Cartografia compartida dels oficis del Raval

Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert

El projecte Cartografia compartida dels oficis del Raval és una col·laboració entre Teresa Lanceta, Nicolas Malevé, els alumnes i els professors de l’escola Miquel Tarradell. El projecte consisteix en l’elaboració col·laborativa d’un mapa digital basat en les històries de treball, les experiències, els recursos i afectes dels participants i de les seues famílies. Pretén revelar les múltiples mirades i trajectòries que conformen l’experiència compartida d’un lloc important, el Raval de Barcelona, per a cada participant. El projecte pretén traçar un mapa de l’experiència laboral i les competències que es desplacen quan la gent es trasllada a un altre lloc.

El projecte és tant artístic com educatiu. A través de les trobades, els participants han desenvolupat coneixements de cartografia i maneig d’eines informàtiques. Gràcies a això, han donat forma a les diferents formes de treball i habilitats que es troben en l’espaitemps que habiten cada dia.

«Obrir un mapa, desplegar-lo, seguir-lo amb el dit, traçar, comparar, fer zoom, buscar, descriure, fotografiar, unir i separar paraules, línies, taques, píxels. Mirar els mapes que ens venen coses, que organitzen el nostre entorn, que planifiquen, que prediuen, que sobrevolen. Volen dir-nos alguna cosa, volen obligar-nos a fer alguna cosa o impedir que ho fem. Ens mostren com moure’ns o com quedar-nos. Que insisteixen, que emfatitzen. Les cadenes de botigues que s’imposen en totes les grans ciutats del país. Els mapes dels quals dibuixen per als comerciants i les administracions. Dels quals dibuixen per plaer o contra uns altres. Mirem per a veure on estem i com perceben els altres on estem. Mirem a vol d’ocell o des d’un satèl·lit. Dibuixem amb un llapis, un GPS, un ratolí o simplement amb la punta dels dits. Veiem els sediments de la ciutat, les trinxeres, les petjades del setge. I després, aquesta insistència en les carreteres. Camins traçats per les administracions seguits pels carters, els escombriaires, els netejadors, les bicicletes que entreguen les compres i el menjar a domicili. I, per descomptat, els moviments que ens diuen com hem arribat fins ací i cap a on volem anar. I amb cada moviment la qüestió del que portem com a coneixement, com saber fer, com a tècnica, com a ofici. I com tot això es perd i es guanya, adquireix un altre significat, presa valor, s’oblida o es renegocia.» Nicolas Malevé

Accés a la pàgina:
http://franjas-romboidales.net/oficios-generate/list-sm-001.html

Relacionats

Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert

07 oct. 2022 – 16 abr. 2023
BibliotecaExposicióIVAM Centre Julio González