Unes 25 tones del volcà de Cofrentes es traslladen a l’IVAM

L’IVAM ha encarregat el projecte d’investigació sobre el volcà d’Agrás a Cofrentes a l’artista Lara Almarcegui

Nota de premsa

Nota post Lara Almarcegui

València (10.07.19). L’IVAM ha encarregat el projecte d’investigació sobre el volcà d’Agrás a Cofrentes a l’artista Lara Almarcegui (Saragossa, 1972), que viu i treballa a Rotterdam, per a traure a la llum el debat sobre la propietat dels drets miners del subsòl. L’estudi que s’emmarca en la programació ‘IVAM Produeix’, es titula ‘Volcà d’Agrás. Drets miners’ i podrà veure’s entre l’11 de juliol i el 27 d’octubre.

Aquest treball mostra com és la naturalesa en estat pur i com les accions que es deriven de la propietat dels drets d’explotació minera estripen i esquarteren aquesta naturalesa sense cap regeneració posterior, i planteja un interrogant des del punt de vista de l’ecologia.

Aproximadament, 25 tones de lava han sigut traslladades a la galeria 6 de l’IVAM, de les quals 25 estan exposades al públic. Davant de la muntanya, el visitant experimentarà el que implica l’obtenció dels drets miners d’exploració i explotació sobre el territori; en aquest cas, els del volcà d’Agrás, que la propietària del territori, la multinacional LafargeHolcim, ha atorgat per un temps a Lara Almarcegui. Amb aquests drets, Almarcegui té la prioritat d’exploració i explotació i paralitza durant un període l’impacte sobre el territori.

L’artista, especialitzada a desenvolupar projectes sobre llocs abandonats dels qual aconsegueix els drets per a protegir-los, vol llançar un missatge al món a través del seu treball: qualsevol empresa multinacional pot comprar els drets d’explotació d’un territori si l’Estat decideix vendre’ls, quan el substrat que hi ha en el subsòl és de domini públic. Una crida a la protecció de la geografia i la geologia com bé públic natural.

L’exposició es disposa en dues plantes: en la d’accés, una muntanya de lava rebrà al visitant i en la segona es mostrarà el treball d’investigació en què Almarcegui desvela com s’obtenen els drets d’exploració i explotació dels territoris, com aquests drets van vinculats amb la indústria de la construcció i, per tant, a l’arquitectura, la física i l’àmbit polític.

Almarcegui invita a la reflexió sobre l’atenció i la protecció de la naturalesa a partir de projectes d’aquest tipus que ha desenvolupat a Holanda o Àustria. L’artista ha participat en biennals com la de Venècia de 2013, la de Sao Paulo en 2016, la de Sevilla en 2006, la de Liverpool en 2004, la d’Atenes en 2009 o la de Taipei en 2009.

Entorn d’aquesta instal·lació, hi haurà dues activitats paral·leles: una conversació entre Lara Almarcegui i Mariana Cànepa sobre l’exhibició l’11 de juliol a les 19.00 hores, així com un recorregut al projecte el 12 de juliol a les 19.30 hores per part de l’artista.

El director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, ha indicat que Lara Almarcegui és una artista atípica, a qui, en compte de construir, li agrada desconstruir, li interessen els llocs deshabitats, allò que està ocult, sota terra i que es desconeix.

Cortés ha prosseguit explicant que Lara porta el volcà al museu per a proposar preguntes com què coneixem de la naturalesa, què ens hi vincula o quina relació tenim amb la naturalesa?

Per la seua banda, l’artista ha constatat que el desenvolupament del projecte dels drets del volcà d’Agrás ha sigut un somni fet realitat, que consisteix a estudiar el territori, però al mateix temps paralitzar per un temps l’explotació del territori; en aquest cas, per un any prorrogable a dos. La creadora ha comentat que la lava que pot veure’s en la galeria 6 ha sigut triturada, que és el pas previ a la producció del ciment.

Relacionats

Lara Almarcegui

11 jul. 2019 – 27 oct. 2019
IVAM ProdueixIVAM Centre Julio González

Conversa amb motiu de la inauguració de l’exposició «Volcà d’Agras. Drets Miners» de Lara Almarcegui

11 jul. 2019
ConversesIVAM Centre Julio González

Recorregut a l’exposició “Volcà d’Agras. Drets Miners” a càrrec de l’artista Lara Almarcegui

12 jul. 2019
VisitesIVAM Centre Julio González