Retrats, paisatges i identitat a través de l'obra d'Ignacio Pinazo

Centres educatiusL’IVAM EN VIUPrimàriaIVAM Centre Julio González

El present projecte planteja una nova lectura de l’obra d’Ignacio Pinazo Camarlench com a artista que va dedicar una bona part de les seues reflexions i el seu procés de treball i de la seua obra a la representació de les persones, tant en la seua dimensió individual com col·lectiva. Qui som? Com ens vam mostrar? Quant de l’altre hi ha en el jo mostrat?

Durant l’activitat Tots els meus jo visitarem, des del punt de vista de la importància de la identitat, les comunitats i els paisatges comuns, la peculiar mirada de Pinazo a l’hora de registrar els costums, la vida quotidiana i, per què no també, la personalitat dels seus models a l’hora de retratar-los.

Tot això al llarg de l’exposició Pinazo. Identitats (25 abr. 2024 – 16 febr. 2025), en la recentment renovada Sala Muralla de l’IVAM.

 

Dates 2024

Dimecres: 30 d’octubre; 13, 20 i 27 de novembre

Divendres: 15, 22, 29 de novembre; 13 de desembre

*13 i 15 de novembre, activitat cancel·lada

 

Dates 2025

Divendres: 17, 24, 31 de gener

Divendres: 7, 14, 21, 28 de febrer

Divendres: 7 de març

Relacionats

Pinazo: identitats

25 abr. 2024 – 25 gen. 2026
Col·leccióExposicióIVAM Centre Julio González

Actes d'art col·lectiu a partir de l'obra de Senga Nengudi i Maren Hassinger

Centres educatiusL’IVAM EN VIUPrimàriaIVAM Centre Julio González

A partir de l’exposició Senga Nengudi i Maren Hassinger (21 novembre 2024 – 18 maig 2025) el projecte ‘Braç a braç’ recorrerà esta exposició a duo de les dos artistes la col·laboració de les quals, iniciada en Studio Z a Los Angeles i desenvolupada durant més de cinc dècades des dels anys setanta, es va materialitzar en instal·lacions, textos, escultures, performances i projectes de vídeo.

Les obres col·laboratives de totes dues artistes (les quals, sovint, consistixen en accions que reunixen persones de diferents orígens i generacions) ens serviran d’inspiració i recordatori que l’art pot unir persones i comunitats. A partir del diàleg, la improvisació i l’observació creativa, analitzarem el multiculturalisme en posar en primer pla qüestions com a raça, el ritual, història i representació.

 

Dates 2025

  • Educació Primària o Especial:

28 de març

4, 11 d’abril

9, 16 de maig

  • Educació Secundària o Batxiller:

27 de març

3, 10 d’abril

8, 15 de maig

Visiteu les artistes de la col·lecció de l'IVAM

Centres educatiusL’IVAM EN VIUPrimàriaSecundàriaIVAM Centre Julio González

Veure un museu –i la història de l’art– amb ulleres crítiques?

És possible mirar més enllà dels grans “genis” de l’art?

On estan les dones artistes en la Història de l’Art?

Amb aquesta visita dinamitzada recorrerem l’IVAM saltant per obres seleccionades d’entre les milers que conformen la col·lecció del museu, per a descobrir, jugar i rellegir obres d’art contemporani des d’una mirada actual, reflexiva i crítica amb la tradicional Història de l’Art.

Dates 2024

2, 9, 16 i 23 de febrer
1, 8 i 22 de març
12, 19 i 26 d’abril
3, 10, 17 i 24 de maig

Viatges i accions a través de l'obra d'Otobong Nkanga

Centres educatiusL’IVAM EN VIUPrimàriaIVAM Centre Julio González

L’exposició Anhel de llum del sud. Otobong Nkanga analitza la noció de ‘terra’ com una formació geològica i narrativa, amb els sistemes i procediments d’explotació i distribució global dels recursos naturals com a punt de partida. Des d’ací l’artista segueix els fils que entrellacen els minerals, la cultura material i la construcció del desig amb la redistribució del poder i el saber.

Pedres, teles, espècies o plantes són materials que Otobong Nkanga utilitza en les seues instal·lacions, la qual cosa li permet parlar de la terra i de la gent que l’habitem. A través de dinàmiques d’acció i performance rellegirem en grup algunes de les principals obres de la mostra, la qual cosa servirà de punt de partida per a la creació col·lectiva i el diàleg sobre temes d’actualitat com la migració, les transformacions naturals i humanes, les històries d’apropiació i de pèrdua.

DATES

2023
17 i 24 de novembre
1 i 15 de desembre

Desafiaments i pulsions en el poal blanc

Centres educatiusPrimàriaSecundàriaIVAM Centre Julio González

A partir del procés de reflexió i treball generat des del projecte Inventari. Poliglotia (Pensar en comú el museu), que va cristal·litzar en l’acció Els clevills del No, convidem a l’alumnat d’Educació Primària i Secundària a continuar pensant en comú els museus, el museu, el nostre museu. Recorrent alguns dels espais de l’IVAM, revisarem conceptes apresos sobre els centres d’art contemporanis i sobre les seues obres, desempolsarem vells clixés i participarem en una desenfadada acció work in progress amb la qual reflexionar sobre els límits i les fronteres que el museu imposa, conscientment i inconscientment, als qui traspassen (o no) les seues portes.

Dates:
20 i 26 gener 2023
3, 9, 17 i 23 febrer 2023
3, 9, 24 i 30 març 2023
21 i 27 abril 2023
4, 12, 18 i 26 maig 2023

Inscripció:
(una inscripció per sessió – hi ha dues sessions diàries)

20 de gener: inscripció ací
26 de gener: inscripció ací
24 de març: inscripció ací
21 d’abril: inscripció ací
27 d’abril: inscripció ací
4 de maig: inscripció ací
12 de maig: inscripció ací

Un manifest tèxtil a partir de l’obra de Teresa Lanceta

Centres educatiusPrimàriaIVAM Centre Julio González

Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert és una exposició coproduïda entre el MACBA i l’IVAM que recorre la trajectòria de l’artista des de la dècada de 1970 fins a l’actualitat, i inclou una àmplia selecció dels seus tapissos, llenços, pintures, dibuixos, escrits i vídeos. Durant el recorregut a l’exposició revisarem en grup el nostre concepte de col·lectivitat i autoria, art i artesania, narrativitat de la història, els límits entre la performativitat i la matèria, i la importància de l’oralitat i la biografia. Tot això des d’una perspectiva feminista i ecologista, eminentment crítica.*

*Nota: per a la part pràctica del taller cada alumna/o ha de portar una peça o peça tèxtil inservible (mínim 20x20cm)

Dates:
7, 14, 21 i 28 setembre 2022
4, 11, 18 i 25 novembre 2022
2, 9 i 16 desembre 2022