CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques a l’Alt Palància
Projecte de creació i mediació al medi rural
CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques al medi rural segueix el procés d’activacions artístiques als municipis menys poblats, dins de la línia d’acció de l’IVAM al territori. Després de les realitzades als sis primers pobles –a la comarca de l’Alt Millars–, el projecte va continuar desenvolupant-se en sis municipis més de la província de Castelló, aquesta vegada pertanyents a la Mancomunitat de l’Alt Palància.
Les accions dutes a terme per l’equip d’artistes durant el procés persegueixen establir vincles amb els municipis i les persones que hi habiten. A través del diàleg, l’escolta atenta i l’aprenentatge compartit, les intervencions resultants intenten connectar l’art contemporani amb llocs no habituats a aquests llenguatges, convertint-se en activador de nous imaginaris i reclam de visita i descobriment.
La selecció d’artistes que han desenvolupat les seves residències en aquestes sis poblacions inclou persones que ja formaven part de Confluències a l’Alt Millars –com en el cas de Luce, Carlos Izquierdo, Sandra Mar o Bleda i Rosa–; però també ha incorporat les noves mirades de Makea Tu Vida o Pilar Beltrán.
D’aquesta manera, als pobles de la Mancomunitat de l’Alt Palància han realitzat les propostes:
- LUCE a Fuente la Reina. intervé la torre elèctrica situada a l’entrada del poble mitjançant la tipografia i el text, transformant-la en element emissor de missatges relacionats amb el que passa al lloc.
- Carlos Izquierdo a Higueras ens convida a posar atenció als sons que ens envolten i compilar un arxiu d’escoltes mitjançant accions i llocs suggerits després de la vostra estada.
- Sandra Mar a Matet ha escrit, sobre huit peces ceràmiques que han distribuït pels carrers de la població, els fragments d’un relat generat a partir de la memòria recuperada.
- Bleda i Rosa a Pavias van plantejar una intervenció efímera en el paisatge que connectava aquest municipi amb el veí Torralba del Pinar, desplegant una reflexió entorn del territori, allò comú i allò compartit.
- El col·lectiu Makea Tu Vida a Sacañet ha col·locat una gran biga de fusta reutilitzada al costat de l’entrada de la cova del poble, i aconsegueix crear un equilibri harmònic entre la visibilitat i la seua integració amb l’entorn natural.
- Pilar Beltrán a Villanueva de Viver ha anat teixint una narració coral materialitzada en objectes i imatges realitzats a partir del que ha escoltat i vist durant la seua estada a la població.
*Les vint-i-quatre localitats on es desenvolupa el programa de Confluències són els pobles de la Ruta 99, fruit de la invitació rebuda per l’IVAM de la Generalitat Valenciana per col·laborar en aquesta iniciativa. A més dels pobles de la fase de l’Alt Palància, la resta de municipis que conformen la ruta i on Confluències proposa el seu programa d’intervenció són: a la província de Castelló, Espadilla, Torrechiva, Vallat, Torralba del Pinar, Villamalur, Fonts d’Ayódar (Alt Millars) Vallibona, Herbés, Palanques, Villores i Castell de Cabres (Els Ports); Sempere, Carrícola i la Pobla de Sant Miquel a la província de València; i Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos (El Comptat), a la d’Alacant.