Interessos culturals i compromisos polítics
Participen Liliane Cuesta Davignon, Ute Seydel i Miguel Cabañas Bravo. Modera Carmen Gaitán Salinas. Seminari Manuela Ballester #IVAM35
Durant aquesta taula rodona s’abordarà com l’interès de Manuela Ballester per la indumentària no només reflecteix la recerca estètica, sinó que també serveix com un fil conductor per a repensar la identitat i la pertinença a geografies concretes. A través d’aquest enfocament, s’analitzaran les dificultats que l’artista va trobar a la RDA relacionades amb l’expressió creativa i l’adaptació cultural. A més, es ressaltarà el compromís polític i democràtic que Ballester va mantenir al llarg de la seua vida, demostrant com la seua obra i activisme s’entrellacen en una narrativa coherent de resistència i recerca de llibertat.
Liliane Cuesta va estudiar Història de l’Art i Museologia en l’École du Louvre i Maîtrise en Història de l’Art en París IV-La Sorbonne. Des de 2005 forma part del Cos Facultatiu de Conservadors de Museus i és responsable de l’àrea de difussió del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Suntuàries. Des de 2017 forma part del grup de treball “Museus i gènere” (Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya), dels projectes Relecturas. Itinerarios museales en clave de género y Women’s Legacy (Diputación Foral de Bizkaia). Ha comissariat varies exposicions temporals, entre elles Manuela Ballester en l’exili. El trage popular mexicà en 2015.
Ute Seydel és doctora en Literatura i Culturas Romanços per la Universitat de Potsdam (Alemanya). Actualment és professora titular en la facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, i integrant del Sistema Nacional d’Investigadors. Va ser responsable de diferents projectes d’investigació com Artistas transatlánticas: producciones e identidades entre España y Latinoamérica en el siglo XX. Les seues investigacions recents se centren en els exilis antifascistes en Mèxic, així com dels republicans espanyols i xilens en la República Democràtica Alemanya, partint d’una perspectiva de gènere.
Miguel Cabañas Bravo és investigador científic del CSIC (IH-CCHS). Les seues investigacions se centren en l’art contemporani i, especialment, en les relacions entre art i política referides a la defensa del patrimoni i les xarxes artístiques en els periodes republicà, bèl.lic, franquista i de l’exili de 1939, sobre el que ha liderat diferents projectes d’I+D+I. És autor/editor de nombroses publicacions científiques i més d’una trentena de llibres, entre ells La política artística del franquismo (1996), Artistas contra Franco (1996), Rodríguez Luna (2005), Josep Renau (2007), Exilio e interior en la bisagra del Siglo de Plata Español (2007), Mateo Hernández (2010) o Arte desplazado a los hielos (2017).
Carmen Gaitán Salinas és científica titular en l’Institut d’Història del CSIC, on lidera el projecte d’I+D+I Hacedoras de Cultura y dirigix el seminari Cultura, Arte y Género. Doctora en Historia Contemporánea per la UCM, és autora de Las artistas del exilio republicano español. El refugio latinoamericano i editora dels diaris de Manuela Ballester. Les seues investigacions se centren en l’art contemporani, els estudis de gènero i les relacions amb Amèrica Llatina. Ha portat a terme nombroses publicacions, participat en encontres nacionals i internacionals i comissariat exposicions, com Manuela Ballester. Pintar enfront de tot.