Grup de Lectura Mutant, a partir de l’exposició “Zanele Muholi”
Coordinat por Letra Salvaje
La lectura és, en els nostres dies, una pràctica que implica una convergència dels diferents mitjans de la cultura lletrada més enllà del llibre imprés. En aquest sentit, se sustenta en una mena de subjecte que s’adapta i canvia constantment segons les seues pràctiques de lectura. Volem promoure la lectura del subjecte mutant, la posada en pràctica de la lectura mutant, capaç d’activar-se conforme al paradigma del capitalisme d’impremta de la mateixa manera que capta i multiplica les implicacions dels nous traços de les societats lletrades del segle XXI.
El grup de treball de Lectura mutant és un programa d’activació de pràctiques de lectura entorn de les ressonàncies generades entre les exposicions, els cossos que les transiten i la biblioteca del museu. Ens proposem obrir el concepte «lectura» fins a fer-li perdre el seu estatut passiu vinculat al producte-llibre. Desconceptualitzar-ho per a desbordar-ho i aproximar-ho a la seua pràctica, i d’aquesta manera aconseguir una lectura que siga capaç d’activar processos contínuament, descobrir resistències i generar espais lletrats oberts i mutants.
Treballarem en sessions bimestrals a partir d’itineraris conceptuals transversals a les exposicions del museu. Ens proposem experimentar les possibilitats de la pràctica grupal de la lectura entesa com un procés performatiu i constituent que opera des de les relacions amb els textos.
WHAT’S IN THE F**KIN’ BOX. Una temptativa de lectura mutant
[INSCRIPCIÓ PRÈVIA]
Estructura de les sessions:
- Intro. LES MUTACIONS DE LA CAIXAC1/Prepararem una caixa amb una selecció bibliogràfica basada en les inspiracions, suggeriments, influències, vinculacions, línies de fugida, etc., de l’exposició i la deixarem a la disposició dels participants. Podreu acudir a la biblioteca per a consultar-la i fins i tot podreu emportar-vos un exemplar a casa, si així ho permet la biblioteca, que haureu de portar el dia que ens reunim. (Està limitat a un exemplar per participant).C2/ Podeu ampliar la selecció de la caixa amb els fons de la biblioteca si sabeu d’alguna obra, o també podeu bussejar en el catàleg i triar una referència que aporte alguna cosa a la selecció: revistes, catàlegs d’exposicions, llibres, DVD’s… Contacteu amb el personal de sala per a que l’incorpore a la caixa.C3/ Els dies de sessió, minuts abans de començar, podeu incorporar una referència personal a la caixa.
- Desenvolupament. WHAT’S IN THE F**KIN’ BOX?La sessió transcorrerà a partir de la posada en comú de la selecció d’obres que es troben en la caixa. No és necessari haver consultat el contingut de la caixa prèviament a cada sessió, ja que pretenem que la dinàmica siga una experiència processual de lectura que es genere a partir de la mateixa posada en comú.
- Memòria mutant. TRANSLECTURAHabilitarem una plataforma digital que servisca de repositori de les sessions i que funcione com a memòria digital comuna de referències transmèdia. Amb el material disponible es realitzarà una publicació al final de totes les sessions. El grup de lectura mutant està coordinat per Letra Salvaje (David Marote & Víctor Navarrete), col·lectiu que desenvolupa la seua activitat entorn de l’emergència o disrupció de formes alternatives en els processos de lectura, edició i producció de llibres.
1a SESSIÓ. Mutacions a partir de l’exposició “Un exercici de violència. Guillermo Ros”
2a SESSIÓ. Mutacions al voltant d’“Assajos sobre “lo cutre”. Lectures de l’Arxiu Miguel Benlloch”
3a SESSIÓ. Mutacions a partir de l’exposició “Anna Boghiguian. A vegades, inesperadament, el present es troba amb el passat”
4a SESSIÓ. Mutacions a partir de l’exposició “Zanele Muholi”
5a SESSIÓ. Taller de fanzine. “Fer llibres d’una altra manera vs. Una altra manera de fer llibres”
Una vegada realitzada la inscripció els participants rebran un correu amb informació addicional respecte a les dinàmiques del grup de treball