La col·lecció de l’IVAM viatja per Europa i Espanya

El Gemeentemuseum de L'Haia i el Caixaròrum de Saragossa exhibiran obres de Julio González i de les avantguardes

Nota de premsa

València. 33 obres de l’escultor Julio González pertanyents a la col·lecció de l’IVAM han viatjat a Holanda per a la seua exhibició en l’exposició González, Picasso i amics, que s’inaugura en el Gemeentemuseum de L’Haia el pròxim dissabte 25 de novembre. La retrospectiva, que reuneix més d’un cenetnar d’obres (la majoria de les quals exposades per primera vegada als Països Baixos), reflexiona sobre l’evolució de Julio González d’artesà a artista d’avantguarda, al temps que aborda la col·laboració i amistat entre l’escultor Pablo Picasso (1881-1942), Constantin Brancusi (1876-1957) i Pablo Gargallo (1881-1934), figures decisives en el desenvoupament de l’art contemporani.

Entre les obres de Julio González de la Col·lecció de l’IVAM que s’exhibiran es troben escultures com Le Cagoulard (1935), L’Arlequí (19309 i Tête de Monserrat criant (1942). En la mostra també es podran veure 8 cartes i postals manuscrites de Pablo Picasso dirigides al seu amic Julio González pertanyents a l’arxiu de la biblioteca de l’IVAM, que constaten l’amistat entre tots dos artistes, un de les trobades més fecundes de l’art del segle XX. És la primera vegada que l’IVAM presta aquests documents per a una exhibició.

L’exposició, comissariada per Laura Stamps, és fruit de la col·laboració del Gemeentemuseum de l’Haia amb el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia de Madrid, el Museu Picasso, el Centre Pompidou i l’Institut Valencià d’Art Modern.

Així mateix, l’exposició Construint nous mons. Les Avantguardes històriques en la col·lecció de l’IVAM. 1914- 1945. s’exhibirà en el centre cultural que l’Obra Social “la Caixa” de Saragossa. Es tracta d’una selecció d’obres d’aquesta mostra que l’IVAM va organitzar en 2015, que reuneix algunes de les primeres figures de l’escena creativa de les primeres dècades del segle XX, com Man Ray, Marcel Duchamp, Moholy-Nagy, Gustav Klucis, George Grosz o Josep Renau. La mostra planteja una anàlisi nova d’aquesta època, ja que estructura les obres de manera temàtica i no cronològica.

L’exposició Construint nous mons. Les Avantguardes històriques en la col·lecció de l’IVAM. 1914-1945 podrà veure’s al Caixaforum de la capital aragonesa del 30 de novembre de 2017 al 18 de febrer de 2018. Posteriorment itinerarà als de Palma i Sevilla al març i juliol de 2018, respectivament.

Aquesta itinerància és fruit de l’acord entre la Fundació “la Caixa” i l’Institut Valencià d’Art Modern que ja vénen col·laborant en el desenvolupament del programa educatiu del museu els últims tres anys. Aquesta col·laboració, que també implica una contribució econòmica per part de la fundació, va a permetre donar a conèixer la important col·lecció de l’IVAM en diferents ciutats espanyoles durant més d’un any.

Galeria