Un jardí que creix i es comparteix. Programació DIM
Programació especial pel Dia Internacional dels Museus 2023
La vida vegetal és la vida en tant que exposició integral, en continuïtat absoluta i en comunió global amb el medi (…). No es pot separar –ni físicament ni metafísicament– la planta del món que l’acull. Ella és la forma més intensa, més radical i més paradigmàtica de ser al món.
La vida de les plantes, Emanuele Coccia
En el marc de la celebració del Dia Internacional dels Museus, l’IVAM reverdeix i presenta una programació que s’instal·la i activa el jardí efímer que creixerà al seu vestíbul. El Centre Julio González, entre el 18 i el 21 de maig, acull un jardí efímer que replanteja els espais del museu donant pas a la creació de llocs de reunió, descans i diversió en col·lectiu.
La instal·lació ¡Un jardí al museu!, una proposta de Maria Pedro Ferrer, Javier Rivera Linares i Jaime García Mira, presenta un plantejament verd per al present i el futur del museu que vol generar un diàleg al vestíbul de l’IVAM entre la vegetació, l’edifici i la gent que l’habiten, com a reflexió sobre la importància de renaturalitzar les ciutats i les seues arquitectures.
Des del dijous 18 de maig fins a final de setmana, pel jardí efímer de l’IVAM passaran accions, visites, trobades, activacions, tallers i programes específics i altres que, ja en marxa a la programació del museu, floriran amb noves formes durant aquests dies. Tot per possibilitar un espai on compartir, dialogar i reflexionar al museu, i fer-ho des d’una altra òptica i amb altres perspectives i sensacions visuals, tàctils i/o sonores.
L’entrada al museu serà gratuïta la jornada del 18 de maig, així com la Nit dels Museus – dissabte 21 a partir de les 19h –. L’accés a la intervenció Un jardí en el museu! serà lliure i gratuït tots els dies.
Descarrega ací la programació completa.
PROGRAMACIÓ
Dijous 18 de maig DIA INTERNACIONAL DEL MUSEUS
Entrada gratuïta
10.00 h. M’ha nascut un jardí!
Educació Infantil. Grup tancat (CEIP Dr. Olóriz).
Un jardí ha florit al museu! Sonen les plantes? Què ens evoquen les aromes?
Una mediació de Massa Salvatge.
13.00 h. Ens veiem al jardí: trobada de mediadores i col·laboradores
Públic general i interessat.
A l’hora de l’aperitiu, ens asseurem al jardí per trobar-nos amb les col·laboradores que activen la programació pública i d’educació de l’IVAM per compartir experiències, plantes i pensaments.
17.30 h. Cloenda del projecte L’extraordinari!
Acomiadem aquest projecte d’oci artístic expandit, L’extraordinari, que ha posat el focus a les famílies veïnes del museu.
A càrrec del Col·lectiu Viridian.
18.00 h. Creuar el Jardí i obrir els programes. Poliglotia i Els Grans
Les i els participants de dos dels grups que habiten el museu – Els Grans i Poliglotia: Escola de Saberes diversos-, es trobaran al jardí per compartir experiències i mediacions.
A càrrec de Paco Inclán, les i els participants dels Grans i Poliglotia i l’equip de mediació de l’IVAM.
Divendres 19 maig
11.15 h. Museu ni del no… ni del jardí
Educació secundària. Grup tancat (IES Misericòrdia).
Es pot cridar a un museu? Es pot plantar un test dins un museu? I cantar-lo a un test que és dins d’un museu?
Una mediació de Gema Gil i Óscar Blanco.
12.00 h. Taller Rapsòdia en verd. Mediacions i observacions a partir del jardí efímer de l’IVAM
Educació especial. Grup tancat (CRIS Sant Pau).
Inspirat a l’àlbum Plantasia, de Mort Garson, en aquesta proposta explorarem els vincles entre el paisatge natural i la visualitat; entre el subjecte, la naturalesa, la cultura i els seus diàlegs. Posant especial atenció en les diferents maneres de percepció.
Una proposta de Sofia Alemany acompanyada de l’equip de mediació de l’IVAM.
17.30 h. Un museu fresquet!
Educació Infantil/famílies (3-6 anys).
El jardí de l’IVAM envaeix el museu de verd, el refresca, sonen ocellets i les plantes ens fan ombra, com fa olor, sap i se sent un museu ple de plantes i flors? Amb aquest taller, dedicat especialment a famílies amb xiquetes i xiquets de 3 a 6 anys, respirarem i viurem junts al jardí i descobrirem els espais ocults del museu.
Equip de mediació de l’IVAM.
19.00 h. Escolta Cor de l’alba
El cor de l’alba és el cant matutí de les aus en començar un nou dia, un fenomen que als països temperats s’intensifica a la primavera. El 2022, dins del programa de l’IVAM Presents Densos, comissariat per Migue Martínez, es va realitzar en viu l’enregistrament del cor de l’alba a la torre al Parc Natural de l’Albufera de València la matinada de l’1 de maig, registrant el cant de pit-rojos, canyissars, bigotuts, flamencs, rossinyols i altres aus de l’aiguamoll.
Dissabte 20 de maig NIT DELS MUSEUS
Entrada gratuïta a partir de les 19:00h
12.00 h. Taller Rapsòdia en verd. Mediacions i observacions a partir del jardí efímer de l’IVAM
Públics adult i jove.
Inspirat en l’àlbum Plantasia, de Mort Garson, en aquesta proposta adreçada expressament a públic adult interessat en noves formes de creació des del fotogràfic explorarem els vincles entre el paisatge natural i la visualitat; entre el subjecte, la naturalesa, la cultura i els seus diàlegs.
Una proposta de Sofia Alemany acompanyada de l’equip de mediació de l’IVAM.
19.00 h. Visita comentada a l’exposició Aref El Rayess. Obres (1958-1978)
Dins la proposta de visita especial a l’exposició d’Aref El Rayess, recentment inaugurada, es finalitzarà la visita ocupant i comentant el jardí efímer del museu.
Idioma: Castellà. Equip de mediació de l’IVAM.
20.00 h. Visita a la intervenció Un jardí al museu!
María Pedro i Javier Rivera ens mostraran les referències que han utilitzat per a inspirar-se, com han estructurat el jardí, els seus recorreguts i les seues zones d’estada, les espècies mediterrànies que han utilitzat, el nombre de plantes i arbres, perquè els han situats així… en definitiva, què buscaven provocar en les persones que visitaran la instal·lació.
21:30 h. Cremà de Bosc geomètric, d’Alfredo Ruiz
Camins cap a la modernitat a les falles va mostrar l’obra de l’artista Alfredo Ruiz. Al centre s’ubicava la falla Bosc geomètric. Una escultura inèdita, la representació del lloc boscós, colorit i ple de vida del qual l’artista extreu les idees.
Que creme el que és bonic.
22:30 h. Visita comentada a l’exposició La creació oberta i els seus enemics: Asger Jorn en situació
Després de finalitzar el recorregut de visita especial a l’exposició d’Asger Jorn, s’acompanyarà el grup fins al jardí efímer ubicat al vestíbul del museu, perquè puguin conèixer més detalls sobre aquesta proposta.
Idioma: Valencià. Equip de mediació de l’IVAM.
Diumenge 21 de maig
12.00 h. Taller Rapsòdia en verd. Mediacions i observacions a partir del jardí efímer de l’IVAM
Públic familiar. Inspirat a l’àlbum Plantasia, de Mort Garson, en aquesta proposta explorarem els vincles entre el paisatge natural i la visualitat; entre el subjecte, la naturalesa, la cultura i els seus diàlegs. Posarem especial atenció en els diferents modes de percepció.
Una proposta de Sofia Alemán acompanyada de l’equip de mediació de l’IVAM.
12.00 h. Visita comentada a l’exposició La Nave 1984-1991
La visita a l’exposició del col·lectiu de disseny valencià La Nave es combinarà amb una xicoteta estada final al jardí efímer que ha pres l’IVAM.
Idioma: Castellà. Equip de mediació de l’IVAM.
13.00 h. Una planta al meu balcó!
La instal·lació Un jardí al museu! acull una sèrie de testos d’herbes aromàtiques que, el diumenge 21 a partir de les 13:00 h, seran repartides entre els visitants que s’acosten al museu. A més de les plantes, en el mateix moment, es farà repartiment lliure d’una selecció de llavors de varietats autòctones (meló, cogombre i alficoz), gràcies a la col·laboració amb el projecte Banc de Germoplasma de l’Institut Universitari de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana de la Universitat Politècnica de València de les investigadores María José Diez Niclos i María Belén Picó Sirvent.