públics, context, diàleg

Una proposta d’Elena Sanmartín i Elena Rocamora 

Entre els mesos de maig i juny de 2022, l’alumnat de l’assignatura Estètica i política: noves formes d’intervenció ciutadana de 3r del Grau de Belles arts (Universitat Politècnica de València, UPV) va estar treballant i analitzant el Programa d’Art i Context. L’activitat es va proposar amb l’objectiu d’obrir la proposta a les generacions més pròximes vinculades amb la creació artística i el pensament contemporani i, al seu torn, tractant d’incloure les seues opinions i desitjos en el procés i disseny del programa.


Durant dotze sessions –conformades per lectures, dinàmiques participatives i activitats artístiques– se’ls va acostar el disseny del programa elaborat per les comissàries i la producció i investigacions de cadascuna de les artistes. Al llarg d’aquestes sessions comptem amb la participació de M Reme Silvestre i Álvaro Porras (artistes del programa), Ali A. Maderuelo i Julia Castelló (comissaries del programa) i Irene Santiago (artista convidada).

A manera de colofó i amb la intenció de conjuminar les nocions sobre estètica relacional que s’impartien en el currículum de l’assignatura i l’objectiu d’obertura del procés del Programa, es va proposar reproduir a l’aula l’encàrrec del Berenar al qual les artistes del programa s’havien enfrontat. D’aquesta manera sorgeix el Mercat ambulant de l’art. Porta les teues coses, no les teues €€€, activitat dissenyada i realitzada per l’alumnat en el Lab2  de l’IVAM. A més, aquestes mateixes van generar un compte d’Instagram que serveix d’arxiu i registre dels intercanvis que es van dur a terme.

@mercadillodelarte

El present document és una memòria que recull l’ocorregut durant les sessions, relacionant imatges, cites i reflexions. Està organitzada per capítols els quals corresponen als conceptes clau que han anat apareixent al llarg de les classes i que, al seu torn, han sigut organitzats per la quantitat de vegades que han sigut citats. D’aquesta manera, es proposa una lectura interrompuda, dinàmica i de connexions complexes del procés i les reflexions i conclusions de l’alumnat.


Paraules i imatges de Sara Alastuey · Paula Balsas · Jason Cornett Galdón · Noemi Costoyas · Alex Escribá · Álex Estarlich · Alicia Ezpeleta · Diego Fabra · Laia Fernández-Pacheco · María Fernández · Nicolás Gay · Alice Giglio · Roser Lanuza Vicent · Sonia Martí · Claudia M. Camara · Laura Martínez Gómez · Carmen Mateo · Pascual José Medina · Amparo Molins Pascual · Ana Mortera · Maria Moscardó · Lorena Navarro Sanchis · Antonio Ovejero · Rut Ramos · Irene Remón · Ana Ribelles · Laura Sabater · Helena Sánchez Douis · Verónica Sánchez-Ferragut · Meritxell Simó · Lorena Tierraseca · Paula Vilar · Carmen Vives · Carlos Zárate 

Dirigit per Elena Sanmartín (encarregada de la línia d’educació i mediació del Programa d’Art i *Context), Elena Rocamora Sotos (doctoranda en Art i Estètica en la UPV). Amb l’acompanyament de Miguel Corella Lacasa (professor titular d’Estètica, Cultura Visual i Teoria de l’Art en la UPV).

Elena Rocamora Sotos (Elx, 1996) va nàixer a Elx, Alacant i anys més tard es va mudar a València, on principalment es dedica a compartir la vida amb les persones a les quals vol i llegir. A través de la producció artística, la investigació i l’educació treballa sobre les estètiques de la proximitat; comprenent això com un fer- pensar mitjançant el cos i la paraula sobre: la potencialitat de la identitat relacional per a la construcció d’una epistemologia acurada.

És graduada en Belles arts en la Universitat Politècnica de València i ha realitzat el màster de Producció Artística en l’especialitat Pensament Contemporani i Cultura Visual en la mateixa institució i el màster de professora de Secundària en la Universitat de València. En l’actualitat està desenvolupant la seua tesi dins de l’Escola Doctoral de la Universitat Politècnica de València i a l’Escola Doctoral en Teories Estètiques de la Universitat de Guanajuato, Mèxic.

Miguel Corella Lacasa és professor titular d’universitat de la Facultat de BBAA de Sant Carles (UPV), on imparteix docència d’Estètica, Cultura Visual i Teoria de l’Art.  Les seues principals línies d’investigació són les avantguardes artístiques i literàries hispàniques i les relacions entre estètica i política, en aspectes com la construcció de l’imaginari polític. La seua tesi doctoral, així com diversos articles, es van ocupar de les avantguardes artístiques i literàries a Mèxic. És autor de diverses publicacions sobre l’obra de Max Aub, entre les quals destaca el llibre L’artista i els seus uns altres. Max Aub i la novel·la d’artista (2003). Ha publicat també diversos articles sobre la relació entre l’estètica i la política. Ha sigut director del Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l’Art i en l’actualitat dirigeix el programa de doctorat Indústries de la Comunicació i la Cultura i del Màster d’Art Teràpia (UPV).