfluènciesTerritori

Dins de la programació de l’exposició Confluències. Entre l’arxiu i la intervenció, es presentarà la pel·lícula Terra d’Esguard de Laura Palau. Un retrat fílmic sobre l’interior de Castelló que ens endinsa en els secrets del que va provocar l’èxode del camp a la ciutat. El pas del temps i les històries de lluita i supervivència s’entrellacen amb la realitat viva del camp actual, recordant-nos les vides que una vegada van donar forma al territori i revelant aquelles que encara brollen. La presentació tindrà lloc el dissabte 29 de juny a les 19h en La Carbonera, Vallibona, Castelló.

Laura Palau viu i treballa entre Benlloc (Espanya), on té els seus camps i estudi, i Ghent (Bèlgica), on està realitzant un doctorat en art. Com a artista i individu, Laura es considera una agricultora urbana i una cosmopolita rural, deambulant entre comunitats rurals i ciutats contemporànies. La seua pràctica artística reacciona davant l’emergència climàtica i social, sent col·laborativa i participativa per naturalesa. Utilitza el pensament feminista i autòcton, així com el coneixement rural en el qual va créixer, per a entreteixir rituals de cura. Cerca conciliar dicotomies com a ésser humà enfront de naturalesa, camp enfront de ciutat i local enfront de global, amb l’objectiu de desconstruir estes distincions imposades per l’acadèmia occidental. La creació conjunta és fonamental en la seua obra, descentralitzant a l’artista com a geni únic i fomentant un espai de transformació col·lectiva.

Relacionats

Confluències. Entre l’arxiu i la intervenció

27 jun. 2024 – 10 nov. 2024
ConfluènciesExposicióIVAM Centre Julio González

Conversa entre Jordi Costa i Ramon Escrivà, en el marc de "Josep Renau: fer l'art operatiu. Dissenyar l'avenir" comissariada per Ramon Escrivà. #IVAM35

ConferenciaIVAM AlcoiTerritori

La sèrie de fotomuntatges de Josep Renau The american way of life oferix una mirada crua i reflexiva sobre el procés de construcció del mite del somni americà i les seues profundes contradiccions, una ficció paradisíaca elaborada a través del cinema, la literatura, la publicitat i la televisió. L’anàlisi d’estos mecanismes de confecció del model és abordat també, d’una manera brillant, en la mostra Subúrbia organitzada pel CCCB de Barcelona, una exposició que va ser inaugurada el passat 20 de març.

La conversa en l’IVAM Alcoi entre dos dels comissaris de totes dues exposicions, Ramon Escrivà i Jordi Costa, versarà sobre el fenomen d’acceleració de la construcció del somni americà en els anys cinquanta i seixanta del segle XX, el període en el qual van ser realitzats els fotomuntatges de Renau de la sèrie The American Way of Life.

En la conversa entre tots dos comissaris s’abordaran qüestions com els mecanismes de fabricació del mite, la idea de confort i de felicitat plasmada en la construcció de barris perifèrics d’habitatges amb jardí; la domesticitat electrificada; el racisme estructural o la imatge de la dona i el seu rol social en la publicitat nord-americana de l’època.

Pots consultar el programa de la jornada ací.

Jordi Costa és, des de 2019, cap del departament d’exposicions del CCCB. Autor dels llibres Mondo Bulldog (1999), Vida Mostrenca (2002), Todd Solondz: En los suburbios de la felicidad (2005) i Cómo acabar con la Contracultura (2018), entre altres. Ha comissariat les exposicions ‘Cultura porqueria. Una espeleologia del gust‘, ‘J. G. Ballard. Autòpsia del nou mil·lenni‘, ‘Ficciones en sèrie’ i ‘Plagiarismo’ al costat d’Álex Mendíbil. Com a cineasta, ha dirigit ‘Piccolo Grande Amore’ i ‘La lava en los labios’.

Ramon Escrivà és Conservador en l’Institut Valencià d’Art Modern des de l’any 2000. Entre els seus nombrosos treballs de recerca destaquen el comissariat d’exposicions i publicacions com La Ciudad CollageAmérica, América,  Caso de estudio: RódchenkoFotografía documental en Estados Unidos. Años 30Anzo. AislamientoEscribir con luz. Fotografía de entreguerras, o les exposicions retrospectives dedicades a Susana Solano, Jordi Teixidor, Carmen Calvo o Josep Renau en l’IVAM.

Relacionats

Jornada ‘Josep Renau i els seus mites’

07 i 08 jun. 2024
AltresConversesVisitesIVAM AlcoiTerritori

Josep Renau: fer l’art operatiu. Dissenyar l’avenir

21 mar. 2024 – 12 jun. 2024
ExposicióIVAM Alcoi

En el marc de l'exposició 'Josep Renau: fer l'art operatiu. Dissenyar l'avenir' #IVAM35

AltresConversesVisitesIVAM AlcoiTerritori

Amb motiu de l’exposició ‘Josep Renau: fer l’art operatiu. Dissenyar l’avenir’ (21 de març – 8 de setembre de 2024), comissariada per Ramón Escrivá i Nuria Enguita, proposem una jornada específica que activa l’obra de l’artista per a públics diversos. Una proposta heterogènia que acosta els ponts de col·laboració entre l’IVAM i altres institucions culturals.

L’exposició planteja una revisió de la llarga i complexa trajectòria artística de Josep Renau, a través d’una selecció de cartells, revistes, documents i fotomuntatges realitzats per Renau durant la seua etapa republicana, durant el llarg exili a Mèxic (1939-1958) i en l’antiga República Democràtica Alemanya (1958-1982).

La jornada al voltant de la mostra es desenvoluparà a través d’accions específiques que van des d’una conversa d’un dels comissaris de la mostra amb Jordi Costa, cap del departament d’exposicions del CCCB; sengles visites comentades al Centre Cultural la Nau i a l’IVAM Alcoi, on es revaloritzarà el vincle professional, no sempre visibilitzat, entre l’obra de Manuela Ballester i Josep Renau; i un taller per a gaudir en família. Esta sèrie d’accions ens permetrà dialogar amb l’exposició durant tota la jornada.

 

Programa de la Jornada

7 juny. Centre Cultural la Nau – UV

18:00h: “Manuela Ballester i Josep Renau: visita en dos actes”. Fruit de la col·laboració entre Centre Cultural la Nau i l’IVAM, Clara Solbes realitzarà una lectura especial a l’exposició Manuela Ballester. Pintar enfront de tot, en La Nau, que enllaçarà amb la que tindrà lloc l’endemà en la seu de l’IVAM a Alcoi.

 

8 juny. IVAM Alcoi

9:30h: Eixida autobús des d’IVAM València (C/Guillem de Castro 118, València). L’autobús és gratuït. És necessari reservar plaça en este enllaç 

11:15h: Arribada a IVAM Alcoi i café benvinguda (cortesia de l’IVAM)

11:45h: Conversa entre Jordi Costa, cap del departament d’exposicions del CCCB, i  Ramon Escrivá

13:00h: “Manuela Ballester i Josep Renau: visita en dos actes”. Posant de manifest l’estreta col·laboració entre l’IVAM i el Centre Cultural La Nau, Clara Solbes establirà un diàleg entre la visita a l’exposició Manuela Ballester. Pintar enfront de tot, realitzada la vesprada anterior en la Nau, amb la mostra en l’IVAM Alcoi. Esta nova lectura posarà el focus en la incidència i la presència clau de l’artista Manuela Ballester en la trajectòria de Josep Renau.

14:30h: Dinar (opcional, a càrrec de cada participant) Si t’interessa, reserva en este enllaç

16:00h: Tornada autobús a IVAM València

18.00h: Per a finalitzar, 3.024: Odissea en l’IVAM Alcoi. Gimcana al voltant de l’obra de Josep Renau, serà el torn per a les famílies. De la mà de l’artista i investigador Darío Cobacho recorrerem l’exposició des dels enigmes, l’observació i el joc, en una visita repleta de reptes per a tots els públics.

Es prega puntualitat tant en els punts d’eixida de l’autobús com per a l’assistència a les diferents propostes.

 

Col·labora:

Gimcana familiar entorn de l'obra de Josep Renau #IVAM35

FamíliesIVAM AlcoiTerritori

L’activitat familiar al voltant de l’exposició Josep Renau: fer l’art operatiu. Dissenyar l’avenir (22 mar. 2024 – 08 set.. 2024) es proposa com un work in progress a partir de les principals obres de l’artista.

El recorregut s’articula a partir de diverses proves plantejades per un assistent científic que ha vingut a l’IVAM de l’any 3.024, un futur distòpic en el qual les ciutats estan destrossades, la gent no és feliç i s’han perdut gran part dels valors socials universals.

Partint de l’obra més compromesa i transformadora de Renau, els jocs que es duran a terme en família permetran treballar conceptes com el canvi climàtic, el progrés científic i el compromís social, d’una manera didàctica i divertida.

Relacionats

Josep Renau: fer l’art operatiu. Dissenyar l’avenir

21 mar. 2024 – 12 jun. 2024
ExposicióIVAM Alcoi

Visita comentada en IVAM Alcoi

MediacióIVAM AlcoiTerritori

Les visites comentades a les exposicions de l’IVAM Alcoi tenen com a objectiu principal posar en relació el públic interessat amb el context i els processos de creació artístics de les exposicions programades.

L’exposició Josep Renau: fer l’art operatiu. Dissenyar l’avenir  planteja en la seu de l’IVAM a Alcoi, a través d’una extensa selecció de cartells, revistes, documents i fotomuntatges de l’artista, una revisió de la seua llarga i complexa trajectòria. Durant la visita s’abordarà la seua obra posant-la en relació amb el seu context a partir dels apartats en què s’estructura la mostra: els anys de la 2a República; l’exili a Mèxic; la sèrie The American Way of Life i la seua etapa en la República Democràtica Alemanya (RDA).

 

Dates*

Dissabte 13 de juliol

Dissabte 7 de setembre

*Contacteu amb reserves_ext@ivam.es

Relacionats

Josep Renau: fer l’art operatiu. Dissenyar l’avenir

21 mar. 2024 – 12 jun. 2024
ExposicióIVAM Alcoi

#IVAM35

AltresIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

IVAM-ARRANCAPINS és la segona trobada del projecte ‘Pólvora, cos, so’ i es durà a terme en la Falla Arrancapins el pròxim dia 18 de març a les 14h. Esta comissió fallera s’ha caracteritzat pel seu caràcter crític i el seu compromís social, sent seu del grup de consum de productes de proximitat o realitzant falles àcides que agiten el pensament i el debat. La trobada sonora realitzada pels artistes Llorenç Barber i Martí es produirà directament en l’espai públic a mode de mascletà experimental produïda, en part, usant el banc sonor gravat en la Pirotècnia Hnos. Caballer.

Relacionats

Pólvora, cos, so. Un projecte de Ricardo Ruiz

02 mar. 2024 – 18 mar. 2024
AltresIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

Pólvora, cos, so. IVAM – SPOOK

02 mar. 2024
MúsicaIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

#IVAM35

AltresIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

En la seua voluntat per entendre i ser partícip del que ocorre en el seu context popular, la recent línia d’actuació de l’IVAM entorn de les Falles ha tractat d’analitzar i posar en valor l’experimentació artística que hui existeix —no sense generar interessants tensions—, en el cor d’alguns casals. Tot això, amb la finalitat de reflexionar sobre el present i el futur de la celebració. Després de l’estudi del llibret de falla (2022) i de l’obra de l’artista Alfredo Ruiz (2023), el projecte de 2024, titulat Pólvora, cos, so, pretén entendre una de les manifestacions sonores més arrelades i pròpies del territori festiu, la mascletà. La intenció és establir connexions i ponts amb altres disciplines de l’art sonor a fi d’explorar totes les seues possibilitats aplicables i aplicades.

IVAM-SPOOK és la primera trobada del projecte Pólvora, cos, so i es durà a terme en la mítica discoteca de Pinedo el pròxim dia 2 de març. Esta sala, inaugurada en 1984, era una de les parades fonamentals del circuit de discoteques de l’anomenada Ruta Destroy, i forma part de les situades en els Poblats del Sud que es troben cosides per la carretera CV-500 al llarg del litoral de l’Albufera. En l’actualitat, la discoteca és una referència de programació de música techno, un gènere d’àmplia tradició valenciana en el qual, com en la traca popular, predominen el ritme i la potència. Així doncs, la trobada sonora es produirà en diferents parts de les instal·lacions de Spook i es dividirà en una taula redona de debat amb la participació de Mikel Molina, Edu Comelles i Iván Llopis, així com l’escolta de produccions sonores de Finalversion3 i Atisbo i les actuacions en directe de Berta Cortina, Martí, Tusa + Revendless i Lucía Gea realitzades usant, en part, el banc sonor gravat en la Pirotècnia Hnos. Caballer

IVAM-ARRANCAPINS és la segona trobada del projecte ‘Pólvora, cos, so’ i es durà a terme en la Falla Arrancapins el pròxim dia 18 de març a les 14h. Esta comissió fallera s’ha caracteritzat pel seu caràcter crític i el seu compromís social, sent seu del grup de consum de productes de proximitat o realitzant falles àcides que agiten el pensament i el debat. La trobada sonora realitzada pels artistes Llorenç Barber i Martí es produirà directament en l’espai públic a mode de mascletà experimental produïda, en part, usant el banc sonor gravat en la Pirotècnia Hnos. Caballer.

Relacionats

Pólvora, cos, so. IVAM – SPOOK

02 mar. 2024
MúsicaIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

Pólvora, cos, so. IVAM – ARRANCAPINS

18 mar. 2024
AltresIVAM Centre Julio GonzálezTerritori