José Miguel G. Cortés: “No es pot entendre la cultura contemporània sense comptar amb els fanzines”
L’IVAM inaugura l’exposició ‘Fanzination! Els fanzines de còmic a Espanya’
València. El director de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés, l’expert en còmic Álvaro Pons i l’il·lustrador Elías Taño han presentat la mostra documental ‘Fanzination! Els fanzines de còmic a Espanya’ amb un recorregut per la mostra a la sala de la biblioteca de l’IVAM.
“No es pot entendre la cultura contemporània sense comptar amb els fanzines”, ha destacat José Miguel G. Cortés. “El còmic ha arribat a l’IVAM per quedar-se”, ha afegit. Amb aquesta declaració d’intencions el director de l’IVAM ha presentat l’exposició que reuneix una acurada selecció d’un centenar de fanzines de còmic, procedents de la col·lecció de 2.000 peces donada per Álvaro Pons i que formaran part de la nova fanzinoteca de l’IVAM, un projecte que es preveu estiga abans que finalitze l’any. “Volem convertir-nos en el centre de referència del fanzine de còmic a Espanya”, ha conclòs el director de l’IVAM.
Fanzination! Els fanzines de còmic a Espanya és una exposició documental que recorre la història d’aquestes publicacions de vocació efímera i transgressora des del moviment fanziner dels anys 60 fins a l’actualitat. “La mostra exhibeix fanzines històrics com ‘La piranya divina’ o ‘El Gat Pelat’ i peces clàssiques com el ‘NSLM (Nosaltres som els morts)’, un projecte dels dibuixants Max i Pere Joan amb clars plantejaments d’experimentació”, ha explicat Álvaro Pons.
La mostra fa especial èmfasi en la història del fanzine valencià, que en la dècada dels 80 va consolidar a València com a punt de trobada de la producció d’aquestes publicacions i va afermar la seua tradició en el món del còmic i la il·lustració. “Tots els grans dibuixants han començat creant fanzines”, ha sentenciat Álvaro Pons.
L’expert en còmics també ha destacat el renaixement que està vivint actualment el fanzine, una autèntica edat d’or d’explosió creativa en la qual aquestes publicacions s’han convertit en el brou de cultiu de l’experimentació per a molts autors. “En els últims 5 anys els artistes estan utilitzant el fanzine com una forma d’expressió més lliure i avantguardista”, ha comentat Álvaro Pons.
La mostra Fanzination! compta amb la intervenció de l’il·lustrador, Elías Taño, a les parets de la sala de la biblioteca amb l’objectiu de complementar la mostra i ajudar a entendre l’essència insurgent, contestatària i efímera del fanzine. L’il·lustrador ha destacat la importància de que l’IVAM alberg una exposició dedicada al fanzine “com a forma de democratitzar el treball d’aquests autors”.