Projecte de creació i mediació als pobles de la Ruta 99

ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques al medi rural, és un projecte d’activacions artístiques als vint-i-quatre pobles més xicotets de la Comunitat Valenciana, dins la línia d’acció de l’IVAM al territori.

Enfocat en dinàmiques d’escolta i de respecte a l’entorn, CONFLUÈNCIES és un programa processual que gira al voltant de tres eixos: el diàleg amb el territori, la creació d’obres artístiques específiques i diverses accions de mediació. Per poder seqüenciar les accions i intervencions, el projecte ha reagrupat les poblacions en cinc fases sota criteris culturals i geogràfics, però alhora, tenint en compte factors que permeten teixir associacions i subtrames. Fase I: Alt Millars (Espadilla, Fonts d’Ayódar, Torralba del Pinar, Torrechiva, Vallat i Villamalur); fase II: Mancomunitat del Alt Palància(Font la Reina, Figueres, Matet, Pavies, Sacanyet i Villanueva de Viver); fase III: província de València (La Pobla de Sant Miquel, Carrícola i Sempere ); fase IV: Els Ports (Castell de Cabres, Herbers, Palanques, Vallibona i Villores); i fase V: El Comptat (Benillup, Binimassot, Famorca i Tollos)*.

Per a la intervenció artística a cadascun d’aquests municipis s’han convidat un total de dotze artistes que conformen un equip divers. Persones i col·lectius de diferents generacions, pràctiques i trajectòries, els interessos comuns dels quals inclouen temàtiques com la perifèria, l’habitar, els processos i la memòria. Un equip format per Bleda y Rosa, Carlos Izquierdo, Fent Estudi, La cuarta piel, Laura Palau, Lola Zoido, LUCE, Makea tu vida, Pep Vidal, Pilar Beltrán, Rubén García i Sandra Mar. Amb la voluntat d’afavorir un temps més permeable i expandit, cada artista té l’oportunitat de residir i intervendre a dos pobles, permetent prolongar reflexions i compartir experiències al territori.

Una vegada instal·lades les peces, CONFLUÈNCIES desenvolupa accions de mediació amb la intenció de mantindre els vincles generats a cada població i possibilitar el seguiment dels processos sorgits durant els períodes de residència i creació artística. Per fer-ho, s’han dissenyat dos tipus d’activacions que qüestionen el dins i fora, el que és rural i el que és urbà, el centre i la perifèria. En primer lloc, mitjançant un projecte de mediació als aularis dels col·legis rurals agrupats (CRA), juntament amb el departament d’educació de l’IVAM –en línia amb processos ja iniciats en cursos anteriors–. En segon lloc, mitjançant visites a les poblacions que acullen les intervencions i que, amb eixida des del museu, proposen a la ciutadania allunyar-se de la ciutat i compartir temps i conversa amb les i els artistes i les persones còmplices de les localitats.

CONFLUÈNCIES no és possible sense la inestimable ajuda –abans, durant i després dels seus períodes d’estada–, dels ajuntaments i agents locals, així com dels veïns i veïnes que faciliten allotjaments, trobades, converses i gestions per poder dur a terme les activacions artístiques als seus municipis.

*Les vint-i-quatre localitats on es desenvolupa el programa de Confluències són els pobles de l’anomenada Ruta 99, i les seues intervencions són fruit de la invitació realitzada per la Generalitat Valenciana a l’IVAM per prendre part en aquesta iniciativa. A més dels pobles de la fase de l’Alt Millars, la resta de municipis que conformen la ruta i on Confluències proposa el seu programa d’intervenció són, a la província de Castelló: Font la Reina, Vilanova de Viver, Matet, Sacanyet, Higueres i Pavies (Mancomunitat Alt Palància) Vallibona, Herbés, Palanques, Villores i Castell de Cabres (Els Ports); Sempere, Carrícola i la Pobla de Sant Miquel a la província de València; i Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos (El Comptat), a la d’Alacant.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a Alt Millars

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a l’Alt Palància

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a la província de València

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

Intervencions artístiques en Fuente la Reina i Villanueva de Viver (Castelló). CONFLUÈNCIES

ConfluènciesVisitesTerritori

Vos proposem eixir de la ciutat per visitar dues poblacions de l’Alto Mijares. Acompanyats pels artistes LUCE i Pilar Beltrán, coneixerem les propostes que han realitzat a Fuente la Reina i Villanueva de Viver, respectivament, en el marc de Confluències, programa que es desenvolupa dins la línia d’acció de l’IVAM al territori.

Des del setembre del 2021 fins a l’abril del 2022, els pobles més petits de la comarca de l’Alt Millars i l’Alt Palància han acollit una selecció d’artistes que, després de períodes d’estades i mitjançant l’escolta activa en aquests contextos, han fet intervencions específiques a cada localitat.

Torre Emissora és l’obra que LUCE va desenvolupar a Fuente la Reina, on ha intervingut sobre la superfície de la torre elèctrica situada a l’entrada del poble. Mitjançant paraules forjades en ferro, ha conformat una sèrie de frases explícites i poètiques que transformen la torre en una estructura emissora de missatges relacionats amb allò que passa al voltant.

Acte de Conciliació és la proposta de Pilar Beltrán per al municipi de Villanueva de Viver. A partir de les passejades, de les visites a l’arxiu històric i de les converses escoltades, l’artista va teixint històries que materialitza en diverses peces, petits actes de conciliació entre elements de la naturalesa del lloc i entre les persones que hi habiten.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a Alt Millars

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a l’Alt Palància

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a la província de València

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

Pep Vidal, Rubén García i el col·lectiu Makea Tu Vida són els artistes seleccionats per a la tercera fase del projecte ‘Confluències’

Nota de premsaTerritori

Una obra realitzada amb materials abandonats, una bancada de fusta que anima a la celebració o un recorregut que convida a descobrir sons del paisatge són algunes de les peces creades pels artistes que participen en la tercera fase de ‘Confluències’, el projecte de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) per a acostar l’art contemporani als pobles menys habitats de la Comunitat Valenciana.

Pep Vidal, Rubén García i el col·lectiu Makea Tu Vida són els artistes seleccionats que han intervingut a Sempere, Carrícola i Puebla de San Miguel, pobles que tenen el títol dels menys habitats de la província de València. Les obres han sigut el resultat de residències en aquests municipis, inclosos en la Ruta 99, amb l’objectiu de reflexionar sobre la perifèria, l’abandó rural, el fet d’habitar i la memòria.

Amb motiu de la presentació de les peces artístiques, l’IVAM organitza una visita amb autobús dissabte que ve 5 de novembre a Puebla de San Miguel, situat als contraforts de la serra de Javalambre, a la comarca del Racó d’Ademús.

‘Confluències. Intervencions artístiques als pobles de la Ruta 99’ va començar l’any 2021 i al llarg de tres anys comptarà amb la participació d’un total de 12 artistes per a intervindre en 24 pobles. Després de passar per les localitats menys habitades de Castelló, el projecte prossegueix a València la presentació d’aquestes tres propostes que aborden qüestions com el territori, l’ecologia, el disseny, la identitat o la memòria.

Intervencions artístiques

El biòleg, audioartista i comissari independent Rubén García (Bicorp, 1974) proposa l’exploració de l’univers sonor de Carrícola a través de l’escolta activa de l’entorn. D’una banda, amb el disseny d’un recorregut o guia sonora que inclou punts estratègics que conviden a indagar acústicament en una àrea determinada. D’una altra, amb la composició de sons amagats, ‘Amagats’, en què, mitjançant l’edició i la mescla de diferents enregistraments, pretén donar una mostra de l’entorn no audible.

Pep Vidal (Rubí, Barcelona, 1980) és llicenciat en Matemàtiques i doctor en Ciències Físiques i compagina la pràctica artística amb la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona. El seu projecte, ‘Los límites del control’, planteja una intervenció amb la qual evocar la història inundada per l’aigua i reflexionar sobre els límits del control en el xicotet municipi de Sempere (la Vall d’Albaida). L’artista ha recuperat els materials que romanien semiocults i abandonats en una parcel·la pròxima a l’embassament de Bellús, reordenant los en un intent de passar del caos a l’ordre (control), amb la possibilitat de tornar a ser inundades per l’aigua o la vegetació (descontrol).

Makea Tu Vida és un col·lectiu que treballa en el territori que hi ha entre el disseny i l’ecologia. En aquesta intervenció han intentat generar, al voltant de la plaça de l’Església de Puebla de San Miguel, un espai de convivència per a les veïnes i els veïns. Per a fer-ho, han reutilitzat una gran biga de fusta en la qual han inscrit “La _______ del pueblo”, un missatge incomplet obert a la lliure interpretació de les persones que passen pel lloc.

Tots els projectes emmarcats en ‘Confluències’ han sigut possibles gràcies a l’ajuda –abans, durant i després dels seus períodes d’estada– dels ajuntaments i agents locals, i dels habitants dels municipis, que van facilitar allotjaments, trobades i converses per a poder dur a terme las propostes artístiques.

Galeria

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques als pobles de la Ruta 99

ConfluènciesVisitesTerritori

Us proposem que ens acompanyeu a aquesta xicoteta població situada en els contraforts de la serra de Javalambre. Visitarem la localitat el mateix dia en què s’activen per primera vegada les intervencions artístiques realitzades a la província de València, en el marc de Confluències, programa desenvolupat dins de la línia d’acció de l’IVAM al territori.

Des de març d’enguany, els tres pobles amb menys habitants de la província (Carrícola, Sempere i La Puebla de San Miguel), han acollit a una selecció d’artistes que, després de períodes d’estades i mitjançant l’escolta activa en aquests contextos, han realitzat intervencions específiques en cada municipi.

La ______ del pueblo és la proposta que Makea Tu Vida ha instal·lat en l’entorn urbà de La Puebla de San Miguel: una bancada de fusta situada en una de les seues places, a l’ombra de l’església de San Miguel Arcángel, que convida a la trobada i la celebració. Un banc en la plaça on ajuntar-nos.

Makea Tu Vida és un col·lectiu que treballa en el territori, entre el disseny i l’ecologia. Les seues pràctiques van dirigides a fomentar el disseny obert i la creativitat col·lectiva, aplicades a la reutilització de materials en diferents contextos i situacions.

Relacionats

La _________ del pueblo, Makea Tu Vida

05 nov. 2022 – 05 nov. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a la província de València

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques als pobles de la Ruta 99

ConfluènciesTerritori

Després de la primera visita a Carrícola i comprovar l’aclaparadora presència de l’art en el lloc, em vaig plantejar què podia fer i aportar al municipi. Després de visitar i conéixer els recorreguts artístics generats pel projecte Biodivers, vaig pensar que tenia una oportunitat perfecta per a afegir un element més a aqueixos itineraris a través del so.

El resultat dels meus passejos sonors durant els dies que vaig passar en la població és LDE Carrícola, una sèrie de Llocs d’Escolta (LDE) distribuïts per tres recorreguts del Biodivers , cobrint diferents entorns i centrant-me sobretot en les qualitats acústiques.

Després de l’exploració d’aqueixos deu LDE, va sorgir la idea de dotar al projecte d’una segona intervenció sonora: Amagats, una peça sonora a partir de la captació de sons amagats, inaudibles per a l’oïda humana, amb la intenció d’aproximar-nos a la realitat acústica del que ens envolta però no som capaces d’escoltar.

Pots descarregar ací la fitxa completa de la meua intervenció a Carrícola amb el mapa dels LDE proposats. I en aquest enllaç pots escoltar Amagats*

*Aquesta peça sonora conté freqüències baixes i materials sonors subtils que són inaudibles a través dels altaveus d’un ordinador o un telèfon intel·ligent. Es recomana utilitzar auriculars o un altre tipus d’altaveus.

Rubén García Villaplana (Bicorb, 1974) és biòleg, àudio artista i comissari independent amb base en València. Ha realitzat concerts, tallers i instal·lacions tant a Espanya com fora. En l’àmbit científic ha treballat en el camp de l’ecologia de comunitats i la bioacústica, sobretot en comunicació ultrasònica de quiròpters. Té diversos treballs editats en diferents formats a Europa, els EUA, Sud-amèrica i Austràlia.

La Puebla de San Miguel, Rincón de Ademuz

ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques als pobles de la Ruta 99

Emmarcat a la comarca del Rincón de Ademuz, el municipi de La Puebla de San Miguel és un poble d’alta muntanya, epicentre del parc natural del mateix nom. La diversitat de paisatges que ofereixen la seua orografia muntanyenca i les seues esplèndides formacions forestals, ho converteix en destinació de nombrosos visitants que acudeixen els caps de setmana i en vacances a recórrer els seus camins i senderes. Té una gran plaça on es troba l’Ajuntament i l’Església parroquial de San Miguel Arcángel, la qual fa anys que els veïns i les veïnes reivindiquen la seua urgent rehabilitació.

Durant la nostra estada a La Puebla de San Miguel treballem des de l’observació i l’escolta activa, passejant pel poble i els seus voltants, coneixent els espais i llocs que anaven emergint de les converses que vam mantindre amb alguns habitants de la població i d’altres municipis pròxims. Aquests recorreguts i relats ens dirigien una vegada i una altra a reprendre el fil de la intervenció prèvia realitzada en el municipi de Sacanyet. Allí, un gegantesc banc concebut com a senyal i lloc de descans planteja el qüestionament sobre com i perquè revalorem els recursos del mateix entorn, i posem sobre la taula l’indubtable conflicte entre la imatge romàntica i la realitat quotidiana de ser del poble.

La intervenció es materialitza en una bancada de fusta situada en la plaça del poble a l’ombra de l’església, amb una inscripció gravada que declara «La _______ del pueblo». Un missatge incomplet obert a la lliure interpretació. Un buit que parla d’espais que demanden la seua recuperació, potser amb nous usos, per al gaudi quotidià, la trobada i la celebració. Un banc en la plaça on ajuntar-se.

Pots descarregar ací més informació sobre la nostra intervenció a la Pobla de Sant Miquel.

Makea tu Vida (València) és un col·lectiu que treballa en el territori que existeix entre els mons del disseny i l’ecologia. Les seues pràctiques van dirigides a fomentar el disseny obert, l’intercanvi de coneixements i la creativitat col·lectiva, aplicats a la reutilització en diferents contextos i situacions.

Sempere, La Vall d’Albaida

ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques als pobles de la Ruta 99

La presència de l’embassament de Bellús en el municipi de Sempere és molt important. Mirant des del seu mirador, la imatge de tota aquella aigua acumulada és imponent. Però, què hi ha sota l’embassament? Em vaig fer aquesta pregunta quan la gent de la zona em va explicar que no fa tants anys que aqueixos terrenys van ser engolits per l’aigua. La construcció del pantà en 1995 per a controlar el cabal del riu Albaida, va inundar part de la memòria dels pobles situats en el seu perímetre.

I amb aquestes inundacions reals (passades) i possibles (futures), caminant pels límits del poble, em vaig trobar, en una era abandonada, un conjunt de pedres i “coses rares”, tirades i mitjà afonades, aquesta vegada, per la vegetació.

La meua proposta en Sempere ha consistit a mesurar, classificar i reordenar en formes geomètriques tots els elements que hi havia en aquesta era abandonada. Una intervenció que evoca la història inundada per l’aigua i que reflexiona sobre els límits del control.

Pots descarregar ací la fitxa completa de la meua intervenció en Sempere.

Pep Vidal (Rubí, Barcelona, 1980) és llicenciat en Matemàtiques i doctor en Ciències Físiques i compagina la pràctica artística amb la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona. En la seua faceta artística s’interessa pels canvis infinitesimals que es produeixen sempre, a tot arreu, vinculant la seua investigació a experiències vitals.

Visita “Un contínuum comú indefinidament llis” des d'una mirada arqueològica

MediacióIVAM AlcoiTerritori

En aquesta visita comentada es proposa realitzar una relectura especial de l’exposició Un contínuum comú indefinidament llis, comissariada per Diana Guijarro, des de les maneres de veure de l’Arqueologia.

A partir d’una selecció de peces, reflexionarem juntes sobre el temps i la seua no-linealitat, establint connexions entre la pràctica arqueològica i la contemporaneïtat; dos termes aparentment contradictoris, però que permeten múltiples trobades.

El recorregut s’articularà a partir de la resignificació dels objectes i la seua potencialitat per a construir nous relats i imaginaris. Generarem, així, una nova capa de significats que se sume a les ja presents en la proposta expositiva.

Aquestes mediacions des de l’Arqueologia són possibles gràcies a la col·laboració entre:

Eva Bravo (compagina l’arqueologia amb la gestió del patrimoni, la docència, la mediació cultural i la participació en projectes d’investigació i creació artística) i Tono Vizcaíno (transita entre l’arqueologia, l’antropologia i la gestió del patrimoni, amb una mirada atenta a les maneres en les quals la societat contemporània interactua amb el passat).

Dates:
Dissabte 29 d’octubre 12h. (castellà)
Dissabte 12 de novembre 12h. (valencià)
Dissabte 26 de novembre 12h. (castellà)
Dissabte 3 de desembre 12h. (valencià)
Dissabte 17 de desembre 12h. (castellà)
Dissabte 14 de gener 12h. (valencià)
Dissabte 28 de gener 12h. (castellà)
Dissabte 11 de febrer 12h. (valencià)

Relacionats

Un contínuum comú indefinidament llis

10 jun. 2022 – 26 feb. 2023
Col·leccióIVAM Alcoi

Projecte de creació i mediació al medi rural

ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques al medi rural és un procés que realitza accions específiques a cadascun dels municipis de què participa*. Iniciat en dues comarques de l’interior de Castelló –Alt Millars i Alt Palància–, el programa ha continuat expandint-se pel territori fins a assolir tres xicotets pobles de la província de València, recorrent-la de nord a sud: La Pobla de Sant Miquel, a les contraforts de la serra de Javalambre; Sempere, al costat de la riba de l’embassament de Bellús; i Carrícola, a l’ombra del Benicadell.

Confluències, dins de la línia de l’IVAM al territori, pretén generar un marc de creació i mediació artística en què es puguen veure involucrats els gestos, les veus i les mirades d’aquelles persones que habiten aquests llocs. Intenta establir, a partir del diàleg i la convivència amb les i els artistes, un flux bidireccional d’experiències i coneixements. Aquesta vegada s’han unit al projecte l’artista sonor Rubén García i el doctor en física Pep Vidal. Així mateix, Makea Tu Vida, col·lectiu que ja havia intervingut al municipi de Sacañet (Alt Palància), torna a desenvolupar les seues propostes al municipi més elevat de la província de València.

Després d’aquests processos d’intercanvi i escolta entre artistes, habitants i paisatge, s’han fet intervencions específiques per a cada localitat:

  • Makea Tu Vida a La Pobla de Sant Miquel (Racó d’Ademús), genera un espai de convivència per a les seves veïnes i veïns a l’entorn de la plaça de l’església.
  • Pep Vidal a Sempere (La Vall d’Albaida), ha realitzat una intervenció que evoca la història inundada per l’aigua i, d’aquesta manera, reflexionar sobre els límits del control.
  • Rubén García a Carrícola (La Vall d’Albaida) ens convida a treure el cap als camps sonors de llocs escollits dins del municipi i connectar amb les nostres capacitats com a oients, sempre a través d’una escolta atenta.

*Les vint-i-quatre localitats on es desenvolupa el programa de Confluències són els pobles de l’anomenada Ruta 99, i les seves intervencions són fruit de la invitació realitzada per la Generalitat Valenciana a l’IVAM per prendre part en aquesta iniciativa. A més dels pobles de la fase de l’Alt Millars, la resta de municipis que conformen la ruta i on Confluències proposa el seu programa d’intervenció són, a la província de Castelló: Font la Reina, Vilanova de Viver, Matet, Sacanyet, Higueres i Pavies (Mancomunitat Alt Palància) Vallibona, Herbés, Palanques, Villores i Castell de Cabres (Els Ports); Sempere, Carrícola i la Pobla de Sant Miquel a la província de València; i Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos (El Comptat), a la d’Alacant.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a Alt Millars

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a l’Alt Palància

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

Trobades d’art i comboi per a una escola en transformació

Centres educatiusMediacióTerritori

Sensible a la urgència contemporània de repensar l’equilibri entre naturalesa, producció cultural i sostenibilitat, A prop proposa una experiència de recerca de les llavors que viuen als nostres entorns quotidians. Comença amb una observació directa fins a arribar a una observació de caràcter metafòric, que ens concerneix de manera íntima, mitjançant un enfocament artístic. Prenent com a referència la vida, les cures, l’ecologia, els processos, la responsabilitat compartida i la transformació, es desplega una experiència de treball que posa veu a les migracions i a les genealogies individuals i col·lectives de l’alumnat.

Centres educatiusMediacióTerritori

Quina remor ens arriba del museu? Podem crear un rum-rum que arribe fins al museu?

El rum-rum serà memorable pretén activar un procés pedagògic crític que facilite el coneixement i l’aproximació a l’IVAM, entès com a museu d’art contemporani, que tant és un lloc condicionat per a la conservació d’obres d’art (per a la memòria), com un lloc consolidat de construcció social (d’activació del coneixement per a rellegir l’actualitat). Aquesta activació genera una tensió entre la importància dels «grans relats», continguts a les obres que conserva el museu, i de les «xicotetes històries», que conformen les vides del nostre entorn quotidià en contextos aparentment allunyats de la centralitat cultural. El projecte activa reflexions i accions a partir de materials sonors i físics, i s’articula mitjançant la creació d’una nova efemèride al poble d’acollida.

Viatge cap a la negretat en l'espai temps. Convocatòria equip d'investigació

AltresIVAM Centre Julio GonzálezTerritori

“Espanya Negra” –EN– és una investigació col·lectiva i situada, proposta des de Diàspora LAB de Radio Àfrica, en un moment de despertar de la negretat a Espanya. El projecte EN té com a objectiu principal construir un fons cultural comú sobre l’experiència i el pensament negre situats en el territori espanyol, des dels primers traços de la “Negretat” fins als nostres dies, travessada tant pels fets més coneguts com per aquells que han quedat ignorats, ocults o esborrats. En el context actual, partim d’un saber fragmentat, dispersat en el món acadèmic, en els estudis africans i africanistes, en les arts, en els museus, en la música, en l’activisme o en la historiografia, que han generat visions inconnexes i parcials, sovint tancades en la seua pròpia bambolla de coneixement o enterrades en un silenci persistent. Per això, EN ens proposa aquesta investigació amb la finalitat de rastrejar, reunir i entreteixir aquests retalls i vincular-los en una rica narrativa escrita i visual, rigorosa i creativa, basada en nosologies i epistemes pròpies de l’experiència i el pensament negre, i treballant amb metodologies dels Estudis Negres encara inexistents al país. Tot, envers el temps anar configurant un relat particular de la negretat ibèrica, sempre en connexió amb l’Atlàntic Negre i amb un fort protagonisme de les seues diàspores al llarg de la història. Aquest reconeixement d’una trajectòria compartida amb les persones negres a Espanya permetrà afrontar la complexitat de les relacions amb i entre la negretat, a més de revaluar la seua contribució al pensament negre en la societat actual.

Amb la finalitat d’abastar múltiples realitats, el projecte Espanya Negra, coordinat per Radi Àfrica, construeix la seua estructura de treball en xarxa amb museus en diferents territoris del país durant els anys 2022, 2023 i 2024. L’IVAM acompanyarà les investigacions en la Comunitat Valenciana i Múrcia.