Mariscal

Narrador d'imatges

ExposicióIVAM Centre Julio González

L’exposició Mariscal. Narrador d’imatges que acull l’IVAM, mostra el treball d’imatge visual i comunicació que Javier Mariscal i l’Estudi Mariscal han desenrotllat des de l’any 2005 per a la 32a edició de l’America’s Cup i que es prolongarà fins al 2007. Quan va fer l’encàrrec, l’organització va expressar el seu desig de donar a l’esdeveniment una gran difusió a través d’una imatge que aconseguira ser coherent en totes las manifestacions de l’America’s Cup durant els seus tres anys de duració. Coincidint amb l’exposició, l’IVAM publica un catàleg que pretén mostrar el caràcter multidisciplinari de l’Estudi Mariscal en els últims anys, així com els diferents àmbits en què desenrotlla la seua activitat: disseny gràfic, disseny industrial, interiorisme, escultures…, i publica textos d’Àngels Manzano, Fernando Trueba, Oscar Tusquets, José María Faerna, Raquel Gutiérrez, José Gandía Casimiro i Consuelo Císcar.

El concepte gràfic transmet els seus valors més destacats: emoció, desenrotllament tecnològic i transcendència esportiva, cultural i social. Per a este esdeveniment tan sofisticat i singular s’ha optat per un tractament gràfic en què, com si es tractara d’un esdeveniment artístic, les llegendes són gestuals, escrites amb un pinzell gruixut i traç vigorós, i les fotografies es tallen i s’enquadren fins a l’abstracció per a expressar la força de la competició, del mar, del cel, de les quilles dels vaixells trencant l’aigua i formant escuma, suggerint l’activitat frenètica dels tripulants, la velocitat, la competitivitat i la tecnologia punta.

Javier Mariscal (València 1950). Es va instal·lar a Barcelona el 1971 i va estudiar disseny gràfic a l’Escola Elisava. Allí va fundar el Rrollo Enmascarado, una fita del còmic underground. Entre els seus primers treballs publicats destaquen els que tenen per protagonistes El Señor del Caballito i els Garriris, als quals posteriorment s’uniria el mític Cobi (mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona), entre altres personatges inoblidables.

L’Estudi Mariscal, que naix el 1989, compta amb un equip estable de 30 persones: creatius, dissenyadors gràfics, animadors, il·lustradors, programadors, dissenyadors industrials, arquitectes, fotògrafs i redactors. La pròpia dinàmica de treball genera un anar i vindre de professionals de diverses nacionalitats que s’integren en l’Estudi.