Richard Hamilton

Objectes, interiors, autoretrats i gent

Exposició

Caso de Estudio són projectes que vinculen les obres exhibides amb la investigació, la documentació i l’anàlisi d’aspectes fonamentals d’autors i treballs de la col·lecció de l’IVAM.

Aquest cas d’estudi presentarà obres de Richard Hamilton, (Londres, 1922- 2011), considerat per la historiografia com un dels artistes responsables de la transformació i desenvolupament de l’art britànic entre 1950 i 1960, i que va tindre un important paper en el naixement de l’art pop, especialment a partir del “popular” collage: Just what is it that makes today’s home so different, so appealing (1956).

L’exposició s’articularà a partir dels gèneres que l’artista va utilitzar durant les seues sis dècades de trajectòria artística de les que es presentaran objectes, interiors, autoretrats i gent, treballs formalment dispars però conceptualment conseqüents per la seua interrogació constant sobre la modernitat i la vida diària.

Les obres de la secció Objectes mostraran els coneixements de disseny industrial de l’artista i la seua relació amb la vida quotidiana amb diferents versions de Toaster (tostadora), The Critic Laughs (El crític riu), exemples de la càrrega conceptual crítica de l’artista, i Adverstisement, Carafe, Ashtray i Sign, obres en què Hamilton juga amb l’apropiació conceptual d’imatges populars.

Gent reunirà els treballs que Richard Hamilton va realitzar a partir d’imatges difoses pels mitjans de comunicació de personatges del cinema i de la música, i que van donar lloc a obres com My Marilyn (1965) I’m Dreaming of a White Christmas (1967-71), Swingeing London (1969-1972), The Citizen (1985) i The Apprentice Boy (1987), aquests últims protagonitzats per personatges relacionats amb el conflicte d’Irlanda del Nord.

Interiors i Autoretrats presentaran obres de la col·lecció permanent de l’IVAM, datades entre 1964 i 1990, en les que Hamilton incorpora altra vegada imatges dels mitjans de comunicació, com la protagonista d’Interior (ca. 1964-1965), extreta d’un anunci de rentadores.

Caso de Estudio. Richard Hamilton serà la cinquena exposició d’aquesta sèrie que es va iniciar el 2015, coincidint amb la nova direcció de l’IVAM i que s’ha dedicat a l’estudi en profunditat de la trajectòria artística dels autors amb obra present a la col·lecció del museu.

La mostra també inclourà les pel·lícules: Richard Hamilton. Documentary de James Scott realitzada el 1969 en estreta col·laboració amb l’artista, i Richard Hamilton dans le Reflet de Marcel Duchamp, dirigida per Pascal Goblot en 2014.

Vídeo