Un acord entre l’IVAM i l’Obra Social “la Caixa” portarà l’exposició sobre les Avantguardes a Saragossa, Palma i Sevilla

La mostra, que reuneix importants obres de la col·lecció del museu, es podrà veure en tres centres CaixaForum

Nota de premsa

PDF NdP exposició Avantguarda IVAM Obra Social la Caixa_

València. El director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, i el director de l’Àrea de Cultura de la Fundació Bancària “la Caixa”, Ignasi Miró, han signat un conveni perquè una selecció d’obres de l’exposició Construint nous mons. Les Avantguardes històriques en la col·lecció de l’IVAM. 1914-1945 es puga exhibir en els centres culturals que l’Obra Social “la Caixa” té a Saragossa, Palma i Sevilla. La primera de las mostres es podrà veure a la capital aragonesa al novembre de 2017, les altres dues es programaran a l’abril i al setembre de 2018, respectivament.

L’IVAM compta amb una de les col·leccions del període d’Avantguardes més singulars d’Espanya i concretament aquesta exposició, inaugurada el 12 de març de 2015 i en cartell fins al 10 d’abril d’enguany, reuneix algunes de les primeres figures de l’escena creativa de les primeres dècades del segle XX. Inclou obres d’artistes com ara Man Ray, Marcel Duchamp, Moholy-Nagy, Gustav Klucis, George Grosz o Josep Renau. La mostra planteja una anàlisi nova d’aquesta època, ja que estructura les obres de manera temàtica i no cronològica.

Un altre dels atractius de l’exposició és la manera en què les obres es contextualitzen en acompanyar-les de projeccions de pel·lícules com Un perro andaluz (1929) de Luis Buñuel, El ballet mecànic (1924) de Fernand Léger i Temps moderns (1926) de Charles Chaplin. Incorpora a més un apartat dedicat al disseny industrial, amb peces pertanyents a la Col·lecció Alfaro-Hofmann, principalment electrodomèstics i peces representatives de la Bauhaus alemanya i del grup holandès De Stijl.

Amb aquest acord, la Fundació Bancària “la Caixa” i l’Institut Valencià d’Art Modern fan un pas més enllà en la seua col·laboració. Ambdues institucions ja venien col·laborant en el desenvolupament del programa educatiu del museu durant els cursos escolars. El nou acord, que també implica la col·laboració econòmica per part de la fundació, permetrà donar a conèixer la important col·lecció de l’IVAM en diferents ciutats espanyoles durant més d’un any.