Programa
Equip
Artistes
Programa
El programa Art i Context de l’IVAM és un projecte bianual que es compon d’actuacions, produccions, tallers, xarrades, converses, nous formats d’investigació i producció de la pràctica artística i pensament contemporani. Curat per un equip convidat per la institució, Art i Context es proposa com un diàleg entre la nova producció de projectes artístics seleccionats per l’equip curatorial i el públic actiu del context. Com a cos annexat a la institució, Art i Context es planteja com un procés d’intercanvi entre els recursos institucionals (col·lecció, exposicions, departaments, sabers), les veus convidades (artistes, crítiques, comissàries, artesanes, pedagogues) i espais d’intervenció (museu, web, catàleg).
Art i Context funciona com una conversa entre els artistes seleccionats, l’equip curatorial i altres veus convidades: un acompanyament a cinc projectes amb el qual pensar la contemporaneïtat, el context i l’activació oberta del diàleg. La presencialitat pública es planteja com una connexió entre la investigació interna i el públic local i internacional. El programa finalitza amb un acte expositiu en el qual es presentaran els projectes artístics resultants del procés d’investigació i accions que es duguen a terme al llarg d’estos dos anys.
En definitiva, el propòsit d’Art i Context és la creació d’una xarxa de converses per a activar intercanvis de sabers entre l’escena local i internacional. Una sèrie d’intercanvis que assumixen treballar el context sense una posició hermètica i situant els cossos com eixos d’escolta: una transferència de dades i afectes pensats des de les presencialitats i pràctiques contemporànies.
La primera edició es va dur a terme entre els anys 2021 i 2023. El primer equip curatorial convidat van ser Carles Àngel Saurí, Ali A Maderuelo i Julia Castelló, que van dissenyar la metodologia del programa i la selecció del grup d’artistes. El primer grup d’artistes va ser format per Darío Alva i Diego Navarro, Claudia Dyboski, Marina González Guerreiro, Álvaro Porras i M Reme Silvestre. A partir de desembre de 2021, la coordinació va continuar amb Ali A Maderuelo i Julia Castelló i, a partir d’abril del 2022, s’incorpora a l’equip Elena Santamaría per a dissenyar i coordinar la línia d’educació.
La segona edició del programa (2023-2025) continua amb el comissariat d’Ali A Maderuelo i Julia Castelló i la coordinació de la línia d’educació d’Elena Sanmartín. En esta segona edició, s’ha continuat buscant oferir una panoràmica interdisciplinària de l’estat de la qüestió de les arts en el context valencià actual. Els artistes seleccionats són Bella Báguena, Pablo Bolumar, Juan de Dios Morenilla, Marco Henri, Sandra Mar i Gema Quiles. Esta segona edició d’Art i Context ha posat el focus d’atenció a qüestionar la definició “d’art”, els seus límits i connotacions, posant en relació amb creadors provinents de camps que tradicionalment formen part de les “belles arts” com la pintura o l’escultura, amb uns altres que transiten camins com el disseny industrial, el sonor o la *performance.
Equip
Julia Castelló (Barcelona, 1992) és assistent de comissariat i responsable de publicacions en Bombas Gens Centre d’Art (València), on ha sigut co-comissària de les exposicions «Hiperespacios», «Inma Femenía. Infraleve» i «Sculpting Reality». Va estudiar Història de l’Art i Conservació i Restauració de Béns Culturals (tots dos en la UB), i postgrau en Fotografia i Art (UPV). Des de 2017 treballa amb Ali A. Maderuelo en el comissariat d’exposicions. Van ser comissaris de l’exposició «Can’t Speak for Itself» a La Casa Encendida (Madrid), dins de la convocatòria Inèdits 2018. Des de principis de 2019 dirigeix, també amb Maderuelo, A10 (València), un espai experimental autogestionat que proposa convidar a artistes emergents i altres agents a presentar accions d’un sol dia. També han comissariat en 2021 de “Hoy puede ser tu día” (Espai Tactel Toormix, Barcelona), “Fauna de las Cuatro Torres” d’Amalia Ulman (Centre del Carme de Cultura Contemporània, València) i “Una cruzada de pasiones” (House of Chappaz, València).
Ali A. Maderuelo (València, 1993) és comissari independent i dissenyador editorial. És graduat en Comunicació Audiovisual i Màster en Fotografia, Art i Tècnica (tots dos en la UPV). Desenvolupa la seua labor en els camps de l’art, la gestió cultural i el disseny, havent col·laborat amb institucions locals com a Bombas Gens Centre d’Art, MuVIM o IVAM i de l’àmbit nacional com TEA (Tenerife) o La Casa Encendida (Madrid). En 2017 inicia una col·laboració amb Julia Castelló que es materialitza, a principis de 2019, en la creació d’A10, un project-space autogestionat a la ciutat de València en el qual desenvolupen projectes curatoriales al costat de creadors de l’àmbit local, nacional i internacional. També han comissariat en 2021 de “Hoy puede ser tu día” (Espai Tactel Toormix, Barcelona), “Fauna de las Cuatro Torres” d’Amalia Ulman (Centre del Carme de Cultura Contemporània, València) i “Una cruzada de pasiones” (House of Chappaz, València).
Elena Sanmartín Hernández (Torrevella, 1996) situa la seua pràctica en la bisectriu entre la gestió cultural, la mediació artística i l’educació. Li interessa explorar les maneres de traduir i traslladar les metodologies de la creació artística contemporània en eines útils per a la comprensió i la resolució dels problemes i reptes contemporanis. Entén els processos de mediació, educació i gestió cultural com a espais creatius, col·laboratius i d’acompanyament que faciliten que els processos i la creació artística puguen permear altres cossos i espais, i viceversa. És graduada en Belles arts per la Universitat Politècnica de València, ha realitzat el Màster PERMEA: Educació i Mediació a través de l’Art pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Universitat de València i el Màster Universitari en Història de l’Art Contemporani i Cultura Visual per la Universitat Complutense de Madrid i el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia.