LUCE dialoga amb Ignacio Pinazo a l’IVAM

L’artista valencià instal·la un ‘estudi obert’ al museu per a mostrar les connexions del seu treball amb l’obra de Pinazo

Nota de premsaIVAM Centre Julio González

La directora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Nuria Enguita; el director de la Casa Museu Pinazo, José Ignacio Casar Pinazo, i l’artista LUCE han presentat als mitjans ‘Estudi Obert, LUCE. Un diàleg amb Pinazo en l’espai públic’. El projecte ha transformat una de les sales de l’IVAM en un taller on LUCE (València, 1989) treballarà i mostrarà les similituds del seu treball amb les obres de Pinazo.

“Ignacio Pinazo i LUCE comparteixen un interés mutu per l’observació de les accions i els hàbits col·lectius que es donen en l’espai públic”, ha explicat Nuria Enguita. L’exposició ‘Pinazo en l’espai públic’, reubicada a la galeria 6, mostra aquesta obsessió de l’artista de Godella per representar les multituds. Aquest nou projecte ens permet acostar-nos a la seua obra des d’una mirada contemporània, que també va ser la seua.

“Pinazo va pintar la vida al carrer i als pobles, amb les festes populars, el renou d’una vesprada de carnestoltes a l’Albereda, les eixides de les esglésies o les processons”, ha comentat la directora de l’IVAM, mentre que LUCE “és un creador que intervé en tota la ciutat”. Un artista “que ve dels codis de la pintura urbana i que investiga les associacions que es generen entre art i entorn, fomenta la comunicació amb la ciutat i convida a explorar-la per a comprendre el seu funcionament i de quina manera ens hi relacionem”, ha resumit.

Fins a l’11 de setembre l’IVAM Lab 2 es transforma en un estudi obert on el públic podrà trobar LUCE treballant i conversant en una taula al costat de la finestra. En aquest espai es mostren les obres que ha anat generant a partir del descobriment, el joc i la resignificació d’elements trobats a la ciutat i els seus voltants: tendals abandonats, balons encalats o pots de pintura amb mostres de colors.

José Ignacio Casar Pinazo va destacar durant la presentació les connexions entre ambdós creadors. “LUCE es fixa en els mateixos aspectes que Pinazo. Posa la mirada en detalls de la ciutat que li suggereixen idees que li fan entendre el territori”. El director de la Casa Museu Pinazo subratlla que “ambdós comparteixen una mateixa actitud de no centrar-se en les grans escenes, en els tòpics, sinó en altres detalls”.

“Aquesta manera de fer ciutat, capturar moments, buscar rareses, són els aspectes que m’han connectat amb l’obra de Pinazo”, ha agregat LUCE mentre comentava alguns dels seus treballs disseminats per la sala, presidida per una peça anomenada ‘Baló Pinazo’. Una obra, creada específicament per a activar-la durant les rutes per la ciutat, que servirà per a “descobrir noves maneres de relacionar-nos amb l’espai públic a partir de l’observació, l’acció i el joc”.

Els visitants també podran trobar en aquest estudi obert obres de LUCE com ara ‘Tub de gomes’, composta per 600 gomes recuperades al costat dels opis de la ciutat, donant valor a objectes que es consideren una deixalla. ‘Fins on arribe jo’ és un díptic que mostra la seua intervenció en un edifici de la costa llevantina en què, ajudat per un martell i un cisell, hi va fer tres forats. Després, amb un pal extensible, va traure el braç per a pintar la paret exterior fins on era capaç d’arribar. El resultat són tres cercles en forma de flor que ens parlen de com es pot fer una pintura de gran mida sense utilitzar bastides ni grues.

Durant la presentació LUCE ha fet al·lusió a la seua manera de trobar objectes per la ciutat en llocs perifèrics, abandonats o marginals. “Pinazo feia el mateix quan eixia a pintar sense saber el que podia cridar la seua atenció”, ha matisat Casar Pinazo sobre aquests ‘no-llocs’, espais on estem i pels quals passem però sense romandre.

“Tant l’obra de Pinazo com la de LUCE són cartografies subjectives, exercicis d’interpretació dels espais urbans. Ambdós artistes són catalitzadors i reproductors de tota una sèrie d’accions o experiències que sorgeixen d’habitar l’espai públic”, ha recordat Nuria Enguita.

El diàleg entre el taller de LUCE i l’exposició ‘Pinazo en l’espai públic’ es concretarà en diferents activitats, com una visita dialogada a càrrec de LUCE i el comissari Vicente Pla, o rutes per llocs de la ciutat de València registrats en les obres de Pinazo que coincideixen amb la geografia personal de LUCE.

Galeria