Dents i perles. Jorge Nieto i Julia Irango

Motors de creació

EscèniquesIVAM Centre Julio González

Les activitats de Motors de Creació* a l’IVAM s’articulen com la materialització i obertura pública del diàleg dut a terme entre el comissari – Santiago Ribelles – i les artistes – Julia Irango i Jorge Nieto, Norberto Llopis i Azkona & Toloza – sobre els seus processos de creació, i inclou diferents formats de visibilització.

*El projecte Motors de Creació sorgeix al 2019 a Catalunya de la mà de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya-APdC.

L’Associació de Professionals de Dansa de la Comunitat Valenciana comença enguany aquest projecte que establirà alhora un modus operandi propi i s’enllaçarà al projecte ja en marxa a Catalunya.

Divendres, 25 de novembre, a les 18:30 h

Dents i perles

Jorge Nieto i Julia Irango esbossaran un dibuix de la seua convivència transdisciplinària i la seua creació artística en comú, a través de la conversa entre pràctiques, referents dispars i objectes. Entenen el seu treball conjunt com a alguna cosa que queda enmig d’ambdues, posant en valor el fet que no pertanga enterament a cap de les dues. El que compartiran és precisament aquest camí d’anada sense tornada.

Julia Irango

Creadora i intèrpret. Actualment desenvolupa el seu projecte Ningú morirà després del meu, un treball transdisciplinari al costat de l’arquitecte Jorge Nieto. Aquest sorgeix del seu anterior treball en solitari Thisness. El projecte ha sigut secundat per la Caldera de Barcelona, Graners de Creació a València o El Centre Párraga a Múrcia. Pel seu anterior treball, La tragedia no es pa tanto va ser nominada com Creadora Destacada en els premis 2021 de l’APDCV.

Com a intèrpret ha treballat amb creadors com Norberto Llopis (Máquines, 2022), Aurora Diago (Ok, Boomer, 2021-2022), Pere Faura (Rèquiem Nocturn, Grec 2020), María Cabeza de Vaca (Catástrofe, 2020 i La Furia, 2022), Guillermo Weickert (Tocar con·mover, 2019) o Eva Redondo (Cuidado con el perro, 2019). El desembre vinent s’estrenarà com a improvisadora amb l’equip de Si los martes fueran viernes en el Mercat dels Flors. En 2016, arranca al costat de les seues companyes la companyia valenciana Dunatacà, i forma part de les produccions MUUchachitas o Seyahat. Julia Irango estudia Coreografia i Interpretació en el Conservatori Superior de Dansa de València i Interpretació en Dansa Contemporània en el Real Conservatorio Profesional de Danza Mariemma de Madrid. A més, es forma en música, interpretació i noves dramatúrgies.

Jorge Nieto

És arquitecte per la Universidad Politécnica de Madrid, i compagina aquest treball amb una pràctica creativa en el terreny de les arts escèniques al costat de Julia Irango, amb qui ha estrenat una peça llarga. Recentment ha col·laborat amb companyies com Sociedad Doctor Alonso o Norberto Llopis. Els seus treballs escenogràfics i investigacions solen abordar assumptes i controvèrsies relacionades amb les màquines, els artefactes o la programació.

Relacionats

Motors de Creació

23, 24, 25 i 26 nov. 2022
EscèniquesIVAM Centre Julio González