CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en El Comtat (Alacant)

ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques al medi rural arriba al final del seu procés de residències i creacions artístiques. Després d’ordir vincles, accions, peces i experiències entre artistes, habitants i visitants als pobles de les fases anteriors (Alt Millars, Alt Palància, Els Ports i les comarques centrals de València >), aquest programa arriba a les comarques d’Alacant amb residències i instal·lacions específiques a quatre pobles d’El Comtat. Aquestes es troben a Benillup, un municipi ubicat al centre de la vall del Travadell; a Benimassot, conegut com el mirador de la Serrella des del qual es poden contemplar les magnífiques vistes sobre la Vall del Bolet; a Tollos, el municipi alacantí més xicotet, que també mira a la vall oberta pel riu que li dóna nom; i a Famorca, xicoteta localitat adossada al vessant nord de la Serrella.

Després de les primeres accions a la comarca durant l’hivern d’aquest any, Confluències s’ha estès durant mesos generant un marc de creació i mediació artística, amb la implicació dels llocs que el reben i de les persones que els habiten. A partir del diàleg i convivència amb les i els artistes, s’estan realitzant els diversos projectes de mediació i creació als quatre pobles d’El Comtat:

Rubén García, a Benillup, ens convida a parar atenció als sons que formen part del paisatge del terme, on ha generat una instal·lació al mirador del Travadell amb què experimentar l’escolta sense la intervenció de les orelles i mitjançant la inducció òssia.
Lola Zoido, a Benimassot, ha creat una sèrie d’escultures a partir de l’ús de la IA, que apel·len al gest de llançar monedes a l’aigua per demanar desitjos. La intenció és instal·lar-les al canal —ara sec— que travessa el poble.
Pilar Beltrán, a Tollos, intenta recuperar el so perdut dels ramats que abans patien pel territori, mitjançant la instal·lació d’una sèrie d’escultures de les quals pengen esquelles i campanetes de diferents mides i sonoritats.
La Cuarta piel, a Famorca, ha pujat fins a la Nevera de la Font i ha recuperat les històries populars, de quan el gel sortia d’aquest enclavament cap a les ciutats de la costa. Aquest és el punt de partida de la seua intervenció, en què les veïnes del poble han dissenyat el “gelat de Famorca”, que podrem degustar el 8 de juliol.

CONFLUÈNCIES no hauria estat possible sense la inestimable ajuda —abans, durant i després dels seus períodes d’estada— dels ajuntaments i agents locals, així com dels veïns i veïnes que faciliten allotjaments, trobades, converses i gestions per poder dur a terme les intervencions artístiques als seus municipis.

Els 24 pobles que conformen la Ruta 99 i on CONFLUÈNCIES proposa el seu programa d’intervenció artística durant els anys 2021, 2022 i 2023 són: Espadilla, Fuentes de Ayódar, Torralba del Pinar, Torrexiva, Vallat, Villamalur, Higueras, Pavías, Matet, Sacanyet, Font la Reina, Castell de Cabres, Herbés, Palanques, Vallibona i Villores, a la província de Castelló; Sempere, Carrícola i la Pobla de Sant Miquel a la província de València; i Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos, a la d’Alacant.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

Coneix les intervencions de “Confluències” a quatre pobles d’El Comtat (Alacant)

08 jul. 2023
ConfluènciesVisitesTerritori