José Miguel G. Cortés: “El projecte de Dora García per a l’IVAM ens convida a qüestionar-nos què és obra d’art”
Respiración artificial. Performance. Eco oscuro és al mateix temps una performance, un guió i una novel·la
PDF nota exposició Dora García_Val IVAM
València. El director de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), José Miguel G. Cortés, ha presentat hui als mitjans de comunicació el projecte expositiu Respiración artificial. Performance. Eco oscuro juntament amb l’artista Dora García i el crític d’art Peio Aguirre, realitzat específicament per a la Galeria 6 de l’IVAM.
El director de l’IVAM ha destacat que “no és una exposició a l’ús, entesa com una mostra d’objectes artístics, sinó un espai en el qual es plantegen pràctiques artístiques sobre la noció de temps o l’ús del cos”. El projecte suscita qüestions en l’espectador com “què és obra d’art, fins a quin punt es queda encotillat el concepte clàssic d’exposició o quin és la funció d’un museu”, ha subratllat José Miguel G. Cortés.
Respiración artificial. Performance. Eco oscuro és un triple projecte per a l’IVAM que naix d’una conversa entre Peio Aguirre i Dora García, que arranca l’any 2009 en el CGAC, amb motiu de l’exposició ‘On van els personatges quan la novel·la s’acaba?’. Aquesta conversa ha continuat des d’aleshores, formalitzant-se en altres dues ocasions, una amb motiu d’una sessió conjunta en la Facultat de Belles arts de la Universitat del País Basc, en el 2013, i una tercera amb motiu d’aquest projecte.
En la sala 6 de l’IVAM l’espectador trobarà una contínua activació d’aquesta conversa en tres formats principals. D’una banda, Respiración artificial és una performance realitzada en col·laboració amb 18 estudiants de la Facultat de Belles Arts de València, en la qual a partir d’un diàleg pre-escrit entre dues persones es reconstrueix la ciutat de València tal i com va ser durant dos dies de l’octubre de 2015.
“La idea del taller parteix d’una cita d’una novel·la de Ricardo Piglia”, ha assenyalat Daura García. Els performers es van alternant en la planta inferior i superior de la sala 6 de l’IVAM per a llegir les decripcions de la ciutat organitzades en versicles.
En segon lloc, Performance es l’activació, com a teatre llegit per cinc estudiants de l’escola d’art dramàtic Off de València, d’un guió escrit per Peio Aguirre. En la seua intervenció, Aguirre ha explicat que “el guió pren com a referència la pel·lícula Performance de 1970, dirigida per Donald Cammell i Nicolas Roeg i protagonitzada per Mick Jagger. En aquest guió, cinc personatges dramatitzen las idees que he manat intercanviant en els últims set anys, completades amb reflexions, notes, cites i material, sobre el terme performance en els anys 60 i 70. Actualment, el terme performance està en ebullició arribant inclús al mainstream hollywoodiense”, ha destacat el crític d’art. El guió funciona en la sala tant com a teatre llegit com també és possible adquirir la publicació i llegar-la a casa.
Per últim, Eco oscuro és una novel·la escrita per Francisco Baena en la qual el treball de Dora García és un dels dispositius que determina les relacions d’uns personatges que tracen una història DavidLyncheana de substitució vital, pèrdua i impostura.
La imatge de l’exposició és un dibuix inspirat en un cartell de la República realitzat pel valencià Vicente Ballester l’any 1937, en el qual dos caps comparteixen un mateix ull. “El dibuix al·ludeix a la idea del doble personatge que es fon en un i evoca la idea grega de nèmesi, molt present en el projecte”, ha destacat Dora García.
El projecte que ha desenvolupat Dora García per a l’IVAM continua amb la seua línia de treball centrada principalment en la creació de contextos i situacions en els quals el tradicional esquema de comunicació entre artista, obra i espectador es veu alterat. “Al públic que acudisca a la galeria 6 de l’IVAM se li va a demandar que estiga actiu i que intervinga”, ha resumit el director del museu.