Presentació “Assajos sobre ‘lo cutre’. Lectures de l’Arxiu Miguel Benlloch” a càrrec dels seus comissaris

Converses

Aquesta exposició reuneix i presenta treballs del «performancer», poeta i activista polític i cultural Miguel Benlloch (Loja, 1954- Sevilla, 2018) en forma d’accions, fotografies, llibres, profundes, discursos o pancartes, que es despleguen en la seua relació amb altres obres presentades pels autors Equipo re, Julio Jara, Guillermina Mongan, Álvaro Romero, María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca.

Les accions, textos, l’activitat política i estètica de Benlloch es conforma des de finals dels anys 80, que inicia les seues actuacions amb el Cutre Chou, com un espai singular per a llegir i entendre ho desenvolupe de l’art i ho activisme estètic, polític i social en l’Estat espanyol de canvi de segle que va posar el centre dels discursos ho debat i qüestionament de les categories binàries i heterocentradas.

El títol d’aquesta exposició, Assajos sobre «lo cutre», ret homenatge a un moment de condensació en el qual la militància política comença a assajar amb el cos i la veu, i a convertir «lo cutre» en una eina dissident de la norma i de desacatament a la forma.

Presentació a càrrec dels comissaris de la mostra:

Mar Villaespesa

Des de la dècada de 1980 treballa en la crítica d’art i comissariat independent. Cofundadora i directora de la revista Arena, ha dut a terme nombrosos projectes expositius, i de 2001 a 2015 ha format part de l’equip de direcció del programa arteypensamiento de la UNIA-Universitat Internacional d’Andalusia.

Joaquín Vázquez

En les dècades de 1970 i 1980 milita en el Moviment Comunista i impulsa la creació del Front d’Alliberament Homosexual d’Andalusia (FLHA) i els moviments antiOTAN. Des del seu origen en 1988, al costat de Miguel Benlloch membre fundador de BNV produccions, des d’on organitzen, coordinen i produeixen exposicions, projectes, publicacions o programes de cinema i vídeo. De 2001 a 2015 coordina i produeix el programa UNIA arteypensamiento de la Universitat Internacional d’Andalusia. En 2006, participa en la formació de la Plataforma de Reflexió sobre Polítiques Culturals (PRPC), Sevilla.

Alejandro Simón

Investigador, artista i professor en la Facultat de Belles arts de Salamanca. Ha format part dels grups d’investigació I+D MINECO «Visualitats crítiques: ecologies culturals i investigacions del comú» i «Visualitats crítiques: re-escriptura de les narratives a través de les imatges» amb sede en la Universitat Complutense de Madrid. Realitza una investigació sobre el «performer» Miguel Benlloch, el Centre d’Estudis del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia.

Relacionats

Miguel Benlloch

11 nov. 2021 – 01 mai. 2022
BibliotecaExposicióIVAM Centre Julio González