Un projecte de M Reme Silvestre
A través de 97,583 of 2.500 cal., M Reme Silvestre –artista del Programa d’Art i Context– va proposar un model de relació entre les visitants i el museu, més enllà d’allò referencial i allò simbòlic. L’artista es va servir de diverses estratègies de visualització de dades per monitoritzar les constants vitals de diverses treballadores del servei de neteja del centre al llarg de la jornada laboral, amb l’objectiu de posar el focus en les relacions d’interdependència entre la institució i els cossos que, en un constant fora de camp, en permeten el funcionament. Aquest registre es va dur a terme mitjançant una polsera que recull dades biomètriques de qui la porta i que va permetre a Silvestre qüestionar tant els vincles existents entre salut i tecnologia com els mecanismes de control desplegats a través d’objectes d’ús quotidià. Al llarg de tres jornades laborals, es van emetre en streaming dades relatives a les pulsacions i el consum de calories d’una integrant de l’equip de neteja del museu.
El format proposat per l’artista, per tant, va convidar el visitant del museu a recórrer-lo de manera diferent, mitjançant la pantalla i les dades relatives a l’exercici físic. Una performativitat que recau a l’equip de neteja de l’IVAM –als cossos– i que visibilitza un organisme íntim del museu, habitualment “darrere de les càmeres”: no coincideix amb l’horari d’obertura de la institució, però n’assegura el funcionament. En certa manera, una qüestió de la salut que se sotmet a vigilància a través de la polsera biomètrica i que va obrir el debat sobre aspectes de la llibertat individual o la necessitat de la tecnologia per ser conscients de l’estat d’aquesta salut.
L’emissió en directe d’aquesta investigació, que va encendre la metxa d’una conversa en què es creuaran nocions sobre biopolítica, performativitat o posthumanisme, va tenir lloc els dies 23, 24 i 25 de març de 2023 passats.