Els noms dels protagonistes no han estat canviats / Conferència performativa. AzkonaToloza

Motors de creació

EscèniquesIVAM Centre Julio González

Les activitats de Motors de Creació* a l’IVAM s’articulen com la materialització i obertura pública del diàleg dut a terme entre el comissari – Santiago Ribelles – i les artistes – Julia Irango i Jorge Nieto, Norberto Llopis i Azkona & Toloza – sobre els seus processos de creació, i inclou diferents formats de visibilització.

*El projecte Motors de Creació sorgeix al 2019 a Catalunya de la mà de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya-APdC.

L’Associació de Professionals de Dansa de la Comunitat Valenciana comença enguany aquest projecte que establirà alhora un modus operandi propi i s’enllaçarà al projecte ja en marxa a Catalunya.

Dissabte 26 de novembre a les 12.00 h

Conferència performativa

Després d’anys submergits entre arxius a la cerca de les històries i les dades que narren les antigues colònies repartides per Llatinoamèrica i Àfrica, aquesta vegada, AzkonaToloza ha decidit capbussar-se en els seus propis arxius. Però no des de la contemplació del fetitxe intocable i sagrat, sinó des de la vitalitat de l’acció que implica bussejar entre les caixes que donen compte dels seus últims viatges. Des dels mapes geogràfics i mentals que assenyalen les rutes seguides, als àlbums que reuneixen les fotos tantes vegades reconstruïdes amb els seus propis cossos, els àudios amb les converses que s’han transformat en els verbatín portats a escena o els arxivadors que contenen els documents, fanzines i publicacions que han sigut la base dels seus projectes documentals. La invitació és a recórrer de manera conjunta.

AzkonaToloza

Situades a mig camí entre la mar Mediterrània, els Pirineus i el Desert d’Atacama, Laida Azkona Goñi i Toloza Toloza-Fernández són una parella d’artistes dedicada a la realització de projectes d’arts vives.

Interessades en les infinites possibilitats de la poesia i l’antropologia visual, la vídeocreació, la performance i el moviment, les seues últimes creacions se centren en la relectura de la història oficial i la creació documental pensada per a escena. Entenent com a escena des de la sala d’una casa d’òpera fins a la immensitat d’un salar altiplànic.

Entre altres festivals els seus treballs han sigut presentats en el Grec Festival de Barcelona, Festival d’Automne de París, La Bâtie Festival de Genève, Mirada de Santos, Romaeuropa de Roma o Temporada Alta de Girona.

Relacionats

Motors de Creació

23, 24, 25 i 26 nov. 2022
EscèniquesIVAM Centre Julio González