Poliglotia 21/22
El programa POLIGLOTIA es proposa com un procés creatiu de caràcter multidisciplinari a partir de les diverses llengües i pràctiques culturals presents a la ciutat de València. Per a això, experimentarem amb el llenguatge com a eina de dinamització junt amb d’altres maneres de fer, sentir i comunicar. El programa es concep també com un espai de trobada, al museu, des d’una perspectiva híbrida i intercultural. En POLIGLOTÍA apostem per la generació de continguts mitjançant l’intercanvi d’experiències i sabers per a l’enriquiment compartit de les persones i col·lectius participants. Partirem de les seues motivacions i capacitats per al desenvolupament de propostes dirigides a un públic ampli i igualment divers.
El programa està coordinat per Paco Inclán, escriptor i professor d’espanyol per a persones migrants i refugiades, en col·laboració amb l’àrea d’activitats i educació de l’IVAM. POLIGLOTIA s’inspira en l’atmosfera d’una classe d’aprenentatge d’idiomes en qüestions com la voluntat per a entendre i explicar-se, l’acostament a altres cosmovisions a través del llenguatge i les relacions que s’estableixen entre persones que comparteixen un mateix espai des de la diversitat.
POLIGLOTÍA arranca amb aquestes tres línies d’actuació.
1. Grup d’Estudis Poliglotes
- Sessions: 2-9-16-23 de novembre de 2021. De 17.30 a 20 h.
Formació d’un grup en el qual explorarem el llenguatge des d’una perspectiva plurilingüe. Experimentarem amb paraules, contes, poemes, llegendes, refranys, acudits, nanes, cants i altres expressions de les diferents llengües maternes de les persones participants. Elaborarem propostes de dinamització amb el contingut generat durant les sessions. - Participants: Tarif Ashtar, Paula Guardiola, Yulia Fert, Badinengany Katalay-Sun, Hu Zhao, Milagros Arias, Teona Ruzadze, Fatma Guisse, Ivan Reznik, Joaquín Artime, Clara Solbes, Javier Lorente Puchades, Yahui Liu Zhou.
2. Programació d’activitats
-
-
- De novembre de 2021 a maig de 2022.
Activitats obertes al públic, concebudes com a experiències compartides entre les persones i col·lectius participants i els qui vulga gaudir d’elles. - Dissabte 27 de novembre. A les 18 h.
POLIGLOTISME [portes obertes]. Presentació de la programació.
Sessió en la qual jugarem amb paraules i expressions de diferents llengües amb un enfocament lúdic i participatiu. Activitat dinamitzada pel Grup d’Estudis Políglotes. - Divendres 10 de desembre. A les 18 h.
Taller de Cal·ligrafia àrab amb Abdelaziz Bouhlassa Bachari.
Una aproximació estètica a la cal·ligrafia àrab des d’un plantejament pictòric. Aprendrem els diferents instruments, tècniques i estils que s’empren en aquesta escriptura caracteritzada per la seua bellesa i flexibilitat. Per a participar no és imprescindible dominar la llengua àrab, només tindre curiositat per conéixer les seues variades formes escrites a través de la cal·ligrafia. - Dijous 13 de gener. A les 18 h.
Club de lectura amb United Minds.
En aquesta sessió ens acostarem a la literatura que s’està produint en el continent africà amb la dinamització d’United Minds, llibreria valenciana especialitzada en cultura i literatura africana. Posarem en comú la lectura del llibre Descolonizar la mente (2015) de l’escriptor kenià Ngũgĩ wa Thiong’o (Lumaru, 1938) que servirà com a punt de partida per a la reflexió i el debat entre els/les participants. - Dissabte 19 de febrer. A les 18.30 h.
Biblioteques Humanes. Poliglotía
Aquesta proposta es fonamenta en la participació i ens permet “llegir” històries en la veu dels seus protagonistes, de manera que “llibre” i “lector” poden escoltar-se i dialogar entre ells. De la mà de Valencia Acoge, s’aborden diferents realitats migratòries en les quals es posen en primer pla a les persones migrants que es troben en la nostra societat, per a compartir relats de vida que conviden a la reflexió. - Divendres, 4 de març. A les 18 hores
Taller d’Art Ebru. Poliglotisme
En aquest taller dinamitzat per l’artista turca Meral Gokcek, coordinadora d’Ebru-València, ens acostarem a l’art Ebru, que és un art tradicional turc considerat Patrimoni Intangible de la Humanitat en 2014 per la UNESCO. L’art Ebru utilitza l’aigua com a llenç sobre el qual s’expandeix la pintura, experimentant amb diferents tècniques tradicionals. - Dissabte 9 d’abril. A les 12 hores.
Gramàtiques gastronòmiques, taller amb Cocinas Migrantes. Aquesta activitat es planteja com una experimentació amb les gramàtiques gastronòmiques, aquestes estructures internes que, igual que en el llenguatge, operen per donar sentit a la nostra realitat social i natural. Per això, utilitzarem diferents aplicacions sonores, visuals, tàctils, lingüístiques i, per descomptat, degustatives com a formes de mediació entre les persones participants i els elements de les gastronomies migrants. Construirem noves estructures gramaticals com a possibilitat d’afavorir identitats obertes i fluides. Durant la sessió, abordarem el cas de la diàspora afganesa gràcies al suport tècnic i culinari de Najib Miri i la seua família, que ens oferiran una mostra de la seua gastronomia com a tancament de l’activitat. - Dissabte 7 de maig. A les 11 hores.
Xina-València: quan dos mons es troben. Us convidem a aquest passeig comentat en què Hu Zhao, actor xinès resident a València, ens proposa fixar-nos en espais i elements de la quotidianitat de la nostra ciutat que evoquen diferents aspectes de la cultura xinesa. Descobrirem aquestes evocacions en façanes, objectes, menús, xicotetes botigues i establiments que visitarem en aquest recorregut –simbòlic, poètic– per la cultura xinesa a través de la valenciana i viceversa.
- De novembre de 2021 a maig de 2022.
3. Inventari. Poliglotía (Pensar en comú el museu)
- Aquesta última fase del projecte proposa la creació d’un lloc de trobada i dinamització que reflexione sobre les possibilitats, límits i problemàtiques relacionades amb el mateix museu com a espai arquitectònic, institucional, relacional, creatiu, expositiu… Per a això, plantegem la formació d’un grup de treball que puga pensar en comú a partir de l’inventari de les tensions, reptes i oportunitats que ofereixen els diferents agents i experiències que formen part de la vida d’un museu. De març a juny de 2022.
-