Nico Munuera: “La pintura és un mitjà de coneixement i una via d’aprenentatge”

L'IVAM presenta la mostra PRAECISIO, creada expressament per a la galeria 6

Nota de premsa

nota post Nico Munuera

València. El director de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés ha presentat hui l’exposició PRAECISIO, juntament amb l’artista, Nico Munuera (Lorca, 1974). La mostra reuneix 14 obres en un projecte creat ex profeso per a la galeria 6 de l’IVAM, en què reflexiona sobre els límits de la pintura i el procés de pintar com una via d’aprenentatge i coneixement.

José Miguel G. Cortés ha destacat que és “una exposició aparentment austera i senzilla, però du darrere reflexions i qüestionaments molt complexos sobre el fet de pintar”. La mostra s’emmarca dins de la línia expositiva de l’IVAM que promou propostes artítiques realitzades específicament per al museu on sempre estan presents els vincles amb la ciutat de València.

“Abans de viure a València jo no pintava, per la qual cosa la meua relació amb aquesta ciutat és total. En plantejar-me l’exposició vaig voler reflexionar sobre els límits de la ciutat i el punt de partida és la idea de la cartografia com a límit del mar, la línia de costa. Aquestos conceptes de representació, límit i pintura són els que subjauen tota l’exposició”, ha explicat Nico Munuera.

L’exposició porta per títol PRAECISIO (‘tall’ o ‘concisió’, en llatí), i inclou tretze peces i un vídeo de 12 minuts en el qual s’observa com el mar dibuixa els seus límits sobre la costa, uns límits que van canviant constantment. “Aquesta incertesa és la que intente reflectir en la meua obra”, ha comentat l’artista.

El procés creatiu de Nico Munuera mostra en la galeria 6 de l’IVAM una visió abstracta de la pintura en la qual subjau la idea del paisatge i, per damunt de tot, la pintura mateixa i el seu gaudi. Al llarg de la trajectòria de Nico Munuera, les seues reinterpretacions de la naturalesa han anat evolucionant i guanyant en complexitat. Encara que l’artista matisa que “jo no faig paisatges, però habite en el paisatge; la pintura m’ajuda a veure el paisatge”.

Aquest procés de pintar és una altra de les obsessions de l’artista de manera que la pintura es planteja com a via d’aprenentatge. “Entenc la pintura com un mitjà de coneixement que m’ajuda a entendre el que tinc al voltant. Jo sóc un creient de la pintura i de l’art. La pregunta que cal formular no és què és la pintura, sinó si creus en la pintura”, ha explicat l’artista i comissari.

Un treball instintiu que s’equilibra amb un grau de càlcul matemàtic i mesurament, i que tal vegada s’explica perquè Munuera va començar estudiant ciències exactes, que va abandonar per a llicenciar-se en Belles Arts. “M’interessa mesurar a través de la intuïció i la incertesa”, ha resumit l’artista sobre el seu procés de treball.

La mostra s’inaugura demà dijous a les 20 hores, amb una conversa prèvia, a les 19 hores en el saló d’actes, en la qual l’artista conversarà amb el crític d’art David Barro.

Relacionats

Praecisio

19 oct. 2017 – 14 gen. 2018
Exposició

Conversa entre Nico Munuera i David Barro amb motiu de l’exposició “Praecisio: Nico Munuera”

19 oct. 2017
ConversesIVAM Centre Julio González

Recorregut a càrrec de l’artista Nico Munuera per l’exposició “Praecisio: Nico Munuera”

28 oct. 2017
VisitesIVAM Centre Julio González