Un projecte de Ricardo Ruiz
El projecte titulat Pólvora, cos, so (2024) de Ricardo Ruiz pretén entendre una de les manifestacions sonores més arrelades i pròpies del territori festiu valencià, la mascletà, i establir les possibles connexions amb altres disciplines de l’art sonor.
Després de les trobades i escoltes realitzats en la discoteca Spook i en la Falla Arrancapins al llarg de l’us últims mesos, es durà a terme la tercera i última trobada del projecte el pròxim dia 14 de desembre a les 17h a l’auditori del museu. En esta ocasió, es presentarà el documental que arreplega la investigació de Ricardo Ruiz al llarg d’enguany, gravat i dirigit per Andreu Signes, que, a més de visibilitzar el procés de treball, incorpora imatges d’arxiu, així com una sèrie d’entrevistes a artistes sonors, pirotècniques, discjockeys, polvoristes, filòsofs o coheteres. Entre els entrevistats es troben, entre altres, l’artista Pedro G. Romero, els artistes sonors Miguel Molina o Llorenç Barber, les discjockeys Lucía Gea o Sou Allen, el filòsof Vicente Pizcueta o les coheteres María José Lora, Reyes Martí o Nuria Martí.
Després del visionat del documental, tindrà lloc una actuació en directe per part de l’artista Polifeme, que combinarà el banc sonor gravat en la Pirotècnia Hns. Caballer amb els sons que formen la mascletà, germen de tot l’arxiu sonor generat.
Polifeme és una proposta d’art sonor l’objectiu del qual és explorar els diversos camins de la creació musical a través de la suma d’ones electromagnètiques. Amb el temps, la línia d’investigació principal de Polifeme ha anat adquirint múltiples facetes, encara que inicialment, el focus del seu treball se centrava en l’entorn i les possibilitats acústiques de l’electromagnetisme i les ones de ràdio que ens envolten, amb el temps va virar per a mirar cap a “l’espai interior”, al ritme biològic que ens mou i és tan primitiu com l’origen de la vida. Gràcies a l’ús d’electrocardiògrafs i monitors fetals extrau, amplifica i imprimeix el seu pols, posant de manifest que som ritme i explorant l’ús del batec com a font per al control d’aparells rítmics.
Horari
- 17h: Presentació del documental per part d’Andreu Signes i Ricardo Ruiz
- 18h: Actuació de Polifeme
Col·labora