Mecanisme de fuga. La Cuarta Piel (Palanques)

CONFLUÈNCIES. Intervencions artístique en el medi rural

ConfluènciesTerritori

En la nostra primera visita a Palanques, en desembre del 2022, les campanes donaven l’hora amb 23 minuts de retard. Al bar del poble aquesta imprecisió semblava generar atenció alhora que indiferència. Allà ens explicaven que el sistema del rellotge s’ajusta cada any amb les campanades de la nit de Cap d’Any, però amb el transcurs dels dies i sense ningú que l’atenga, el rellotge va perdent precisió.

A Palanques, el seu temps el marca un sistema mecànic de rodes i engranatges. En aquests rellotges, el desajust és inherent a la seua realitat material, obrint-se, cada hora, una bretxa entre el temps global i un temps propi, fruit del desgast del mecànic. Les campanes de Palanques evoquen una disjuntiva que afecta aquest i tants altres pobles: sumar-se a una xarxa global perfectament calibrada i sincronitzada o apel·lar a un temps propi i, d’alguna manera, sobirà.

Mecanisme de fuga consisteix en una homotècia de la pròpia campana, posant èmfasi en el seu estat latent. Un micròfon de contacte s’encarrega de captar la vibració de la campana més enllà del seu repic i una placa metàl·lica, situada a 450 metres, reprodueix aquestes freqüències inaudibles a través de les reverberacions d’un nou material. Un cop al dia, durant els minuts de desfasament que anticipen la campanada, la placa metàl·lica rep i amplifica la cacofonia de ritmes que exciten la campana. El vent, els animals o els cotxes fan de cada accionament del sistema un moment singular que té la campanada com a colofó, en un intent de reconciliar el temps del rellotge amb el temps obert i inasible de l’experiència.

Pots descarregar ací més informació sobre la nostra intervenció a Palanques.

La Cuarta Piel és una comunitat de pràctiques que vincula processos participatius a la cura de l’entorn. Fundada a Alacant, tradueix els processos que sustenten la vida humana a les ciutats. Ho fa a través de situacions hedonistes que materialitzen les relacions ecològiques d’aquests processos complexos i les apropen a una escala humana.

Relacionats

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en Els Ports

01 oct. 2022 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori

CONFLUÈNCIES, intervencions artístiques en el medi rural

01 jun. 2021 – 31 des. 2023
ConfluènciesTerritori