La pàgina, suport indispensable per a Manuela Ballester

Participen Manuel Aznar, Michel Otayek i Alejandra Vela. Modera Ester Alba. Seminari Manuela Ballester #IVAM35

ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González

En aquesta taula rodona s’examinaran les múltiples oportunitats que la pàgina impresa va oferir a Manuela Ballester. S’analitzarà la seua participació en mitjans gràfics, especialment en revistes que ella va dirigir, examinant tant el disseny visual com l’ús de la fotografia. A més, es destacarà la seua faceta com a escriptora, evidenciada als seus diaris, on no només va registrar les seues activitats quotidianes, sinó també profundes reflexions sobre l’exili i la pèrdua de la seua pàtria. La seua integració a la vida cultural de Mèxic es reflecteix a la revista Amiga, exclusiva per a mexicanes, les escasses empremtes de la qual en els arxius la converteixen en un cas interessant de la seua rica trajectòria artística.

 

Manuel Aznar Soler (València, 1951) és catedràtic emèrit de literatura espanyola contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona i va fundar y dirigir el Grupo de Estudios del Exilio Literario (GEXEL) des de 1993 fins 2021. També és co-director de Sansueña, i director literario de la col.lecció Biblioteca del Exilio (Editorial Renacimiento), així com de les revistes Laberintos i El Correo de Euclides.

Michel Otayek és historiador de l’art especialitzat en fotografia i cultura impressa en Iberoamèrica, amb doctorat en la Universitat de Nova York (2019). Actualment és investigador en la Freie Universität Berlin. La seua investigació se centra en la producció i circulació d’imatges fotogràfiques, amb énfasi en qüestions de gènero, mobilitat i intercanvi cultural. La seua experiència com a comissari inclou Told and Untold: The Photo Stories of Kati Horna in the Illustrated Press (Americas Society, 2016), la primera exposició en els EE. UU. dedicada a la fotògrafa húngaro-mexicana.

Alejandra Vela Martínez  Nascuda en Ciutat de Mèxic, és professora assistent de literatura i cultures mexicanes i llatinoamericanes en el departament de Romance Languages and Literatures de Harvard. Té un doctorat en Literatura Latinoamericana (NYU), una mestria en Estudis Culturals Hispànics (Columbia) i una llicenciatura en Literatura Hispànica (UNAM). Ha publicat articles sobre la relació entre arxius i memòria en la construcción del Canon Llatinoamericà. En Newsstand Feminism: Cursi Aesthetics in Mexican Women’s Periodicals analitza revistes femenines mexicanas (1940-1980) i la presència de discursos feministes en la premsa conservadora.

Relacionats

Seminari Internacional sobre Manuela Ballester

20 jun. 2024
ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González

Manuela Ballester. Una trajectòria oblidada

20 jun. 2024
ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González

València i el seu impacte en la vida de l’artista

20 jun. 2024
ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González