Miguel Benlloch

Assajos sobre "lo cutre". Lectures de l'Arxiu Miguel Benlloch

BibliotecaExposicióIVAM Centre Julio González

L’exposició ‘Assajos sobre lo cutre‘ parteix del treball del «performancero», poeta i activista polític i cultural Miguel Benlloch (1954-2018). Allotjat en l’archivomiguelbenlloch.net, aquest portal reuneix els registres de les seues accions, escriptura i col·laboracions que mostren una mirada crítica a la identitat, un pensament des del cos i una escriptura que apareix en forma d’acció, fotografia, llibre, pregó, discurs o pancarta. Les operacions que Benlloch realitzarà amb la seua activitat política i estètica, a la calor del col·lectiu i de la vitalitat dels grups sociopolítics i artístics amb els quals es relaciona, es van conformant com un espai singular per a llegir i entendre el desenvolupament de l’art i l’activisme en l’Estat espanyol de canvi de segle, que ha posat en el centre dels discursos el debat i qüestionament de les categories binàries i heterocentrades.

A principis dels anys huitanta, a la caseta del Moviment Comunista de les festes del Corpus de Granada, Benlloch participa en l’organització del Cutre Chou, un espectacle de xicotetes actuacions on es feia present una part de la diversitat de sentirs en el moviment autoconvocat contra la dictadura franquista. ‘Assajos sobre lo cutre‘ pren aquesta experiència com un moment de condensació d’unes maneres on començar a assajar amb el cos i la veu i on convertir “lo cutre” en una eina dissident de la norma i de desacatament a la forma.

Més enllà de la presentació d’una sèrie de treballs recollits en el seu Arxiu, l’exposició obri el seu repertori per a continuar compartint el fer de Benlloch. ‘Assajos sobre lo cutre‘ convida a un conjunt d’artistes Equip re, Julio Jara, Guille Mongan, Álvaro Romero, María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca, a crear/mostrar obres en interlocució, correspondència o rèplica amb les de Miguel Benlloch, amb la finalitat de generar nous vincles i enunciats que afavorisquen l’avanç de propostes artístiques transgressores i polítiques.

Assajos sobre lo cutre. Lectures de l’Arxiu Miguel Benlloch, que es pot visitar a la Galeria 3, continua a la sala de la Biblioteca, on es posa a disposició per a consulta l’archivomiguelbenlloch.net i altres registres dels activismes, accions i escriptures que completen el recorregut de les col·laboracions i els vincles que l’artista origina durant la seua vida.

Acció, imatge, escriptura i veu que seran, en les seues pròpies paraules, «apilaments, condensacions, sumes d’objectes que han sigut vida, rastres de vida viscuda que han parlat des del cos i que en la seua acumulació busquen noves combinacions per a tornar a comprendre».

Videos