L’IVAM anuncia que atorgarà el XV premi Julio González a Andreu Alfaro

L’artista valencià rebrà a títol pòstum aquest guardó per la qualitat del seu treball i la seua contribució a l’art modern

Nota de premsa

Dossier Premi JG Alfaro

València. L’Institut Valencià d’Art Modern ha concedit el XV premi Julio González, a títol pòstum, a l’escultor valencià Andreu Alfaro (1929-2012) en reconeixement al seu treball en el camp de les arts plàstiques i la seua aportació a l’art modern. S’ha valorat, així mateix, la seua contribució a la creació de l’IVAM fa ja vora 30 anys. Alfaro va ser també l’autor del disseny del logotip del museu valencià, que compta entre els seus fons amb una vintena de peces de l’artista, qui a més va donar vora 50 obres d’art valencià dels anys 70.

Una d’elles, Figura en moviment (1984), s’exhibeix des de hui en el vestíbul principal de l’IVAM, on romandrà fins a finals d’any dins de la línia expositiva “En singular”, que té com a objectiu exhibir obres emblemàtiques de la col·lecció de l’IVAM en l’espai d’acollida del museu. Una obra que desenvolupa el concepte de Julio González de “dibuix en l’espai”, tot defensant la importància de la línia com a element estructural del llenguatge escultòric i el seu paper revelador de la naturalesa humana.

L’IVAM reconeix amb el XV Premi Julio González a un dels escultors espanyols contemporanis més destacats. Andreu Alfaro va iniciar la seua activitat artística com a dibuixant i pintor en la segona meitat de la dècada dels cinquanta i va realitzar les seues primeres exposicions individuals en 1957 i 1958. Les seues primeres escultures ja evidencien el seu compromís amb l’experimentació formal que les vincula amb l’escultura d’herència constructivista que en aquell moment es feia a Europa.

Artista d’una trajectòria canviant i diversificada, Alfaro va mantenir certes concepcions bàsiques com l’assimilació de la creació artística, de la metodologia dels processos i materials industrials, una vocació sintètica en la forma i el convenciment que l’escultura havia de recuperar el seu caràcter públic i commemoratiu perdut amb la modernitat. Algunes de les seues grans escultures es troben en nombroses ciutats espanyoles, com ara Madrid, València, Barcelonao Burgos, i ciutats alemanyes, com Colònia, Magúncia o Frankfurt.

El 2001 i el 2007, l’IVAM va organitzar dues mostres individuals que repassaren la seua evolució artística. En l’última d’elles es van exhibir més de 90 peces produïdes en els seus 50 anys de trajectòria. En 2005, el museu va editar un catàleg en dos volums que incloïa extractes de converses de l’artista.

En les 14 edicions anteriors, el premi Julio González ha distingit la trajectòria artística de George Baselitz, Cy Twombly, Eduardo Chillida, Anish Kapoor, Markus Lüpertz, Robert Rauschenberg, Anthony Caro, Pierre Soulages, Miquel Navarro, Frank Stella, Jasper Johns, Robert Morris, Bernar Venet, Cindy Sherman i Christian Boltanski.

 

Galeria