CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural
Projecte de creació i mediació als pobles de la Ruta 99
CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques al medi rural, és un projecte d’activacions artístiques als vint-i-quatre pobles més xicotets de la Comunitat Valenciana, dins la línia d’acció de l’IVAM al territori.
Enfocat en dinàmiques d’escolta i de respecte a l’entorn, CONFLUÈNCIES és un programa processual que gira al voltant de tres eixos: el diàleg amb el territori, la creació d’obres artístiques específiques i diverses accions de mediació. Per poder seqüenciar les accions i intervencions, el projecte ha reagrupat les poblacions en cinc fases sota criteris culturals i geogràfics, però alhora, tenint en compte factors que permeten teixir associacions i subtrames. Fase I: Alt Millars (Espadilla, Fonts d’Ayódar, Torralba del Pinar, Torrechiva, Vallat i Villamalur); fase II: Mancomunitat del Alt Palància(Font la Reina, Figueres, Matet, Pavies, Sacanyet i Villanueva de Viver); fase III: província de València (La Pobla de Sant Miquel, Carrícola i Sempere ); fase IV: Els Ports (Castell de Cabres, Herbers, Palanques, Vallibona i Villores); i fase V: El Comtat (Benillup, Binimassot, Famorca i Tollos).
Per a la intervenció artística a cadascun d’aquests municipis s’han convidat un total de dotze artistes que conformen un equip divers. Persones i col·lectius de diferents generacions, pràctiques i trajectòries, els interessos comuns dels quals inclouen temàtiques com la perifèria, l’habitar, els processos i la memòria. Un equip format per Bleda y Rosa, Carlos Izquierdo, Fent Estudi, La cuarta piel, Laura Palau, Lola Zoido, LUCE, Makea tu vida, Pep Vidal, Pilar Beltrán, Rubén García i Sandra Mar. Amb la voluntat d’afavorir un temps més permeable i expandit, cada artista té l’oportunitat de residir i intervendre a dos pobles, permetent prolongar reflexions i compartir experiències al territori.
Una vegada instal·lades les peces, CONFLUÈNCIES desenvolupa accions de mediació amb la intenció de mantindre els vincles generats a cada població i possibilitar el seguiment dels processos sorgits durant els períodes de residència i creació artística. Per fer-ho, s’han dissenyat dos tipus d’activacions que qüestionen el dins i fora, el que és rural i el que és urbà, el centre i la perifèria. En primer lloc, mitjançant un projecte de mediació als aularis dels col·legis rurals agrupats (CRA), juntament amb el departament d’educació de l’IVAM –en línia amb processos ja iniciats en cursos anteriors–. En segon lloc, mitjançant visites a les poblacions que acullen les intervencions i que, amb eixida des del museu, proposen a la ciutadania allunyar-se de la ciutat i compartir temps i conversa amb les i els artistes i les persones còmplices de les localitats.
CONFLUÈNCIES no és possible sense la inestimable ajuda –abans, durant i després dels seus períodes d’estada–, dels ajuntaments i agents locals, així com dels veïns i veïnes que faciliten allotjaments, trobades, converses i gestions per poder dur a terme les activacions artístiques als seus municipis.
Les vint-i-quatre localitats on es desenvolupa el programa de Confluències són els pobles de l’anomenada Ruta 99, i les seues intervencions són fruit de la invitació realitzada per la Generalitat Valenciana a l’IVAM per prendre part en aquesta iniciativa. A més dels pobles de la fase de l’Alt Millars, la resta de municipis que conformen la ruta i on Confluències proposa el seu programa d’intervenció són, a la província de Castelló: Font la Reina, Vilanova de Viver, Matet, Sacanyet, Higueres i Pavies (Mancomunitat Alt Palància) Vallibona, Herbés, Palanques, Villores i Castell de Cabres (Els Ports); Sempere, Carrícola i la Pobla de Sant Miquel a la província de València; i Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos (El Comtat), a la d’Alacant.