L’eclosió de l’abstracció. Línia i color en la col·lección de l’IVAM

Nota de premsa

Dossier_abstracción

L’exposició que presenta l’IVAM reuneix vora 150 obres de la Col·lecció del museu amb l’objectiu d’analitzar les pràctiques artístiques de caràcter abstracte desenvolupades des de la postguerra fins a finals del segle XX. La mostra recorre temàtica i cronològicament la gran evolució patida per les diferents tendències artístiques a partir del final de la Segona Guerra Mundial, des de l’emotivitat continguda en els grans llenços fins a la tactilitat de la visió advertida en les instal·lacions artístiques.

S’exhibeixen obres pictòriques de gran factura, algunes d’elles de 4 o 5 metres per 2, així com una gran instal·lació de James Turrell que no posseeix cap altre museu a Espanya, i que es la primera vegada que es mostra. També per primera vegada s’exposa una dotzena de panells compostos de cera verge, obra de José María Sicilia. Una de les sales està dedicada íntegrament als retrats de dones d’Antonio Saura i la mostra inclou, així mateix, sis grans obres d’Antoni Tàpies o escultures de Richard Serra, Tony Smith i Ángeles Marco.

El títol de l’exposició, Línia i color en la Col·lecció de l’IVAM, fa referència a una frase de Charles Baudelaire: “Tant la línia com el color inspiren pensaments i somnis; els plaers que deriven d’ells són de naturalesa diferent, encara que perfectament iguals i absolutament independents del tema de la pintura”. Seguint les idees de l’escriptor francés, la mostra presenta a un conjunt d’artistes que entenen la línia i el color com a elements d’un llenguatge plàstic equivalent a la funció que la paraula i la frase juguen en el llenguatge escrit o parlat. Un llenguatge que tracta, no tant, de descriure o de narrar una situació específica com de produir sensacions, experiències o emocions.

Galeria