Presentació de la col·lecció de llibres “Dibujo y Concepto”

AltresIVAM Centre Julio González

Presentació de la col·lecció de llibres “Dibujo y Concepto”, amb la presència de Kosme de Barañano, Jordi Costa, Carlos Plasencia i Miguel Vidal (autors i coordinadors dels dos primers volums) i Maribel Pleguezuelos (en nom de l’editorial Sendemà) en l’IVAMlab.

La col·lecció de llibres es presenta com una iniciativa conjunta entre els autors i la pròpia editorial Sendemà, que té com objectiu fonamental establir una reflexió al voltant de la disciplina del dibuix: “El dibuix materialitza el naixement d’una idea, la modalitat de pensament artístic, la manera d’enfrontar-se i resoldre qualsevol problema formal, però també, és la imatge especular del jo més personal i profund de l’artista, la seua manera d’assimilar la realitat, de situar-se enfront del món”.

La col·lecció arranca amb dos volums: El dibujo como forma de conocimiento, i Mantener alejado del alcance de los niños. Animación para adultos.

En el primer volum de la col·lecció, titulat El dibujo como forma de conocimiento, i coordinat per Carlos Plasencia, intervenen com a autors, Kosme de Barañano, Carlos Plasencia, Alejandro Rodríguez, Roberto Giménez i Carmen Lloret. Aquest llibre arreplega una sèrie d’estudis entorn del potencial del dibuix com a disciplina i vehicle d’expressió formal, introduint al lector en perspectives tècniques, històriques i conceptuals, amb la intenció d’aportar reflexions que ajuden a entendre el paper d’aquest noble art en la cultura artística moderna.

En el segon volum de la col·lecció, coordinat per Miguel Vidal, amb títol Mantener alejado del alcance de los niños. Animación para adultos, intervenen com a autors, Jordi Costa, María Lorenzo, Miguel Vidal, M. Ángeles López i Susana García. En aquesta publicació s’aborda l’estudi i anàlisi de l’animació que ha sigut creada per a un públic adult. Idees, temàtiques, dissenys i entorns conformen un univers controvertit i transgressors, que pot arribar a descobrir pel·lícules dures i reflexives que utilitzen la imatge animada com a línia d’expressió que distorsiona els patrons fins llavors propers al món del dibuix animat per a xiquets.

Irreverència cap a l’humor, la política i la sexualitat abriguen una llarga llista de curtmetratges i produccions animades reservades únicament per a l’àmbit adult. Un cinema d’animació underground d’altres èpoques, que avui es reconcilia amb la indústria animada i es guarda sota la màniga un futur prometedor.