El Consell Rector de l’IVAM aprova la compra d’obra de 8 artistes, la majoria dones

Són treballs d’Yto Barrada, Isabel Oliver, Ángela García, Cabello/Carceller, Joaquín Collado, Miguel Calatayud i Ximo Berenguer

Nota de premsa

València. El Consell Rector de l’IVAM, presidit pel secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha aprovat l’adquisició d’obra dels artistes Yto Barrada, Isabel Oliver, Ángela García, Helena Cabello y Ana Carceller, Joaquín Collado, Miguel Calatayud i Ximo Berenguer. Aquesta aprovació ha comptat amb el dictamen favorable previ del consell assessor, l’òrgan encarregat de supervisar les compres del museu.

Amb aquestes adquisicions, que ascendeixen a un total de 119.282 euros, l’IVAM manté el seu objectiu de seguir enriquint la seua col·lecció amb treballs realitzats per dones, per artistes valencians o relacionats amb el Mediterrani. Les vora 50 obres que adquireix enguany l’IVAM, entre fotografies, vídeos, il·lustracions o pintures, responen a quatre línies que marquen el desenvolupament del museu per als pròxims anys: l’art Pop, on s’emmarcarien les peces d’Ángela García i Isabel Oliver; la crònica de la realitat, les de Joaquín Collado i Ximo Berenguer; la multiplicitat d’identitats, les d’Yto Barrada i Cabello/Carceller; i el còmic, de Miguel Calatayud.

«Les noves adquisicions s’adeqüen al que es marca al Pla Estratègic Cultura ‘Fes Cultura’, d’una banda per a la potenciació d’artistes valencians, en aquest cas en matèria d’adquisicions d’un museu com ara l’IVAM, i de l’altra, per la potenciació de la igualtat també en matèria cultural pel que fa a la visualització de les dones en l’art», ha explicat el secretari autonòmic, Albert Girona.

Composición (1974), d’Ángela García , i Cirugía, de la sèrie La mujer (1970-73), d’Isabel Oliver (València, 1946) són dues obres amb les quals l’IVAM reforçarà tant la seua col·lecció d’art pop com la presència de treballs realitzats per dones entre els seus fons. Tant l’obra de García como la d’Oliver és crítica amb el paper assignat a la dona per la societat. Juntament amb les dues peces que s’adquiriran, ambdues artistes cedeixen al museu en dipòsit durant cinc anys altres dues pintures cadascuna.

L’IVAM adquirirà 28 fotografies de la Serie Barrio Chino (1972) de Joaquín Collado (València, 1930), que mostren la capacitat d’aquesta disciplina artística de convertir-se en un document que congela i construeix la memòria col·lectiva, i ajuden a completar el treball d’altres fotògrafs valencians presents en la col·lecció com Cualladó o de Miguel.

Amb l’objectiu de donar suport al treball de les galeries valencianes en el marc d’Abierto Valencia, l’Institut Valencià d’Art Modern comprarà a la galeria Espaivisor sis fotografies de Ximo Berenguer (Picanya, 1946) de la sèrie “El Molino” realitzades entre els anys 1974 i 1976 en el local de varietats barceloní. Aquest treball documental ofereix una visió descarnada dels personatges que freqüentaven aqueix espai de reunió social, política i cultural.

De l’artista d’origen marroquí Yto Barrada (París, 1971) s’adquiriran Le Detroit – Projecte de l’estret. Carrer de la Llibertat, Tànger (2000) i Le Detroit – Projecte de l’estret. Túnel, Tànger (2002), que incorporaran a la col·lecció de l’IVAM una visió contemporània sobre la realitat del Mediterrani i els seus conflictes, amb imatges que aborden la qüestió del trànsit entre les dues ribes.

Altra de les adquisicions serà el projecte realitzat específicament per a l’IVAM per Cabello/Carceller compost per dos vídeos Lost in transition_un poema performatiu (2016) i Lost in transition_Saray, així com el mateix poema   Lost in transition_poema (2016), un treball sobre la construcció de les identitats i els gèneres, que actualment s’exhibeix en el museu.

Per primera vegada, l’IVAM comprarà originals de còmic que entren en relació amb les historietes d’Equipo Crónica i Equipo Realidad, que des de fa anys formen part de la col·lecció del museu. En aquest cas es tracta d’una selecció d’obres de Peter Petrake (1971) realitzades en tinta i aquarel·la sobre paper per Miguel Calatayud (Asp, 1942), considerat el gran renovador de la il·lustració als anys 80, i que s’han exhibit en l’exposició VLC. Valencia Línia Clara.

Galeria