CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a Alt Millars

Projecte de creació i mediació artística al medi rural

ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques al medi rural és un projecte d’activacions artístiques als pobles més petits de la Comunitat Valenciana*, dins la línia d’acció de l’IVAM al territori. Una línia que pretén obrir, desplaçar i descentralitzar el museu més enllà de l’espai físic de la seu principal, en diàleg amb altres contextos i institucions.

El programa de residències, intervencions i mediació artística es va iniciar el setembre de 2021 a la comarca de l’Alt Millars, una de les de menor densitat de població i més urgència demogràfica de la Comunitat Valenciana. Sis artistes hi van visitar diversos municipis tant individualment com grupalment, i van estar parlant amb el veïnatge, van escoltar l’entorn i van presentar les seues propostes artístiques a la població, en una mena d’assemblea oberta. Després d’aquests processos d’intercanvi i diàleg amb els diferents contextos, les artistes i els artistes van realitzar intervencions específiques per a cada localitat.

Confluències a l’Alt Millars comprèn la selecció d’artistes i poblacions següent:

  • LUCE a Espadilla ha realitzat quantre intervencions localitzades a diferents parts del poble amb les quals pretén reflexionar sobre el municipi i els seus habitants, així com conscienciar de la seua singularitat els visitants.
  • Carlos Izquierdo a Fuentes de Ayódar ha generat una peça sonora de tall radiofònic que evoca sensacions entorn de la identificació amb aquest territori i en què destaca la importància de protegir el seu patrimoni natural.
  • Bleda i Rosa a Torralba del Pinar van realitzar una intervenció efímera al paisatge amb la finalitat de connectar simbòlicament aquest municipi amb el veí de Pavías.
  • Sandra Mar a Torrechiva, a través de les seues peces ceràmiques, ens convida a recórrer els exteriors i interiors de la localitat i descobrir-ne els llocs i les persones que els habiten.
  • Laura Palau a Vallat converteix tres arbres fruiters en objectes artístics gràcies a la tècnica dels esqueixos i, amb això, ens parla dels sabers, llavors i hàbits tradicionals de la població i el seu territori.
  • El col·lectiu Fent Estudi a Villamalur fa una interpretació del gronxador com a element simbòlic que ens remet a la infància i al pas del temps. En activar-lo amb el nostre impuls, el seu balanceig ens permet admirar les meravelloses vistes del seu entorn.

*Les vint-i-quatre localitats on es desenvolupa el programa de Confluències són els pobles de l’anomenada Ruta 99, i les seues intervencions són fruit de la invitació realitzada per la Generalitat Valenciana a l’IVAM per prendre part en aquesta iniciativa. A més dels pobles de la fase de l’Alt Millars, la resta de municipis que conformen la ruta i on Confluències proposa el seu programa d’intervenció són, a la província de Castelló: Font la Reina, Vilanova de Viver, Matet, Sacanyet, Higueres i Pavies (Mancomunitat Alt Palància) Vallibona, Herbés, Palanques, Villores i Castell de Cabres (Els Ports); Sempere, Carrícola i la Pobla de Sant Miquel a la província de València; i Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos (El Comptat), a la d’Alacant.

Videos

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a l’Alt Palància

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a la província de València

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori