José Miguel G. Cortés: “Era de justícia lliurar el XV Premi Julio González a Andreu Alfaro”

El director de l’IVAM ha anunciat que l’artista valencià rebrà a títol pòstum aquest guardó

Nota de premsa

NdP Alfaro Premi Julio González

Valencia. El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i el director de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés, han anunciat hui als mitjans de comunicació que Andreu Alfaro (1929-2012) és l’artista guardonat en la XV edició del premi Julio González.

“Era de justícia lliurar aquest premi a Andreu Alfaro pel que ha significat la seua figura en la cultura d’aquest país i per la seua vinculació en la creació i concreció de l’IVAM”, ha destacat el director del museu. Alfaro va col·laborar en la creació de l’IVAM i, a més, va anar l’autor del disseny del logotip del museu valencià que explica entre els seus fons amb una vintena de peces de l’artista, qui a més va donar vora 50 obres d’art valencià dels anys 70.

El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha subratllat que la “relació d’Alfaro amb l’IVAM ve d’antic com a inspirador del projecte inicial al costat de Ciprià Císcar”. Girona també ha recordat que el 2001 i 2007 l’IVAM li va dedicar dues mostres individuals que van repassar la seua evolució artística. En l’última d’elles es van exhibir més de 90 peces produïdes en els seus 50 anys de trajectòria. En 2005, el museu va editar un catàleg raonat en dos volums que incloïa extractes de converses de l’artista. “M’alegra i em reconforta aquest premi”, ha conclòs Girona.

En homenatge al premiat, des de hui s’exhibeix al hall del museu l’escultura Figura en moviment (1984) d’Andreu Alfaro, on romandrà fins a finals d’enguany dins de la línia expositiva “En singular”. “En el cas d’Alfaro s’han unit dos aspectes: la nostra voluntat d’exposar en el hall del museu peces de la Col·lecció de l’IVAM i la intenció de retre homenatge al guardonat amb el premi Julio González”, ha assenyalat Cortés.

El director de l’IVAM també ha exposat als mitjans de comunicació els canvis introduïts en el lliurament del premi Julio González. “A partir de 2017 el guardó será bienal, tindrà una repercusió econòmica de 20.000€ i s’introdueix la figura del jurat, integrat pel comité assesor de l’IVAM, que serà quie plantege la proposta d’artistes que mereixen rebre el premi”, ha explicat José Miguel G. Cortés.

L’IVAM reconeix amb el XV premi Julio González a un dels escultors espanyols contemporanis més destacats. Andreu Alfaro va iniciar la seua activitat artística com a dibuixant i pintor en la segona meitat de la dècada dels cinquanta i va realitzar les seues primeres exposicions individuals en 1957 i 1958. Les seues primeres escultures ja evidencien el seu ferm compromís amb l’experimentació formal, que les vincula amb l’escultura d’herència constructivista que en aquell moment es feia a Europa.

En les 14 edicions anteriors, el premi Julio González ha distingit la trajectòria artística de Georg Baselitz, Cy Twombly, Eduardo Chillida, Anish Kapoor, Markus Lüpertz, Robert Rauschenberg, Anthony Caro, Pierre Soulages, Miquel Navarro, Frank Stella, Jasper Johns, Robert Morris, Bernar Venet, Cindy Sherman i Christian Boltanski.

 

Galeria