97,583 of 2.500 cal, de M Reme Silvestre

Programa d'Art i Context

Art i ContextIVAM Centre Julio González

A través de 97,583 of 2.500 cal., M Reme Silvestre –artista del Programa d’Art i Context– proposa un model de relació entre les visitants i el museu, més enllà del que és referencial i el simbòlic. L’artista se serveix de diverses estratègies de visualització de dades per monitoritzar les constants vitals de diverses treballadores del servei de neteja del centre al llarg de la jornada laboral, amb l’objectiu de posar el focus en les relacions d’interdependència entre la institució i els cossos que, en un constant fora de camp, en permeten el funcionament. Aquest registre es duu a terme mitjançant una polsera que recull dades biomètriques de qui la porta i que permet a Silvestre qüestionar tant els vincles existents entre salut i tecnologia com els mecanismes de control desplegats a través d’objectes d’ús quotidià. Al llarg de tres jornades laborals, s’emeten en streaming dades relatives a les pulsacions i el consum de calories d’una integrant de l’equip de neteja del museu.

El format proposat per l’artista, per tant, convida el visitant del museu a recórrer-lo de manera diferent, mitjançant la pantalla i les dades relatives a l’exercici físic. Una performativitat que recau a l’equip de neteja de l’IVAM –als cossos– i que visibilitza un organisme íntim del museu, habitualment “darrere de les càmeres”: no coincideix amb l’horari d’obertura de la institució, però n’assegura el funcionament. En certa manera, una qüestió de la salut que se sotmet a vigilància a través de la polsera biomètrica i que obre el debat sobre aspectes de la llibertat individual o la necessitat de la tecnologia per ser conscients de l’estat d’aquesta salut.

L’emissió en directe d’aquesta investigació, que pren la metxa d’una conversa en què es creuaran nocions sobre biopolítica, performativitat o posthumanisme, tindrà lloc els propers dies 23, 24 i 25 de març.

Relacionats

PAC arxiu

05 nov. 2021

[DOSMILVINT-I-U] [DOSMILVINT-I-TRES] = 1 encuentro

08 jun. 2023 – 05 nov. 2023
ExposicióIVAM Centre Julio González