Interessos culturals i compromisos polítics

Participen Liliane Cuesta Davignon, Ute Seydel i Miguel Cabañas Bravo. Modera Carmen Gaitán Salinas. Seminari Manuela Ballester #IVAM35

ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González

Durant aquesta taula rodona s’abordarà com l’interès de Manuela Ballester per la indumentària no només reflecteix la recerca estètica, sinó que també serveix com un fil conductor per a repensar la identitat i la pertinença a geografies concretes. A través d’aquest enfocament, s’analitzaran les dificultats que l’artista va trobar a la RDA relacionades amb l’expressió creativa i l’adaptació cultural. A més, es ressaltarà el compromís polític i democràtic que Ballester va mantenir al llarg de la seua vida, demostrant com la seua obra i activisme s’entrellacen en una narrativa coherent de resistència i recerca de llibertat.

 

Liliane Cuesta va estudiar Història de l’Art i Museologia en l’École du Louvre i Maîtrise en Història de l’Art en París IV-La Sorbonne. Des de 2005 forma part del Cos Facultatiu de Conservadors de Museus i és responsable de l’àrea de difussió del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Suntuàries. Des de 2017 forma part del grup de treball “Museus i gènere” (Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya), dels projectes Relecturas. Itinerarios museales en clave de género y Women’s Legacy (Diputación Foral de Bizkaia). Ha comissariat varies exposicions temporals, entre elles Manuela Ballester en l’exili. El trage popular mexicà en 2015.

Ute Seydel és doctora en Literatura i Culturas Romanços per la Universitat de Potsdam (Alemanya). Actualment és professora titular en la facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, i integrant del Sistema Nacional d’Investigadors. Va ser responsable de diferents projectes d’investigació com Artistas transatlánticas: producciones e identidades entre España y Latinoamérica en el siglo XX. Les seues investigacions recents se centren en els exilis antifascistes en Mèxic, així com dels republicans espanyols i xilens en la República Democràtica Alemanya, partint d’una perspectiva de gènere.

Miguel Cabañas Bravo és investigador científic del CSIC (IH-CCHS). Les seues investigacions se centren en l’art contemporani i, especialment, en les relacions entre art i política referides a la defensa del patrimoni i les xarxes artístiques en els periodes republicà, bèl.lic, franquista i de l’exili de 1939, sobre el que ha liderat diferents projectes d’I+D+I. És autor/editor de nombroses publicacions científiques i més d’una trentena de llibres, entre ells La política artística del franquismo (1996), Artistas contra Franco (1996), Rodríguez Luna (2005), Josep Renau (2007), Exilio e interior en la bisagra del Siglo de Plata Español (2007), Mateo Hernández (2010) o Arte desplazado a los hielos (2017).

Carmen Gaitán Salinas és científica titular en l’Institut d’Història del CSIC, on lidera el projecte d’I+D+I Hacedoras de Cultura y dirigix el seminari Cultura, Arte y Género. Doctora en Historia Contemporánea per la UCM, és autora de Las artistas del exilio republicano español. El refugio latinoamericano i editora dels diaris de Manuela Ballester. Les seues investigacions se centren en l’art contemporani, els estudis de gènero i les relacions amb Amèrica Llatina. Ha portat a terme nombroses publicacions, participat en encontres nacionals i internacionals i comissariat exposicions, com Manuela Ballester. Pintar enfront de tot.

Relacionats

Manuela Ballester. Una trajectòria oblidada

20 jun. 2024
ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González

València i el seu impacte en la vida de l’artista

20 jun. 2024
ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González

La pàgina, suport indispensable per a Manuela Ballester

20 jun. 2024
ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González