Fanzination!

Els fanzines de còmic a Espanya

BibliotecaExposició

La mostra documental Fanzination! exhibeix una acurada selecció de fanzines de còmic procedents de la col·lecció donada per Álvaro Pons. Ofereix un recorregut visual al llarg de la història d’aquest tipus de manifestació artística, incidint especialment en el fanzine valencià i en el fanzine produït hui en dia al nostre país, sense oblidar el fanzine clàssic dels anys 60. Aquest mitjà de la cultura visual actual sorgeix des de la independència i l’esperit alternatiu i aviat es converteix en arma directa de la contracultura, establint un espai on conviuen la llibertat i el llibertinatge creatiu, on els límits només existeixen per a ser transgredits.

Els fanzines s’associen als moviments underground i contraculturals dels anys 60. Per la seua pròpia naturalesa, els fanzines són publicacions que naixen per a ser oblidades després de la seua explosió d’insurrecció i provocació; tenen voluntat efímera conscient, per la negació a circular pels canals habituals de la cultura. S’imprimeixen moltes vegades per ser distribuïts en concerts i bars, encara que el temps els ha fet evolucionar fins a trobar llocs propis en què créixer. Es tracta dels festivals i trobades d’autoedició i fanzines, sorgits en aquest segle, aquests són els grans impulsors de la nova “cultura fanzinera”.

Álvaro Pons ha donat la seua col·lecció de fanzines i publicacions teòriques de còmic a la biblioteca de l’IVAM. Es tracta d’una col·lecció d’uns 2000 fanzines, recopilada durant dècades fins hui dia. Des de la biblioteca i en col·laboració amb Álvaro s’ha decidit crear una fanzinoteca, donant vida així a un espai per al coneixement i divulgació del fanzine. Tindrà accés lliure de consulta per a investigadors o interessats en l’estudi d’aquest mitjà. Podrà ser consultat pel catàleg online de la biblioteca, igualant en categoria a la resta de matèries. La fanzinoteca es troba en aquests moments en els orígens, s’està rebent el material, organitzant apartats, etc. En els pròxims mesos s’anunciarà la seua obertura al públic investigador.

A més, la mostra Fanzination! compta amb la intervenció de l’il·lustrador i “fanziner”, Elías Taño, a les parets de la sala de la biblioteca per ambientar i convidar al visitant a viure la coneguda “cultura fanzinera”.

Vídeo

Relacionats

Taller d’autoedició de Fanzines Superpinggpong

22 nov. 2017 – 24 nov. 2017
TallersIVAM Centre Julio González