Dosier “La creació oberta i els seus enemics: Asger Jorn en situació”

DossierIVAM Centre Julio González

La creació oberta i els seus enemics: Asger Jorn en situació presenta la singular trajectòria de l’artista danés Asger Jorn (1914-1973), membre fundador de moviments d’avantguarda europeus com Cobra i la Internacional Situacionista.

Per a Asger Jorn, produir, col·leccionar i reelaborar imatges era una manera de transformar el món, i creia que l’art experimental ens havia de comprometre a un nivell profund i personal. Com va dir en un primer text programàtic: «Totes les persones estem implicades. L’espectador com a tal ja no existeix ni pot existir en aquest moment».

Encara que sovint se’l reconeix com a un pintor extraordinari, l’excepcional abast de la pràctica de Jorn mereix una exploració més àmplia. La creació oberta i els seus enemics és un estudi exhaustiu de les activitats transdisciplinàries de Jorn, que inclou un gran nombre de pintures, dibuixos, gravats, publicacions i col·laboracions de totes les etapes de la seua carrera.

D’acord amb la insistència de Jorn a acostar-se a la història com a artista en exercici, l’exposició inclou obres per encàrrec de l’artista danesa Anna Sofie Mathiasen, així com del grup d’art i recerca Institute of Computational Vandalism (Institut per al Vandalisme Computacional), que han sigut convidats convidats a abordar el llegat de Jorn des d’una perspectiva contemporània.

Desenvolupada en estreta col·laboració amb el Museum Jorn de Silkeborg i comissariada per l’historiador d’art noruec Ellef Prestsæter, l’exposició inclou obres de la col·lecció de l’IVAM i de Canica Art Collection, Collection Troels Jorn, Edition Julien Martial, fluid archives, Guttormsgaards arkiv, Henie Onstad Kunstsenter (Høvikodden), Kunsten Museum of Modern Art (Aalborg), Louisiana Museum of Modern Art (Humlebæk), Museum Jorn (Silkeborg), Randers Kunstmuseum, Sammlung Hinterfeldt, Sammlung Selinka, SMK – the National Gallery of Denmark, Tangen Collection / Kunstsilo, Torpedo Press, i nombrosos prestadors privats que volen mantindre l’anonimat.

La creació oberta i els seus enemics: Asger Jorn en situació és una exposició produïda per l’IVAM en colaboració amb el Museum Jorn, Silkeborg.

Decarrega dossier en valencià

Relacionats

LA CREACIÓ OBERTA I ELS SEUS ENEMICS: Asger Jorn en situació

16 feb. 2023 – 18 jun. 2023
ExposicióIVAM Centre Julio González