CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en Els Ports

ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques en el medi rural torna a la província de Castelló, aquesta vegada, amb residències i accions específiques en cinc pobles de la comarca d’Els Ports: a Herbers, al costat de la vall del riu Escalona; a Vallibona i el seu ben conservat nucli històric tradicional; a Palanques i Villores, ubicats tots dos a la ribera esquerra del riu Bergantes; i finalment, a la localitat de Castell de Cabres, considerat com el municipi més xicotet de la Comunitat Valenciana.

El programa de Confluències, dins la línia de l’IVAM al territori, pretén generar un marc de creació i mediació artística on s’involucren les imatges, els sons i la memòria dels llocs que el reben i d’aquelles persones que els habiten. Intenta establir, a partir del diàleg i la convivència amb les i els artistes, un marc d’interacció i aprenentatge compartit. A la comarca d’Els Ports, s’han unit al projecte l’artista Lola Zoido i el col·lectiu La cuarta piel, compartint experiències amb altres artistes que ja havien participat amb anterioritat en Confluències, com ara Pep Vidal, Laura Palau o els membres de Fent Estudi.

L’equip d’artistes de Confluències a la comarca d’Els Ports està realitzant les intervencions específiques següents:

  • Fent Estudi a Herbers ens convida a activar un caleodoscopi, concebut com a dispositiu de transmissió de relats i històries locals, facilitador de connexions i interaccions entre les persones visitants i la gent del poble.
  • La Cuarta Piel a Palanques ens convida a reflexionar sobre el temps universal estandaritzat, el temps viscut per les veïnes del poble i el temps propi del rellotge mecànic, el repic del qual activa el so de les campanes del poble.
  • Laura Palau a Vallibona ha realitzat un registre audiovisual de les trobades al voltant d’una carbornera, generada per l’artista en aquesta localitat i en què han col·laborat les veïnes i veïns del poble. La carbonera funciona com a artefacte d’aproximació entre l’artista, la població i el paisatge habitat.
  • Lola Zoido a Villores ha especulat amb espècies vegetals utòpiques que materialitza en quatre escultures ceràmiques, imaginant noves plantes que puguen ajudar a combatre l’amenaça del foc en aquest entorn natural.
  • Pep Vidal a Castell de Cabres ha volgut expandir i portar més enllà la idea de la parcel·lació i divisió del paisatge, generant un nou espai al terreny d’una era situada a l’entrada de la població.

CONFLUÈNCIES no hauria estat possible sense la inestimable ajuda –abans, durant i després dels seus períodes d’estada–, dels ajuntaments i agents locals, i dels veïns i veïnes, que faciliten allotjaments, trobades, converses i gestions per poder dur a terme les intervencions artístiques als seus municipis.

Els 24 pobles que conformen la Ruta 99 i on CONFLUÈNCIES proposa el seu programa d’intervenció artística durant els anys 2021, 2022 i 2023 són: Espadilla, Fuentes de Ayódar, Torralba del Pinar, Torrexiva, Vallat, Villamalur, Higueras, Pavías, Matet , Sacanyet, Font la Reina, Castell de Cabres, Herbers, Palanques, Vallibona i Villores, a la província de Castelló; Sempere, Carrícola i la Pobla de Sant Miquel a la província de València; i Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos, a la d’Alacant.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori