Experts internacionals debateixen a l’IVAM sobre com han de ser els museus del segle XXI

Plantegen centres d'art més tarnsparents, oberts, que s'expandeixen o que són qüestionats pels "contrapúblics"

Nota de premsa

Nota Post Congrés Més enllà del museu IVAM

València. El Secretari Autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, i el director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés han presentat el congrés Més enllà del Museu que acollirà l’IVAM hui divendres i demà dissabte, 20 d’octubre, amb l’objectiu de debatre el futur de les institucions culturals en el segle XXI.

El congrés s’ha iniciat amb la conferència de Sjarel Ex, director del Museum Boijmans Van Buningen de Rotterdam, qui ha presnetat el projecte de renovació previst per al seu museu en 2019, que te com a finalitat fer visitable la col·lecció no exposada. Segons Ex, “Un búnquer pot convertir-se en museu, però un museu mai serà un búnker”. L’expert ha subratllat que un centre d’art “és muntatge, transparència, originalitat, ús autèntic, connexió amb la societat”.

A continuació ha tingut lloc la conferencia Necessitem expandir el concepte de museu? a càrrec de Jean François Chougnet, director del MUCEM, qui ha assenyalat que els museus clàssics no estan configurats per a les noves formes d’art i ha assenyalat alguns exemples d’una disposició fallida de la col·lecció.

La nota més crítica d’aquesta primera jornada de congrés, l’ha posada Paul B. Preciado,director de Programes Públics del MACBA i de la Documenta 14, internacionalment conegut pel seu treball sobre les polítiques de cos, gènere i sexualitat. Per a Preciado, els museus han sigut còmplices de “els processos de racialització, sexualització i exclusió de les classes treballadors” i s’ha qüestionat si aquestes institucions poden ser llocs d’emancipació política.

Demà tindran lloc les conferències de Carmen Mörsch, directora del Institute for Art Education de la Universitat de les Arts de Zuric, Suïssa, i la conferència d’Andrea Viliani, director del MARE (Museu d’Art Contemporani de Nàpols). Tancarà el congrés la ponència de Iwona Blazwick, directora de la Whitechapel Gallery a Londres.

Aquestes conferències es completán amb una taula redona en la qual participaran María Inés Rodríguez, exdirectora del Museu d’Art Contemporani de Bordeus, Katya García-Anton, directora de la Office of Contemporary Art de Noruega i Manuel Olveira, director del Museu d’Art Contemporani de Castella y León.

Així mateix, es presenten dotze comunicacions seleccionades a través d’una convocatòria internacional. L’estructura del congrés permet mostrar la pluralitat de pensaments actius que estan generant idees i pràctiques entorn del museu.

Relacionats

Congrés “Més enllà del museu”

19 oct. 2018 – 20 oct. 2018
SeminarisIVAM Centre Julio González