PLANETA RANDOM: Laboratori de ficcions jugades

Un taller d’Elena Sanmartín, Alejandro Ocaña i Pablo Oria

PLANETA RANDOM: Laboratori de ficcions jugades és una proposta emmarcada en la línia d’educació i mediació del Programa d’Art i Context que va tindre lloc del 4 al 8 de juliol de 2022 i en la qual van participar 15 xiquets i xiquetes de 8 a 12 anys. 

A través de la imatge digital i els videojocs, explorem i juguem amb les possibilitats que la ficció i la fantasia ofereixen a l’hora d’imaginar altres mons possibles. Mitjançant diferents activitats, abordem algunes de les temàtiques que travessen l’obra de les artistes del Programa d’Art i Context, en les quals ens recolzem per a construir el nostre propi videojoc. Al llarg de les sessions comptem amb la participació d’Álvaro Porras (artista del programa) i LUCE (artista convidat). 

Durant una setmana, els i les participants van dissenyar i van construir un entorn, una comunitat i una sèrie d’avatars propis a partir de diferents dinàmiques que ens van permetre pensar i construir de manera col·laborativa la ficció que desitjàvem. Aquesta, al seu torn, ens va servir per a pensar la nostra realitat i context i les problemàtiques que ho travessen. 

El que ací es mostra són els materials recopilats que boceten En búsqueda de  las semillas, el videojoc. Les imatges escanejades i els àudios són els dibuixos i veus dels i les participants i les imatges digitals han sigut generades per Pablo Oria a partir dels dissenys dels i les xiquetes. 

PLANETA RANDOM: Laboratori de ficcions jugades va ser impartit per Elena Sanmartín (encarregada de la línia d’educació i mediació del Programa), Alejandro Ocaña (mediador) i Pablo Oria (artista convidat).

Alejandro Ocaña és un artista i educador resident a València. Els seus projectes es fonamenten en els esdeveniments col·lectius i en les festes, així com en altres situacions relacionades amb l’oci. Desenvolupa una producció l’objectiu principal de la qual és la participació dels altres i l’ús de l’humor, donant lloc a una successió d’accions grupals que intenten ser considerades com a “ximpleries” i/o “chorradas”.  Alejandro Ocaña és graduat en Belles arts per la Universitat Politècnica de València i ha realitzat el Màster PERMEA: Educació i Mediació a través de l’Art pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Universitat de València. 

Pablo Oria Lorente és un artista multidisciplinari especialitzat en la creació digital. El seu principal objecte d’estudi aborda la relació entre la intel·ligència artificial i la seua relació amb l’ésser humà. A través del vídeo assaig, la creació d’imatge digital i d’entorns 3D, posa en pràctica conceptes relacionats amb l’obsolescència i l’error tecnològics, la virtualitat i la proposta d’una relació emotiu-afectiva humà-màquina. Pablo Oria és graduat en Belles arts per la Universitat Politècnica de València, on posteriorment cursa el Màster d’Arts Visuals i Multimèdia.