PLANETA SOROLL: Laboratori de ficcions sonores

Un taller d’Elena Sanmartín, Alejandro Ocaña i Patricia Ferragud

PLANETA SOROLL: Laboratori de ficcions sonores és una proposta emmarcada en la línia d’educació i mediació del Programa d’Art i Context que va tindre lloc de l’11 al 15 de juliol de 2022 i en la qual van participar 15 joves de 13 a 16 anys.  

A partir del so, entés com un dels aspectes clau i transversal de les investigacions de les artistes del Programa d’Art i Context, treballem l’escolta activa i l’experimentació sonora amb l’objectiu de construir un relat col·laboratiu i recorregut sonor que active i pense el treball de les artistes del programa; tractant d’imaginar i acompanyar la futura exposició i generant un registre del context pròxim de les persones participants. 

Durant una setmana i mitjançant diferents activitats, converses i dinàmiques, ens ajudem de micròfons de condensador i l’ASMR per a escoltar allò que no s’escolta, de l’aplaudiment per a experimentar sons col·lectius des dels nostres cossos individuals, de l’enregistrament de camp i micròfons de contacte com a eines que ens van permetre registrar i arxivar l’espai, i de la comunicació interespècie i els sons especulatius per a generar realitats imaginades. Tot això es recull en una sèrie d’àudios que conformen el paisatge sonor del qual la futura exposició podria (o no) ser. 
1. Intro
2. ASMR
3. Espai
4. Contacte
5. Aplaudiment
6. Fluxus
7. Aïllat
8. Cançó

PLANETA SOROLL: Laboratori de ficcions sonores va ser impartit per Elena Sanmartín, Patricia Ferragud i Alejandro Ocaña.

Alejandro Ocaña és un artista i educador resident a València. Els seus projectes es fonamenten en els esdeveniments col·lectius i en les festes, així com en altres situacions relacionades amb l’oci. Desenvolupa una producció l’objectiu principal de la qual és la participació dels altres i l’ús de l’humor, donant lloc a una successió d’accions grupals que intenten ser considerades com a “ximpleries” i/o “chorradas”.  Alejandro Ocaña és graduat en Belles arts per la Universitat Politècnica de València i ha realitzat el Màster PERMEA: Educació i Mediació a través de l’Art pel Consorci de *Museus de la Comunitat Valenciana i la Universitat de València. 

Patricia Ferragud Noguerón és llicenciada en Arquitectura per l’ETSA de València, Matrícula d’Honor del Màster Ciutat i Urbanisme de la UOC i estudis de piano pel Conservatori Professional de Música de València. En els últims anys s’ha especialitzat en la investigació, l’anàlisi i la planificació estratègica del sector cultural i creatiu, formant part de l’equip de Culturalink dins de l’àrea Societat– Cultura–Ciutat. Compagina el seu interés per la investigació cultural i urbana amb la creació artística i la producció musical com a integrant de diverses bandes de música com La Plata, Llum Vertadera o Ediacara, havent actuat, des de l’any  2016, en multitud de sales i festivals a Espanya, Alemanya i l’Argentina, i les composicions dels quals formen part de la banda sonora de sèries de televisió com Fariña (2018) o La Ruta (2022). Així mateix, es dedica a la mediació i agitació cultural a través de diverses iniciatives i projectes col·laboratius com el segell discogràfic Domini o l’organització, des de l’any 2018, d’esdeveniments lligats a la música experimental i la performance