Manuela Ballester. Una trajectòria oblidada

Conferència a càrrec de Carmen Gaitán Salinas. Seminari Manuela Ballester #IVAM35

ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González

En aquesta conferència Carmen Gaitán Salinas, comissària de la mostra Manuela Ballester. Pintar enfront de tot (Centre Cultural La Nau), es dedica a reflexionar sobre aspectes transversals a l’obra de Manuela Ballester, presents al llarg de tota la seua vida.

S’aprofundirà en la influència del luminisme en el treball retratístic i de paisatge de Ballester, i es reflexionarà sobre la importància de les tasques d’agulla en la producció, així com les dinàmiques que aquestes propicien. La conferència també abordarà la militància política de Ballester i la seua lluita per les dones i els desafavorits, manifestada en il·lustracions per a revistes i llibres, així com en activitats per a diverses associacions. Aquest compromís social és una dimensió essencial de la producció artística, que configura una obra profundament compromesa i arrelada en la modernitat espanyola i l’experiència de l’exili republicà.

D’aquesta manera, aquesta conferència inaugural del seminari busca proporcionar una visió integral de la contribució de Manuela Ballester a la història de l’art, tant nacional com internacional, ressaltant la seua excel·lent producció artística i el seu compromís social.

Carmen Gaitán Salinas és científica titular en l’Institut d’Història del CSIC, on lidera el projecte d’I+D+I Hacedoras de Cultura y dirigix el seminari Cultura, Arte y Género. Doctora en Historia Contemporánea per la UCM, és autora de Las artistas del exilio republicano español. El refugio latinoamericano i editora dels diaris de Manuela Ballester. Les seues investigacions se centren en l’art contemporani, els estudis de gènero i les relacions amb Amèrica Llatina. Ha portat a terme nombroses publicacions, participat en encontres nacionals i internacionals i comissariat exposicions, com Manuela Ballester. Pintar enfront de tot.

Relacionats

Seminari Internacional sobre Manuela Ballester

20 jun. 2024
ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González

València i el seu impacte en la vida de l’artista

20 jun. 2024
ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González

La pàgina, suport indispensable per a Manuela Ballester

20 jun. 2024
ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González